Behandeling tegen lage testosteron – Symptomen & therapie

door Thijs // 10 september, 2022  

Geen enkele man wil de symptomen en gevolgen van een laag testosterongehalte ondervinden, maar dit is een probleem dat het leven van sommige mannen beïnvloedt en wel om verschillende redenen.

Hoewel slechts een klein percentage van de mannen lijdt aan een laag testosterongehalte, neemt het risico toe met de leeftijd. Dus hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je T-spiegel daalt tot het punt waar je mogelijk levensveranderende symptomen ervaart.

Gelukkig, als je merkt dat je lagere testosteronspiegels hebt dan normaal, zijn er een groot aantal opties tot je beschikking om het probleem onder controle te krijgen en je levenskwaliteit als man te herwinnen.

Opmerking van de auteur: De volgende gids is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en promoot NIET het illegale gebruik van steroïden (PED’s).

In deze gids, zul je leren:

Wat is de beste behandeling voor een laag testosterongehalte?

Natuurlijke behandelingen voor een laag testosterongehalte zijn zeer wenselijk omdat ze een mogelijke oplossing of op zijn minst een verbetering van je testosteron bieden, met weinig tot geen risico op nadelige bijwerkingen. Hier is het supplement dat ik gebruik om de natuurlijke testosteron productie te maximaliseren en op mijn best te presteren.

Testo-Max @ 4 caps/dag

In tegenstelling tot alle andere testosteronverhogers, beïnvloedt Testo-Max uw natuurlijke hormoonproductie op geen enkele manier, in feite voegt het eraan toe om spiermassa te produceren als nooit tevoren, vandaar de Alchemie. U hoeft zich geen zorgen te maken over het verlies van uw winst doordat uw lichaam zijn natuurlijke testosteronproductie herstelt – Geen PCT nodig!

Voordelen van Testo-Max

 • Verhoging van testosteron
 • Beter spierbehoud bij een calorisch tekort
 • Verhoogde drive en herstel tussen sets (kortere rustperiodes)
 • Toename van spiervolume
 • Gelijkmatige en gestage krachttoename (dit is geen snelle toename van vocht en vet, het is meer vergelijkbaar met primobolan-type toename)
 • Geen problemen met de huid (mijn huid werd niet vet of bedekt met acne terwijl ik dit gebruikte)
 • Voordelen vergelijkbaar met steroïden tegen een fractie van de prijs
 • Verhoging van geslachtsdrift
 • Toename van gevoel van welzijn
 • Beter herstel tussen trainingen
 • Geen crashen wanneer u stopt met het gebruik ervan
 • Vereist geen anti-oestrogeen om ernaast te gebruiken

Testo-Max is geschikt voor mannen die een daling in testosteron zien of die gewoon hun testosteron gezondheid willen optimaliseren zonder het risico van bijwerkingen en zonder een fortuin uit te geven aan andere vormen van testosteron therapie.

Ik raakte voor het eerst geïnteresseerd in Testo-Max toen een trainingsklant me vertelde dat wanneer hij Testo-Max gebruikt, zijn testosterongehalte ongeveer 300 mg/dl hoger is, gewoon door Testo-Max toe te voegen.

Ik begon wat onderzoek te doen naar Testo-Max nadat ik dit gehoord had, want ik wist dat als een 54 jarige man die al op TRT was 300 ng hoger kwam, dan moest er iets aan Testo-Max werken!

De grootste reden waarom ik Testo-Max wilde proberen was voor zijn mogelijke vermogen om me uit de dip te halen waarin ik zat na mijn recente wedstrijd. Ik was net uit de cyclus gekomen en hoewel ik was teruggekeerd naar mijn normale testosteron vervangende dosis van 150-200mg/wk van test, voelde ik me nog steeds niet goed. Dit gebeurt meestal na een dieet zo hard en in zeer lage niveaus van lichaamsvet voor een tijdje.

Mijn geslachtsdrift was er gewoon niet ondanks het gebruik van testosteron, en ik wist dat mijn oestrogeenniveaus niet te hoog waren omdat ik de juiste hoeveelheid aromatase-remmer gebruikte. Ik had echt iets nodig om me een boost te geven en de inzinking tegen te gaan waarin ik me na de wedstrijd bevond. Dus besloot ik Testo-Max te proberen.

Testo-Max hielp mijn geslachtsdrift heel snel terug te brengen en ik begon sterker te worden terwijl ik het gebruikte. Je kunt gewoon niet fout gaan met TESTO-MAX!! Het was alleen maar logisch voor mij om Testo-Max te proberen omdat seksdrift en lusteloosheid mijn twee grootste zorgen waren. Natuurlijk wist ik dat dingen uiteindelijk weer normaal zouden worden, maar ik wilde het proces versnellen.

Als man die al testosteron slikt, ben ik natuurlijk sceptisch over veel producten, want wat voor nut hebben ze als je al testosteron slikt? Maar toen las ik recensies van mannen die ook TRT gebruikten en beweerden dat het hun training een boost gaf toen ze het gebruikten, dus ik dacht wat maakt het uit, ik kan het net zo goed proberen. Dus ja, kijk uit voor deze. Als je besluit om Testo-Max te proberen raad ik je aan om het hier te kopen.

Wat is een laag testosterongehalte?

Een laag testosterongehalte bij mannen wordt hypogonadisme genoemd. Een tekort aan testosteron ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg aanmaakt van dit essentiële mannelijke geslachtshormoon, dat een krachtig androgeen is dat verantwoordelijk is voor of bijdraagt aan zoveel aspecten van je fysieke en mentale gezondheid als een volwassen man.

Mannen hebben hun hoogste natuurlijke testosteronniveau tussen 20 en 30 jaar, en het begint vanaf dan natuurlijk te dalen gedurende de volgende decennia.

Hoe wordt een laag testosterongehalte vastgesteld?

Hoewel je zou kunnen vermoeden dat je testosteronspiegel onder normaal is als je symptomen ervaart, is de enige manier om daar zeker achter te komen een bezoek aan je arts. Veel ziekten kunnen de meeste van de verschillende effecten die je ziet bij een laag testosterongehalte veroorzaken, dus het is belangrijk om niet te snel conclusies te trekken zonder een goede medische diagnose.

