Bijwerkingen van steroïden

We kennen allemaal wel iemand die ons horrorverhalen kan vertellen over de bijwerkingen van anabole steroïden. Voor veel mensen kan dit soms genoeg zijn om helemaal niet aan anabole steroïden te beginnen.

Toch kunnen we niet alle mogelijke bijwerkingen van steroïden over dezelfde kam scheren. De twee belangrijkste overwegingen die mensen maken wanneer ze overwegen om steroïden te gebruiken zijn:

 1. Welke resultaten kan ik behalen?
 2. Wat zijn de bijwerkingen?


Niet alleen zijn er tientallen verschillende anabole steroïden, elk met verschillende resultaten en bijwerkingen, maar elke individuele gebruiker zal ook anders reageren op deze middelen. Voeg daar nog bij dat verschillende mensen verschillende doseringen, kuurlengte, combinaties hanteren alsook kampen met bestaande gezondheidsproblemen. Je ziet, dat maakt het heel wat complexer om de mogelijke bijwerkingen van steroïden uit te leggen.

Opmerking van de auteur: Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en promoot NIET het gebruik van illegale steroïden. Ik gebruik momenteel deze supplementen.


In dit artikel leer je:

Veel voorkomende bijwerkingen van anabole steroïden

Sommige bijwerkingen komen voor bij quasi alle anabole steroïden. Sommige type steroïden veroorzaken bijna helemaal geen gekende bijwerkingen. Als ze bijvoorbeeld niet aromatiseren en dus geen oestrogeenomzetting van androgenen veroorzaken.

Die oestrogene bijwerkingen zijn de meest gevreesde en worden vaak verkeerd begrepen bij nieuwe gebruikers die veronderstellen dat elke steroïde dergelijke bijwerkingen met zich meebrengt.

Met dit in het achterhoofd, zijn er nog steeds een aantal bijwerkingen die we kunnen beschouwen als veel voorkomend als we kijken naar de meest gebruikte anabole steroïden.

Die veel voorkomende bijwerkingen zijn onder andere:

 • Testosteron onderdrukking: Onderdrukking van de hormoonfunctie bij mannen is de enige bijwerking die vrijwel gegarandeerd is
 • Acne en haaruitval: Deze androgene gerelateerde bijwerkingen kunnen voorkomen bij sommige personen. Bij anderen dan weer niet.
 • Vochtophoping: Vasthouden van vocht of water kan leiden tot een opgeblazen uiterlijk en invloed hebben op je vermogen om een droog, strak lichaam te bereiken
 • Leverschade: Orale steroïden in het bijzonder brengen een hoog risico mee voor verschillende vormen van stress voor je lever wat kan leiden tot leverschade
 • Cholestorol: Sommige steroïden verhogen het slechte cholesterolgehalte terwijl ze het goede cholesterolgehalte onderdrukken
 • Bloeddruk: Steroïden die vocht ophopen kunnen ook leiden tot een verhoging van de bloeddruk
 • Erectiestoornissen: Uit onderzoek blijkt dat hoe langer en hoe vaker anabole steroïden worden gebruikt, hoe groter de kans is dat een man last krijgt van erectiestoornissen

Hoe ernstig deze veel voorkomende bijwerkingen zijn, hangt nog steeds af van de samenstelling én van de persoon die het gebruikt.

Cardiovasculaire bijwerkingen

Veruit de meest verontrustende bijwerkingen bij gebruik van anabole steroïden zijn cardiovasculaire bijwerkingen. Hiermee bedoelen we alles wat te maken heeft met bloed-, zuurstof- en voedingsstofcirculatiesysteem van ons lichaam. Denk daarbij aan het hart, de slagaders en de bloedvaten. Als hier iets mis gaat, dan kan dat een kwestie van leven of dood zijn.

Helaas zijn sommige anabolen bijzonder slecht voor het cardiovasculaire systeem van je lichaam. Dat betekent dat je echt op de hoogte moet zijn van het specifieke risico op bijwerkingen van elke anabole steroïde dat je van plan bent te gebruiken. En dat wordt nog belangrijker als je in je medische geschiedenis een ziekte of aandoening hebt gehad dat betrekking had tot je cardiovasculaire systeem.

Omdat we anabole steroïden in prestatie verhogende doseringen gebruiken, is het bij de meeste bijna onmogelijk om te ontkomen aan een negatieve invloed op je cardiovasculaire systeem. In veel gevallen gaat het daarbij om een verandering in je cholesterolprofiel.

Veel anabole steroïden leiden tot een verlaging van het goede cholesterolgehalte (HDL) en een verhoging van het slechte cholesterolgehalte (LDL). Van orale steroïden is bekend dat ze een groter negatief effect hebben op je cholesterolniveau dan injecteerbare steroïden. Maar elke steroïde houdt uiteraard nog steeds risico’s in.

Anabole steroïde gebruikers kunnen deze cholesterol veranderingen tijdens hun kuur helpen compenseren door voldoende aandacht te besteden aan de voeding. Dit houdt in; voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals vette vis.