Je arts zal vragen naar je medische voorgeschiedenis, levensstijl inclusief dieet en bewegingsgewoonten, en natuurlijk vragen naar de symptomen waar je je zorgen over maakt. Dit kan van alles zijn, van weinig energie en depressie, tot weinig zin in seks, gewichtstoename of een combinatie van veel verschillende symptomen.

Als uw arts besluit dat een testosterontest nodig is, wordt een eenvoudig bloedonderzoek uitgevoerd waarbij het serumniveau van het testosteron wordt bepaald. Omdat je T-spiegel van nature schommelt gedurende de dag, en meestal ’s morgens vroeg het hoogst is, kan je arts adviseren om de test vroeg op de dag te laten doen voor het meest nauwkeurige resultaat.

In veel gevallen zal uw arts twee aparte bloedtesten op verschillende dagen willen laten doen om de T-spiegels van beide te vergelijken. Om de diagnose van een lage testosteronspiegel te kunnen stellen, moet uit beide tests duidelijk een lage testosteronspiegel naar voren komen. Als dit gebeurt, zal je waarschijnlijk verdere bloedtesten ondergaan voor andere hormonen en andere bloedbestanddelen die je testosteron zouden kunnen beïnvloeden,

Dit stelt je arts in staat om een vollediger beeld te krijgen van wat er precies aan de hand is met je T-waarden en wat de onderliggende oorzaak zou kunnen zijn.

Veel voorkomende symptomen van een laag testosterongehalte

Een laag testosterongehalte kan een hele reeks verschillende symptomen en verschijnselen veroorzaken. Sommige daarvan kunnen heel onschuldig lijken en je kunt ze gemakkelijk over het hoofd zien of denken dat ze worden veroorzaakt door een ander gezondheidsprobleem, of dat je gewoon moe en uitgeput bent.

Het is wanneer een combinatie van deze symptomen zich samen beginnen te ontwikkelen dat je zou kunnen beginnen te vermoeden dat testosteron het probleem is.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die in verband worden gebracht met een laag testosterongehalte:

 • Vermoeidheid, weinig energie en verminderd lichamelijk vermogen; algemene lichamelijke vermoeidheid
 • Concentratie- en geheugenproblemen; gebrek aan focus op het werk en thuis
 • Tekenen van depressie zoals droefheid en verminderde motivatie
 • Merkbaar verlies van spiermassa
 • Toename van vet, zelfs als uw dieet of trainingsregime niet is veranderd
 • Negatieve veranderingen in het cholesterolgehalte
 • Minder haargroei in het gezicht en verlies van lichaamsbeharing
 • Verminderde zin in seks en een verminderde erectiele functie

Veel mannen zullen gedurende hun volwassen leven om verschillende redenen met een aantal van deze problemen te maken krijgen, maar als je meerdere tekenen tegelijk opmerkt, is het tijd om naar je dokter te gaan en te vragen naar testosteron.

Behandelopties voor laag testosteron

Als je eenmaal via je arts bevestigd hebt dat je inderdaad een laag testosterongehalte hebt, is het tijd om de behandelingsopties te bespreken. Nogmaals, je arts zal degene zijn die je kan adviseren over de beste behandelingsopties, afhankelijk van de specifieke onderliggende oorzaken van je testosterontekort. Maar het is verstandig om op de hoogte te zijn van de drie hoofdcategorieën van behandelingsopties voor lage T, zodat ze grondig kunnen worden besproken met je gezondheidsprofessional.

Welke weg je bewandelt om je lage testosteron te behandelen zal sterk afhangen van de oorzaak; als het een onderliggend gezondheidsprobleem is dan kan je medicatie nodig hebben, terwijl hormonale disfunctie je een kandidaat kan maken voor testosteronvervangingstherapie. In veel gevallen zullen ook aanpassingen van de levensstijl worden aanbevolen om een gezonde testosteronfunctie te bevorderen.

Testosteronvervangingstherapie

TRT is een betrouwbare en vaak toegepaste therapie voor laag testosteron bij mannen wanneer de oorzaak van laag T is gevonden in een basale hormoonproductie. Met andere woorden, er zijn geen onderliggende medische problemen of ziekte die het lage testosteron veroorzaken. In gevallen waar er wel een ziekte is, kan TRT nog steeds worden gebruikt om de ernstige symptomen van een tekort aan testosteron te verlichten. Hoewel TRT effectief zal zijn bij het verhogen van de circulerende testosteronspiegel, zal het niet noodzakelijk al je symptomen verhelpen.

TRT kan plaatselijk of transdermaal worden toegediend, bijvoorbeeld in de vorm van gels en patches, injecties, orale patches en nasale gels. Mannen die van plan zijn binnenkort kinderen te krijgen, krijgen geen TRT-behandelingen voorgeschreven. Plaatselijke testosteronproducten mogen ook niet in contact komen met kinderen en vrouwen en moeten dus met zorg worden gebruikt.

De drie belangrijkste soorten medische behandelingen voor een laag testosterongehalte zijn testosteronvervangingstherapie, die in verschillende vormen bestaat, en voorgeschreven geneesmiddelen in de categorieën oestrogeenblokkers en aromataseremmers.

Testosteron

Hoewel er verschillende vormen van directe testosteronbehandeling bestaan, hebben ze allemaal hetzelfde doel en dat is een directe bron van het testosteronhormoon in het lichaam brengen. Dit kan worden gedaan met behulp van een pleister die testosteron langzaam via de huid vrijgeeft, of gels en pellets die op een vergelijkbare manier werken. Deze transdermale patches en gels zijn een populaire optie omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en een stabiele afgifte van testosteron geven. Deze moeten echter voorzichtig worden gebruikt, omdat ze nooit in contact mogen komen met vrouwen en kinderen.

Een andere optie zijn testosteroninjecties waarbij gebruik wordt gemaakt van synthetisch testosteron in een langzame intramusculaire injectievorm die lang werkt zodat u niet zeer vaak injecties nodig hebt – meestal slechts eenmaal om de 3 maanden. Testosteronbehandeling wordt over het algemeen niet gebruikt bij leeftijdsgerelateerde lage testosteronspiegels, maar vooral bij mannen die lijden aan hypogonadisme dat wordt veroorzaakt door bepaalde aandoeningen van de hypofyse, de testikels of de hypothalamus, met als hoofddoel de ernstige symptomen van lage testosteronspiegels te behandelen.