Het goede nieuws is dat cholesterol terug naar de oorspronkelijke niveaus gaan zodra je stopt met steroïden. En dat is dan ook één van de vele redenen waarom een het belangrijk is om voldoende pauze te nemen tussen steroïde kuren door zodat je lichaam volledig kan herstellen.

Een ander potentieel ernstige cardiovasculaire bijwerking om in het oog te houden is een hoge bloeddruk. Sommige steroïden veroorzaken milde tot ernstige waterophoping wanneer oestrogeenniveaus stijgen. Dat is een gevolg van aromatase. Wanneer het vocht wordt opgehoopt in je lichaam, kan dit leiden tot een hogere bloeddruk.

Sommige steroïden zijn op dit vlak veel ernstiger dan andere. Bij gebruik van stoffen die aromatiseren, is de meest gebruikelijker manier om de bijwerkingen zoals een verhoogde bloeddruk te verminderen, het nemen van een aromataseremmer zoals Arimidex.

Aangezien geen enkele steroïdengebruiker waterophoping wilt, worden aromatseremmende medicijnen bijna als essentieel beschouwd, ongeacht of de bloeddruk al dan niet een probleem is. De bloeddruk kan ook verder worden verbeterd door eenvoudige koolhydraten in je voeding te vermijden.

Bijwerkingen van de lever

Sommige anabole steroïden belasten de lever in zo’n mate dat het belangrijk is om er van de op hoogte te zijn. Het risico op leverschade is vooral beperkt tot orale steroïden die rechtstreeks door de lever gaan. Hoewel het aantal leverenzymen waarschijnlijk zullen stijgen bij gebruik van orale steroïden betekent dat daarom niet noodzakelijk dat er ook leverschade optreedt. Wel zal je lever stress ervaren omdat deze te maken krijgt met een ongebruikelijk stof.

Bij langdurig gebruik van orale steroïden in hoge doses kan het risico op leverschade wel een groot probleem zijn. Mensen die orale steroïden in gematigde doses gebruiken en dat gedurende een beperkte tijd, hebben meer kans dat hun leverenzymwaarden terug naar normaal gaan. Maar degenen die reeds een leveraandoening hebben moeten alle mogelijke bijwerkingen op de lever goed in het oog houden tijdens gebruik.

Androgene bijwerkingen

Deze categorie van bijwerkingen bevat enkele van de meest beruchte negatieve effecten van steroïden. Nieuwe gebruikers kunnen vaak geloven dat ze gaan om ernstige androgene bijwerkingen ervaren voor bepaalde, maar in feite deze effecten zijn zeer individualistisch. De twee meest voorkomende androgene bijwerkingen zijn acne en mannelijke kaalheid.

Als een man leed met acne tijdens zijn tienerjaren, is hij veel meer kans om acne te ontwikkelen bij het gebruik van steroïden; vooral die met een hogere androgene rating. Sommige mannen zullen niet ervaren acne at all.

Dezelfde genetische aanleg geldt voor de andere belangrijkste vorm van androgene bijwerking, dat is mannelijke kaalheid. Als je had kaalheid in uw genetische geschiedenis, vindt u dat androgene steroïden kan en zal brengen op haaruitval eerder in het leven dan je anders zou hebben ervaren.

Voor degenen die al aanleg voor kaalheid, weinig kan worden gedaan over deze bijzondere bijwerking naast het gebruik van een actueel androgeen blocker gemaakt voor haaruitval indien gewenst.

Lichaamsbeharing groei is een andere mogelijke bijwerking van verhoogde androgene activiteit. Met sommige anabole steroïden hebben een veel hogere androgene rating dan anderen, degenen die weten of vermoeden dat ze gaan worden gevoelig voor deze bijwerkingen zijn in staat om te voorkomen of de dosering van dergelijke steroïden te controleren om te verminderen of te voorkomen dat deze effecten.

Mannelijke specifieke steroïden bijwerkingen

Verreweg de meest kritische en zorgwekkende bijwerking voor mannen die steroïden gebruiken, is de manier waarop de introductie van synthetische hormonen in het lichaam de normale werking die testosteron produceert, vertraagt of vaak zelfs uitschakelt. Dit betekent dat het mannelijk lichaam stopt met het produceren van testosteron uit zichzelf. Zodra de steroïden zijn gestopt, ontvangt het lichaam de kunstmatige hormonen niet meer, en de gebruiker blijft achter in een toestand van zeer laag of zelfs geen testosteron.

Sommige steroïden zijn krachtiger in dit effect dan anderen, maar alle mannen zal moeten omgaan met deze bijwerking, ongeacht welke verbinding wordt gebruikt.

Terwijl het lichaam zal langzaam beginnen te herwinnen zijn normale testosteron functie weer zodra steroïde gebruik tot een einde komt, dit is bijna altijd te traag voor mannen om te wachten; vandaar waarom de uitvoering van een nakuur is zo kritisch na een steroïde cyclus.