Medicijnen

Naast medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om een onderliggende gezondheidstoestand te behandelen, zijn andere, meer specifieke medicijnen voor een laag testosterongehalte een optie. Deze worden niet vaak voorgeschreven vanwege het risico op bijwerkingen en het relatief geringe voordeel dat ze opleveren. De belangrijkste categorieën geneesmiddelen zijn aromataseremmers (Arimidex) en selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (Clomid).

Clomid (Clomifeencitraat)

Alle mannen hebben kleine hoeveelheden oestrogeen die van nature in het lichaam worden geproduceerd, en dat is van cruciaal belang voor het normaal functioneren van testosteron. Door het nemen van een oestrogeen blokker zoals Clomid, zullen mannen in staat zijn om een verhoogde hoeveelheid testosteron productie gestimuleerd in de hersenen als de medicatie stopt oestrogeen van interactie met de hypofyse. Hierdoor kan meer luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) worden aangemaakt, wat leidt tot een hogere testosteronproductie.

Arimidex (Anastrozole)

Aromataseremmers (AI) stoppen de omzetting van testosteron in oestrogeen, waardoor een hoger niveau van testosteron in omloop kan blijven. Deze geneesmiddelen stoppen het aromatase-enzym met deze hormoonomzetting en beperken zo het aanwezige niveau van oestrogeen; hoe hoger het niveau van oestrogeen bij een man, hoe lager het testosteron zal zijn.

Aromataseremmers zijn vooral nuttig bij mannen die een laag testosterongehalte hebben als gevolg van leeftijd of overgewicht. Arimidex is een veelgebruikt AI-medicijn voor dit doel, maar het officiële medische gebruik ervan is de behandeling van borstkanker bij vrouwen, dus uw arts moet het off-label voorschrijven om te worden gebruikt voor de behandeling van een laag testosterongehalte.

Deze drugs, wanneer gebruikt om de symptomen van lage T te behandelen, worden gebruikt off-label aangezien de meeste oorspronkelijk werden ontwikkeld om ernstige medische aandoeningen bij vrouwen zoals borstkanker te behandelen. Deze oestrogeen-blokkers of oestrogeen-modulator medicijnen kunnen helpen om elke stijging van oestrogeen bij mannen aan te pakken terwijl testosteron deficiënt is; daarom helpen ze de hormonale balans te herstellen. Erectiestoornissen en onvruchtbaarheid zijn twee omstandigheden waarin mannen met een tekort aan testosteron dit soort medicijnen voorgeschreven kunnen krijgen.

Natuurlijke producten

Verschillende kruidenremedies en andere natuurlijke supplementen kunnen worden gebruikt om de testosteronfunctie te bevorderen. Sommige natuurlijke producten worden al eeuwenlang gebruikt, terwijl andere komen en gaan met twijfelachtige beweringen. Wanneer je een natuurlijk product overweegt, is het belangrijk dat je goed kijkt naar het bewijs van hoe (of als) het specifiek kan helpen bij een tekort aan testosteron.

Sommige natuurlijke producten kunnen je helpen om specifieke symptomen aan te pakken en je kunt ervoor kiezen om ze te gebruiken naast andere soorten behandelingen voor een laag testosterongehalte. Een van de grote voordelen van de meeste natuurlijke remedies is het gebrek aan bijwerkingen en de lage kosten, terwijl het nadeel is dat ze niet altijd gegarandeerd de resultaten geven die je verwacht.

Testo-Max is een bekend natuurlijk product van Crazy Bulk, een van de meest gerespecteerde natuurlijke supplementen makers in de business. Zij hebben Testo-Max ontworpen om een legaal en veilig alternatief voor de steroïde Sustanon 250 te zijn, maar je hoeft geen bodybuilder te zijn om de voordelen te krijgen.

Je kunt het gewoon gebruiken als een testosteronbooster om je algehele welzijn te verbeteren, zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het opbouwen van massieve spieren. Als u regelmatig slechts matig traint, zult u nog steeds aanzienlijke voordelen van Testo-Max ondervinden, zoals een beter uithoudingsvermogen en kracht, een gemakkelijker vermogen om vet te verliezen en spieren te kweken, en meer energie.

Net als andere testboosters maakt Testo-Max ook gebruik van het krachtige D-asparaginezuur om de testosteronfunctie te stimuleren door stimulatie van het luteïniserend hormoon. Er is een zware focus op vitaminen en mineralen in de Testo-Max formule, waarvan bekend is dat ze allemaal op een of andere manier bijdragen aan de gezondheid van testosteron. Deze omvatten zink en magnesium, en vitamine B6, K1 en D3. Bekende extracten zoals brandnetelblad, fenegriek en ginseng zijn ook opgenomen.

Testo-Max is erop gericht uw testosteronproductie direct te stimuleren om alle fysieke en mentale voordelen te bieden. Merkbare verbeteringen in libido, focus, en mentale energie zijn allemaal tekenen dat Testo-Max werkt. Dit is een natuurlijke testosteron booster met een solide reputatie die zeker het overwegen waard is. Als u besluit om Testo-Max te proberen raad ik u aan om het hier te kopen.

TestoPrime @ 4 caps/dag

TestoPrime is zonder twijfel een uitstekende keuze voor elke man die een natuurlijke test booster wil die gemakkelijk in te nemen is, bekende en veilige ingrediënten bevat, alle aspecten van de gezondheid kan verbeteren die te maken hebben met testosteron, betaalbaar is en u uw resultaten gedurende meer dan 3 maanden laat evalueren met een geld terug garantie als u niet tevreden bent.

De belangrijkste voordelen van TestoPrime zijn wat je zou hopen en verwachten van een natuurlijk product dat je testosteron verbetert: je kunt meer energie verwachten, een sterk verbeterd libido, merkbare verbeteringen in concentratie en mentaal welzijn, een verbeterd vermogen om spieren te krijgen en vet te verliezen, meer uithoudingsvermogen en kracht – en nog veel meer.

Er zijn hier geen verborgen of twijfelachtige ingrediënten. We weten dat ingrediënten in TestoPrime zoals fenegriek en ginseng extracten, D-asparaginezuur, vitamine B6 en D3 veilig en effectief zijn voor het verbeteren van de testosteron gezondheid. TestoPrime komt daarom niet met een risico van bijwerkingen wanneer u het in de aanbevolen dosering van 4 capsules per dag neemt.

U moet beginnen met het merken van verbeteringen binnen slechts een week, maar ze geven je een volledige 100 dagen om te beslissen of het echt werkt zoals verwacht, gedurende welke tijd een geld terug garantie van toepassing is. TestoPrime komt met gemoedsrust en betrouwbare resultaten tegen een prijs die de bank niet zal breken.

Testogeen @ 4 caps/dag

Een andere respectabele optie die we hebben als een natuurlijke testosteron booster is Testogen. Ontworpen om lage T te stoppen en de symptomen ervan om te keren, bevat Testogen alleen natuurlijke ingrediënten die tot doel hebben om alle aspecten van de gezondheid die betrekking hebben op testosteron aanzienlijk te verbeteren. Het is geschikt voor alle mannen die lijden aan lage testosteron symptomen, en je hoeft geen bodybuilder of atleet te zijn om ervan te profiteren.

De belangrijkste voordelen en effecten van Testogen zijn zowel fysiek als mentaal. U zult een merkbare boost zien voor kracht en uithoudingsvermogen, snellere vetverbranding en een beter vermogen om spieren te krijgen. Mentale energie en focus zullen een boost zien, en u zou moeten merken dat het gevoel van vermoeidheid of depressie vervaagt zodra uw test niveaus beginnen te herstellen en stabiliseren.

Testogen levert dit met behulp van enkele van de meest bekende en bewezen ingrediënten, waaronder fenegriek, ginseng, D-Aspartic zuur en nog veel meer. De toevoeging van vitamine D plus zink dragen bij aan bekende voordelen voor testosteron functie. Testogen is een waardige overweging als een kwaliteit natuurlijke testosteron booster.

Natuurlijke Testosteron Boosters

Sommige gezondheids- en supplementbedrijven hebben formuleringen ontwikkeld die specifiek gericht zijn op het probleem van een laag testosterongehalte. Deze hebben over het algemeen als hoofddoel de testosteron productie op natuurlijke wijze te stimuleren, en ze proberen dat te doen door alleen natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Er zijn geen steroïden of andere synthetische hormonen in een van deze producten. Ingrediënten zoals kruiden, extracten, vitaminen en aminozuren kunnen voorkomen in deze producten.

Hoewel sommige natuurlijke testosteron boosters vaak worden gebruikt door bodybuilders om spiertoename en andere prestatieverbetering aan te moedigen, zelfs als je geen interesse hebt in bodybuilding maar op zoek bent naar een meer natuurlijke aanpak om testosteron te verhogen, zijn deze natuurlijke testosteron boosters zeker de moeite waard om naar te kijken.

Niet alle producten zijn gelijk, en er zijn zeker veel zogenaamde natuurlijke testosteron boosters die krachtige marketing achter zich hebben, maar weinig tot geen resultaten om te laten zien.

Testosteronverhogende kruiden

Kruiden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt om zowat alle aspecten van de gezondheid te behandelen of te verbeteren. De eerste farmaceutische medicijnen, en zelfs die van vandaag, zijn gebaseerd op medicinale planten en hun verschillende krachtige bestanddelen.

Sommige kruiden hebben een lange geschiedenis als zeer effectief, en dat omvat hun gebruik voor het verbeteren van viriliteit, vruchtbaarheid, energie, en zelfs helpen bij het bijdragen aan testosteron functie.

Samen met kruiden hebben bepaalde vitaminen, mineralen en aminozuren aangetoond effectief te zijn en in sommige gevallen essentieel voor de testosteronfunctie en kunnen ze helpen je T-niveaus te verhogen. Hier zijn 15 van de beste testosteron stimulerende kruiden, vitaminen en mineralen:

D-Aspartic Acid – Hoewel technisch gezien geen kruid of een mineraal, maar in plaats daarvan een aminozuur, is D-Aspartic Acid een ander natuurlijk ingrediënt dat we zo vaak zien in testosteronverhogende supplementen – en met goede reden. Maar het kan ook op zichzelf worden gebruikt. D-asparaginezuur is nauw betrokken bij het proces van testosteronproductie en studies tonen aan dat het bijzonder goed is om het totale testosteron te verhogen bij mannen die niet regelmatig aan weerstandstraining doen.

Zink – Wordt beschouwd als het belangrijkste mineraal voor de gezondheid van testosteron. Zink is krachtig genoeg dat een tekort aan dit mineraal kan leiden tot een laag testosterongehalte. Studies tonen aan dat mannen die dagelijks slechts 30 mg zink innemen een meetbare stijging van het testosteron zien. Zink kan via de voeding worden ingenomen, maar er zijn ook supplementen verkrijgbaar. Als spoormineraal hebben we maar een kleine hoeveelheid nodig, dus je hoeft niet te veel zink in te nemen.

Magnesium – Als je een tekort aan magnesium hebt, kan het nemen van een supplement van dit mineraal helpen normale testosteronniveaus te herstellen. Het is ook gebleken dat magnesiumsupplementen de vrije testosteronspiegel helpen verhogen bij mannen die regelmatig sporten. Hoewel het ook testosteron kan verhogen bij sedentaire mannen, hebben degenen die regelmatig sporten het grootste voordeel. Veel testosteronsupplementen bevatten een combinatie van zink en magnesium om te profiteren van de krachtige testosteronverhogende kwaliteiten van deze beide mineralen.

Vitamine D – Een tekort aan vitamine D komt vaak voor en het is gebleken dat wanneer je een tekort hebt, je ook een risico loopt op een laag testosterongehalte; wat erop wijst dat deze vitamine een cruciale rol speelt bij de productie van testosteron. Het is mogelijk dat het verhogen van je vitamine D-niveau, en ervoor zorgen dat je geen tekort krijgt, je testosteron kan stimuleren, de kwaliteit van je sperma kan verbeteren en andere gezondheidsproblemen die zich voordoen bij een lage T, zoals weinig energie en depressie, kan stimuleren.

DHEA – Dehydroepiandrosterone of DHEA is een steroïde hormoon dat het lichaam van nature produceert. Een deel van dit hormoon wordt in het lichaam omgezet in testosteron, dus het innemen van een DHEA-supplement kan helpen het testosteron te verhogen. Deskundigen zeggen dat DHEA niet in combinatie met testosteron moet worden ingenomen, omdat dit kan leiden tot gynaecomastie en een laag aantal zaadcellen.

Ashwagandha – Dit oude medicinale kruid kan nuttig zijn bij het stimuleren van testosteron, vooral bij mannen die lijden aan stress, omdat is aangetoond dat het mogelijk het niveau van cortisol verlaagt – een stresshormoon dat kan leiden tot een daling van testosteron. Verbetering van de seksuele functies en de lichaamssamenstelling zijn extra voordelen van Ashwagandha.

Fenegriek – Een krachtige verbinding in fenegriek – furostanolic saponins – kan verantwoordelijk zijn voor het helpen stimuleren van testosteron en dat heeft dit kruid tot een veelgebruikt ingrediënt in veel testosteron boosters gemaakt. Het kan ook alleen worden genomen als supplement. Meerdere studies hebben de voordelen van fenegriek bij het verhogen van het testosterongehalte aangetoond.

Tribulus Terrestris – Een van de meer controversiële testosteronverhogende ingrediënten, Tribulus Terrestris heeft aangetoond enkele voordelen te hebben voor de mannelijke gezondheid, maar heeft niet specifiek voordelen duidelijk aangetoond in studies dat het testosteron verhoogt. Het kan echter wel nuttig zijn bij het aanpakken van symptomen van een laag testosterongehalte, zoals het verbeteren van het libido.

Tongkat Ali – Dit kruid kan vooral nuttig zijn voor oudere mannen die lijden aan leeftijdsgerelateerde lage testosteron. Studies hebben aangetoond dat dagelijks supplementeren met Tongkat Ali al na een maand resulteerde in een aanzienlijke stijging van het serumtestosterongehalte.

Yohimbe – Dit extract is afkomstig van de schors van een boom, en kan het libido stimuleren en helpen bij vetverlies. Maar hoe zit het met het stimuleren van testosteron? Er is geen duidelijk bewijs dat dit extract je T-niveaus verhoogt, maar het kan helpen bij de symptomen van een laag testosterongehalte die verband houden met een laag libido en vetaanzet.

Horny Goat Weed – Dit kruid wordt al heel lang gebruikt om seksuele prestaties te bevorderen en als een natuurlijk hulpmiddel bij erectiestoornissen (ED). Dit kan leiden tot de gedachte dat het testosteron zou kunnen verhogen en de jury is nog steeds uit over de effectiviteit ervan op T-niveaus. Het is het meest nuttig voor de behandeling van de meer verontrustende symptomen van een laag testosterongehalte, zoals een laag libido en ED.

Panax Ginseng – Een ander oud kruid dat ook wetenschappelijk is bestudeerd in de moderne tijd om de werkelijke voordelen ervan te bepalen. Panax ginseng bevat een verbinding genaamd Ginsenoside Rg1 en men denkt dat dit verantwoordelijk is voor zijn vermogen om het serum testosterongehalte te verhogen. Als bonus verbetert ginseng veel van de gebieden die te lijden hebben als je een lage T hebt: het kan helpen bij ED en hersenfunctie, en het verhoogt de immuniteit.

Vitamine B6 – Een tekort aan vitamine B6 kan bijdragen aan verlaagde testosteronspiegels, naast andere gezondheidsproblemen. Hoewel B6 op zichzelf waarschijnlijk niet zal zorgen voor een significante boost van testosteron, is het bekend dat deze vitamine een belangrijke functie heeft in de manier waarop testosteron wordt geproduceerd. Vitamine B6 wordt vaak gecombineerd met zink en magnesium om een testosteronverhogend supersupplement te bieden.

Maca Wortel – Maca wordt vaak opgenomen in testosteron booster supplementen, hoewel het vermogen om testosteron te stimuleren nog steeds wordt geëvalueerd en studies tot nu toe niet hebben aangetoond dat het testosteron niveaus direct kan verbeteren. Er zijn echter wel enkele nuttige voordelen van Maca Root bij het aanpakken van symptomen van een laag testosterongehalte; vooral bij het verbeteren van het libido en mogelijk het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Rhodiola Rosea – Dit kruid wordt al lang gebruikt om te helpen bij aandoeningen als depressie en vermoeidheid en om de slaapkwaliteit te verbeteren. Aangezien overmatige en voortdurende stress een negatieve invloed kan hebben op testosteron, kan Rhodiola Rosea indirect helpen de testosteronfunctie te verbeteren door stress en de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol te verminderen.

Testosteronverhogende voedingsmiddelen

Onderzoek heeft aangetoond dat sommige voedingsmiddelen het testosteron op natuurlijke wijze kunnen verhogen als je ze regelmatig in je dieet opneemt. Deze voedingsmiddelen hebben ook allemaal andere positieve gezondheidsvoordelen, dus het kan zeker geen kwaad om ze regelmatig aan je maaltijden toe te voegen. Hier zijn tien van de beste voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het stimuleren van een laag testosterongehalte:

Gember – Gember wordt al lang gebruikt om de vruchtbaarheid te helpen verbeteren en sommige studies hebben aangetoond dat gember supplementatie het testosteron kan verhogen. Genoeg gember consumeren in de voeding zonder een supplement lijkt misschien lastig, maar dit pittige ingrediënt gaat goed samen met gezonde oranje groenten zoals zoete aardappel en pompoen. Gember kan in poedervorm, gedroogd of vers worden gebruikt en kan aan allerlei maaltijden worden toegevoegd om je gezondheid en smaak op te peppen.

Bladgroenten – Magnesium is een ander mineraal waarvan is aangetoond dat het bijdraagt aan het herstel van normale testosteronspiegels wanneer de oorzaak van de lage T een tekort is. Dit toont aan dat het een kritische invloed heeft op testosteron, en bladgroenten zitten vol met magnesium. Collardgroenten, boerenkool, spinazie, raapstelen en mosterdgroenten zijn allemaal rijk aan magnesium en eenvoudig toe te voegen aan maaltijden.

Verrijkte melk en granen – Sommige granen en melk zijn verrijkt met vitamine D, dus deze zijn een makkelijke keuze boven niet-verrijkte soorten. Vermijd granen met een hoog suikergehalte. Plantaardige melk zoals amandelen, soja en vlas kan een kwart van je dagelijkse vitamine D-behoefte leveren en je hoeft je geen zorgen te maken over het consumeren van soja, aangezien studies de mythe hebben ontkracht dat soja testosteron verlaagt.

Olijfolie – Het is gemakkelijk om olijfolie in je dieet op te nemen, omdat het over vrijwel alles kan worden gegoten, van salades tot warme maaltijden. De extra vierge soort is je beste gok, omdat dit de minst bewerkte en gezondste vorm van olijfolie is.

Peulvruchten – Veel verschillende peulvruchten bevatten genoeg zink om ze gunstig te maken voor de gezondheid van testosteron. Ze hebben ook een enorm scala aan andere gezondheidsvoordelen en bieden een vleesvrije eiwitbron. Linzen, kikkererwten en zelfs gebakken bonen zijn goede zinkbronnen.

Oesters – Ze zijn niet iedereen’s kopje thee, maar als je af en toe een oester kunt eten, hebben ze duidelijke en bewezen voordelen voor de testosteron gezondheid. Oesters zijn zeer rijk aan zink, een van de meest kritische mineralen voor testosteron en de voortplantingsfunctie.

Rood vlees – Matige hoeveelheden mager rood vlees van hoge kwaliteit, met name rundvlees, is een goede bron van vitamine D en zink. Vermijd vette stukken en consumeer het niet elke dag om de voordelen te behouden zonder te vervallen in de negatieve effecten van het eten van te veel vlees.

Omega-3 vetzuren – Niet een voedingsmiddel op zich, maar het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 kan een boost geven aan het serum testosterongehalte. Het is ook belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, waardoor je humeur en mentale focus verbeteren. Vette vis zoals zalm, sardines en makreel bevatten allemaal grote hoeveelheden omega-3.

Eieren – De dooier van eieren is een rijke bron van vitamine D, en we weten dat deze vitamine bijdraagt aan een normale testosteronfunctie. Overweeg om dagelijks een ei aan uw dieet toe te voegen, en zorg ervoor dat het eigeel is inbegrepen, omdat daar het grootste voordeel ligt voor de consumptie van vitamine D.

Schelpdieren – Net als oesters zijn ook schelpdieren rijk aan zink en studies tonen duidelijk aan dat het regelmatig consumeren van kleine hoeveelheden zink het niveau van vrij testosteron kan verhogen. Een tekort aan zink kan in verband worden gebracht met een laag testosterongehalte, dus beschouw dit spoormineraal als een topprioriteit in uw dieet.

Je voeding is een van de meest kritieke levensstijlgebieden die een directe invloed kan hebben op de gezondheid van je testosteron, en je hebt er volledige controle over. Wat je eet kan een grotere invloed hebben op je testosteronspiegel dan je zou denken.

Testosteron Stimulerende Oefeningen

We weten dat lichaamsbeweging een allesomvattend voordeel heeft voor de gezondheid. Dus zal het helpen met je lage testosteronspiegel? Het kan zeker helpen bij het verminderen van sommige symptomen, maar meer dan dat is het bekend dat lichaamsbeweging helpt de productie van testosteron te stimuleren. Mannen die weinig bewegen hebben waarschijnlijk een lager testosterongehalte en zijn te zwaar.

Gewichttraining – Elke vorm van weerstandstraining met hoge intensiteit is essentieel, dus neem bankdrukken en algemeen gewichtheffen een paar keer per week op in je routine. Gewichtheffen wordt nog steeds beschouwd als de beste manier van trainen om het testosterongehalte te verhogen, dus maak er een prioriteit van.

Intervaltraining – Intervaltraining houdt in dat je oefeningen met een hoge intensiteit afwisselt met oefeningen met een lagere intensiteit. Voor het gedeelte met hoge intensiteit zou je vijf minuten lang gewichten of snelle aerobe activiteit kunnen combineren, gevolgd door een minuut of twee langzaam joggen of wandelen. Herhaal dit of 30 minuten en je hebt een top kwaliteit workout voor testosteron gezondheid.

Wandelen – Heb je geen zin om naar de sportschool te gaan of gestructureerde oefeningen te doen? Maak dan een wandeling, met een paar stukken bergop om het bloed te laten stromen en de beenspieren te laten werken. Een intensieve wandeling van 30-60 minuten, een paar keer per week, geeft een echte testosteron- en gezondheidsboost.

Push-ups – Push-ups maken gebruik van belangrijke grote gewrichten en spieren en zijn een testosteronverhogende oefening die je zelfs in de drukste schema’s kunt inpassen. Zorg ervoor dat je handen op schouderbreedte zijn en laat je zo ver mogelijk zakken. Als je wat roestig bent met push-ups zal het wat tijd kosten om laag te komen, maar blijf het doen en ga elke keer een beetje verder.

Pull-ups – Ook hier gebruik je grote gewrichten en spieren en dat is waar het grootste testosteronvoordeel zit. Pull ups kunnen bijna overal gedaan worden, ook thuis. 4 sets van 8 reps met een paar minuten rust ertussen geven je op elk moment van de dag een super workout met minimale apparatuur.

Elke oefening is goed, maar oefeningen met een hogere intensiteit leveren het grootste voordeel op.

Huismiddeltjes voor een laag testosterongehalte

Remedies thuis om laag testosteron of de symptomen van laag T te behandelen kunnen alle natuurlijke vormen van behandelingen inhouden; van natuurlijke supplementen, tot individuele kruiden, vitaminen en mineralen, en veranderingen in dieet en levensstijl. Het aanpakken van een of meer van deze vormen van remedies of aanpassingen van de levensstijl zijn gemakkelijk thuis te doen.

Slaap is een ander kritiek gebied van huismiddeltjes voor laag testosteron. Het verbeteren van je slaapkwaliteit door afleiding en licht uit te schakelen voor het slapengaan en te voorkomen dat je te laat opblijft, zorgt ervoor dat je lichaamsklok in orde is, dat je lichaam goed kan rusten en dat je stress vermindert.

Met dat in gedachten, terwijl er grote voordelen zijn aan het opnemen van de beste testosteron stimulerende voedingsmiddelen, het krijgen van meer lichaamsbeweging, en het uitproberen van kruidenproducten, zul je nog steeds idealiter de onderliggende oorzaak van je lage testosteron nastreven en samenwerken met je arts om de beste vorm van behandeling uit te werken.

De meeste mannen zullen huismiddeltjes nog steeds als zeer nuttig en zelfs cruciaal beschouwen bij het aanpakken en mogelijk elimineren van de vreselijke symptomen van een laag testosterongehalte – en zonder enige bijwerkingen.

Testosteron vervangende therapie

TRT kan in veel verschillende vormen komen, maar ze hebben allemaal één doel en dat is je voorzien van een directe bron van het testosteron hormoon dat onmiddellijk zal beginnen te werken om zowel de symptomen van een laag testosterongehalte te verlichten, als om een verhoging van je circulerende testosterongehalte te bevorderen.

Hoe kun je TRT krijgen?

De verschillende methoden van TRT bieden eenvoudig verschillende manieren om het testosteron fysiek in je lichaam en bloedbaan te krijgen. Ze hebben allemaal hun positieve en negatieve aspecten. De belangrijkste vormen van TRT-producten zijn:

Topisch / Gels (Androgel en Testim)

Topische gel opties bieden een niet-invasieve en pijnloze manier van het verkrijgen van testosteron. Ze worden gewoon op de huid aangebracht zoals elke crème en het wordt dan door de huid geabsorbeerd. AndroGel en Testim zijn veel voorkomende merknamen. Deze methode maakt een langzame en stabiele afgifte van testosteron mogelijk, met als nadeel het risico dat de gel wordt overgedragen op andere mensen die ermee in contact komen, en dit moet worden vermeden.

Injecties (Depo-Testosteron)

Veel mannen staan huiverig tegenover injecteerbare vormen van TRT, maar injecties hebben meestal het grote voordeel dat ze slechts eens in de paar maanden nodig zijn. Injecties worden ofwel in de spier of onder de huid ingebracht. Het nadeel van injecteerbare TRT is dat er minder controle is over de afgifte van testosteron en dit resulteert in wisselende niveaus, wat bijwerkingen kan hebben zoals stemmingswisselingen en energiedips.

Patches (Androderm)

Patches bieden een andere niet-invasieve en doe het zelf TRT optie vergelijkbaar met gels. De transdermale patch geeft testosteron langzaam af via de huid. Jeuk en irritatie op de plaats van de patch kunnen mogelijke bijwerkingen zijn.

Tabletten voor oraal gebruik (methyltestosteron en Andriol)

Tabletten zijn gemakkelijk in te nemen, maar dit is zelden een optie die door artsen wordt voorgeschreven voor de behandeling van een laag testosterongehalte. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze een groot risico voor de lever vormen, vooral bij langdurig gebruik. Mensen met een hoger risico op een beroerte of hartaanval moeten orale tabletten zoals Andriol strikt vermijden, omdat deze geneesmiddelen het risico op cardiovasculaire complicaties verhogen.

Pellets

Pellets worden net onder de huid geïmplanteerd en zorgen voor de geleidelijke afgifte van testosteron. Gewoonlijk wordt het hormoon over een periode van enkele maanden vrijgegeven. Veel mensen voelen zich er niet prettig bij om een pellet onder de huid te laten plaatsen, hoewel de behandeling zelf erg gemakkelijk is als de kleine implantatieprocedure eenmaal is uitgevoerd.

Waarom mannen testosteron substitutietherapie gebruiken

Mannen besluiten om TRT te gebruiken om de verontrustende effecten van een laag testosterongehalte aan te pakken, maar ook om bepaalde seksuele problemen aan te pakken, of gewoon om hun fysieke prestaties en lichaamssamenstelling te verbeteren.

Behandelen van lage T – Behandelen van lage testosteron is het beoogde gebruik van TRT. TRT is een veel voorkomende en effectieve behandeling voor mannen die lijden aan hypogonadisme dat gepaard gaat met symptomen. De TRT zal deze symptomen verlichten, waaronder het verhogen van de energie en het libido, het verbeteren van de stemming en de focus, het opbouwen van spieren en het verliezen van lichaamsvet.

Erectiestoornissen verhelpen – Mannen met een laag testosterongehalte die last hebben van erectiestoornissen kunnen baat hebben bij TRT, maar veel mannen met ED hebben deze aandoening niet door een laag T-gehalte, maar eerder door andere gezondheidsproblemen. In die gevallen is het onwaarschijnlijk dat TRT van enig nut is. TRT kan nog steeds bijdragen aan het herstel van de geslachtsdrift van een man.

Verbetering van fysieke prestaties – TRT kan worden gebruikt om fysieke prestaties te verbeteren, en dit kan worden beschouwd als anabole steroïden gebruik. De extra testosteron stimuleert kracht en spiergroei, stimuleert de vetverbranding en biedt alle verwachte voordelen van testosteron. TRT doseringen zijn over het algemeen erg laag, en degenen die een grote prestatieboost willen, gaan vaak veel verder dan het medisch aanbevolen TRT doseringsschema.

TRT Bijwerkingen

TRT kan komen met het risico van bijwerkingen, variërend van mild tot meer ernstige, maar ongewone bijwerkingen. Uw arts zal een volledig overzicht maken van uw medische geschiedenis en huidige gezondheid om uw risicoprofiel voor bijwerkingen te bepalen en te bepalen of het veilig voor u is om TRT te gebruiken.

De bijwerkingen van TRT kunnen worden beschouwd in twee categorieën: een heeft betrekking op de methode zelf die u gebruikt om het testosteron te verkrijgen en eventuele lokale effecten die het kan veroorzaken. Ten tweede zijn er de mogelijke negatieve reacties of gevolgen van het testosteron zelf.

 • TRT kan het risico op onvruchtbaarheid verhogen en een verschrompeling van de testikels veroorzaken.
 • Er kan een verhoogd risico op een vette huid en acne optreden.
 • Prostaatkanker en BPH kunnen ontstaan door een toegenomen groei van de prostaat.
 • Er is mogelijk een hoger risico op cardiovasculaire problemen en beroertes bij sommige vormen van TRT.
 • Transdermale behandelingen zoals gels of patches kunnen de huid irriteren, terwijl injecties pijnlijk kunnen zijn.
 • Injecteerbare TRT kan leiden tot schommelingen in de stemming en geslachtsdrift.
 • Wanneer de TRT-behandeling stopt, kunnen de symptomen terugkeren omdat het vermogen van uw lichaam om testosteron aan te maken is onderdrukt.

Dit zijn enkele van de belangrijkste mogelijke bijwerkingen waarmee u rekening moet houden bij testosteronvervangingstherapie.

Vaak gestelde vragen

Wie mag geen testosteronvervangingstherapie nemen?

Mannen met bepaalde medische aandoeningen mogen geen TRT nemen. Dit geldt voor iedereen met prostaat- of borstkanker, ernstige slaapapneu, hartfalen en aandoeningen van de urinewegen. Je arts zal een volledige medische geschiedenis afnemen om te bepalen of TRT veilig voor je is.

Wat zijn de bijwerkingen van testosteronvervangingstherapie?

Omdat het nemen van testosteron in feite hetzelfde is als het nemen van anabole steroïden, alleen in een veel lagere dosis, kun je het risico lopen de bijwerkingen te ervaren die komen met een verhoogde androgene activiteit en dit kan acne, vergroting van het borstweefsel en het vasthouden van vocht omvatten. Als deze effecten zich voordoen, kan uw arts de TRT-dosering aanpassen.

Wat is de beste medische behandeling voor laag testosteron?

Er woedt nog steeds een discussie onder medische deskundigen over welke medicatie of behandeling de beste optie is voor een laag testosterongehalte. Testosteron vervanging is nog steeds de meest voorkomende vorm van medische behandeling voor lage T. Maar de beste behandeling voor jou persoonlijk is degene die zowel de oorzaak als de ernst van je aandoening aanpakt.

Wat is de beste testosteron booster?

De beste booster voor jou kan anders zijn dan de beste voor de volgende man. Het hangt sterk af van de oorzaak van je lage T en welke symptomen je hebt. De beste testosteron booster als het gaat om natuurlijke opties zal waarschijnlijk een combinatie van zink en magnesium bevatten, met behoud van een optimaal niveau van vitamine D inname. Dit kan worden gedaan door middel van veranderingen in het dieet, supplementen, of beide.

Wat zijn de beste huismiddeltjes voor een laag testosterongehalte?

Huismiddeltjes voor testosteron zijn eenvoudig uit te voeren en omvatten meestal basisveranderingen in je levensstijl, die ook alle andere aspecten van je gezondheid zullen verbeteren. Je moet vaker bewegen (dagelijks is ideaal), vooral groenten en volle granen eten, plus peulvruchten en vis, terwijl je rood vlees beperkt tot een paar keer per week.

Slaap elke nacht voldoende en probeer je stressniveau onder controle te houden – al deze eenvoudige huismiddeltjes zullen een positieve invloed hebben op het testosteron.

Hoe wordt TRT medisch gebruikt?

TRT wordt gebruikt om hypogonadisme te behandelen, maar is ook nuttig bij de behandeling van een laag testosterongehalte dat wordt veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziekten, genetische aandoeningen en bestralingstherapie voor kanker.

Wat is de beste TRT-therapie?

TRT is er in verschillende vormen. Je kunt kiezen voor injecties als je de behandeling slechts een paar keer per jaar wilt ondergaan, of als je naalden wilt vermijden heb je de optie om zelf thuis gels of pleisters aan te brengen. Alle TRT-opties hebben hun eigen voor- en nadelen en geen enkele optie wordt beschouwd als de beste voor elke man – elk individu zal andere voorkeuren hebben.

Wat is het beste natuurlijke supplement voor laag testosteron?

Er is misschien niet één beste natuurlijke aanvulling voor lage T, maar vaak een combinatie van meerdere ingrediënten die samenwerken. Enkele van de meest krachtige natuurlijke supplementen zijn Fenegriek en Ashwagandha, die beide een opmerkelijke geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde hebben en beide kunnen mogelijk leiden tot verbeterde testosteronspiegels. Andere must-have natuurlijke supplementen zijn zink en magnesium, vooral als je het gevoel hebt dat je niet genoeg van deze testosteronverhogende mineralen binnenkrijgt in je dieet.

Mijn conclusie en aanbeveling

Er zijn genoeg opties om naar te kijken als je je testosteronspiegel wilt stimuleren en gezond wilt houden op de lange termijn. De meesten van ons zouden graag hun testosteron op een natuurlijke manier een boost geven, zonder het risico op bijwerkingen en bij voorkeur zonder het ongemak en de kosten van medische therapieën.

De beste aanbeveling is zich te concentreren op natuurlijke therapieën: met inbegrip van natuurlijke supplementen die alle belangrijke testosteronversterkende ingrediënten bevatten zoals zink, magnesium en D-asparaginezuur, alsook gevestigde kruidenextracten waarvan bekend is dat ze testosteronvoordelen hebben, zoals ginseng.

Er zijn enkele uitstekende testosteron booster supplementen beschikbaar, en vele twijfelachtige. De sleutel is om er een te gebruiken waarvan de ingrediënten duidelijk vermeld staan en waarvan je weet dat elk ingrediënt een rol gaat spelen in het verbeteren van testosteron en/of het aanpakken van de symptomen van een laag testosterongehalte. Gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging die weerstandstraining omvat, een goed slaapschema, en het opnemen van enkele belangrijke voedingsmiddelen in het dieet, kun je een laag testosterongehalte op een natuurlijke manier aanpakken.

Als al het andere faalt, of als je arts het ten strengste aanbeveelt, kan TRT voor sommige mannen in bepaalde situaties de enige optie zijn.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}