Andere mannelijke specifieke bijwerkingen van steroïden omvatten de ontwikkeling van borstweefsel (gynaecomastie) als gevolg van verhoogde oestrogeenniveaus.

Roid rage, of veranderingen in woede en agressie controle, kan ook invloed hebben op mannelijke steroïde gebruikers. Niet alle mannen zullen een verhoogde agressiviteit ervaren en onderzoek heeft aangetoond dat slechts een klein percentage deze bijwerking ooit zal opmerken.

Haaruitval kan ook vrouwelijke gebruikers treffen, maar is vooral een probleem voor mannen die steroïden gebruiken. Degenen die genetisch aanleg hebben voor mannelijke kaalheid kunnen dit voortijdig zien ontwikkelen als gevolg van verhoogde DHT. Hoewel het geen gezondheidsprobleem is, kan haaruitval voor jonge steroïdengebruikers wel verontrustend zijn.

Vrouwenspecifieke steroïden bijwerkingen

Anabole steroïden zijn sterke androgenen die een krachtig effect hebben op het vrouwelijk lichaam. Deze mannelijke hormonen zullen er snel voor zorgen dat een vrouw mannelijke kenmerken gaat ontwikkelen, een proces dat bekend staat als virilisatie.

Sommige steroïden zijn te krachtig voor een vrouw om te gebruiken, zelfs bij de laagste doses, terwijl anderen met een lagere androgeen rating kan worden getolereerd door sommige vrouwen, maar bijwerkingen zal bijna altijd een reden tot zorg.

Vrouwen die hun cycli beperken tot 6 weken of minder en nemen lage doses zal over het algemeen zien deze bijwerkingen verdwijnen op hun eigen zodra de steroïde cyclus is afgelopen.

Dit zijn de mogelijke bijwerkingen voor vrouwen die anabole steroïden gebruiken:

 • De stem kan geleidelijk dieper en hees worden. Sommige studies hebben aangetoond dat dit kan meer van een lange termijn effect dat kan in sommige gevallen jaren duren om te verdwijnen, als at all.
 • Haargroei op het gezicht en lichaam kan zich ontwikkelen
 • Clitorale vergroting (clitoromegalie)
 • De huid wordt ruwer en grover, vergelijkbaar met die van een man
 • De borsten nemen in omvang af
 • Het lichaamsvet neemt af en de spieren nemen toe; hoewel dit voor veel steroïdengebruikers niet als een bijwerking wordt beschouwd, kunnen deze effecten voor sommige vrouwen verder gaan dan wat ze aanvankelijk met het gebruik van steroïden wilden bereiken
 • Vrouwen lopen ook het risico op bijwerkingen met betrekking tot acne, bloeddruk, cholesterol en leververgiftiging

Vrouwen die ongewenste bijwerkingen opmerken tijdens een steroïde cyclus kan onmiddellijk stoppen met het gebruik en verwachten dat de meeste van deze effecten te vervagen op hun eigen. Hoe langer bijwerkingen zijn toegestaan te ontwikkelen, hoe groter het risico van hen worden permanent of zeer moeilijk om te keren.

Oestrogeen

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon, met progesteron als de tweede primaire vrouwelijke geslachtshormoon. Bij vrouwen is oestrogeen verantwoordelijk voor belangrijke functies met betrekking tot de voortplanting en de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken. Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van de botten, het hart en de bloedvaten en andere belangrijke lichaamssystemen.

Mannen hebben ook een kleine hoeveelheid oestrogeen en dit is een cruciaal onderdeel van het mannelijk lichaam, ook al wordt er niet vaak over nagedacht. Veel mannen misschien niet eens beseffen dat ze in feite een kleine hoeveelheid oestrogeen nodig voor een normale werking in meerdere gebieden van de gezondheid: van cardiovasculaire en cholesterol gezondheid, seksuele gezondheid en botsterkte. Daarom mannelijke steroïde gebruikers moeten nooit streven naar volledig te elimineren alle oestrogeen.

Oestrogeen en anabole steroïde gebruik

Oestrogeen wordt een onderwerp van grote zorg voor mannen die anabole steroïden gebruiken. Vóór het gebruik van steroïden, de meeste mannen zijn onwaarschijnlijk te hebben gegeven oestrogeen een gedachte, maar zodra je begint met aromatizable steroïden te gebruiken op prestatieverhogende doses, zul je geen andere optie dan om de kwestie van oestrogeen tijdens en na elke cyclus.

In feite samen met uw steroïden, uw trainingen en uw dieet, oestrogeen en de gerelateerde effecten gaat worden een prioriteit focus terwijl het gebruik van steroïden. Als u er niet in slaagt om te voorkomen of te controleren oestrogene bijwerkingen, uw hele steroïde cyclus kan gaan uit het raam zeer snel.

De aromatizing steroïden die u gebruikt zal oestrogene activiteit, de ernst van die sterk zal afhangen van welke verbindingen, de dosering, de lengte van uw cyclus en natuurlijk hoe goed je bent in staat om controle van hen met behulp van anti-oestrogeen drugs te verhogen. Het is van vitaal belang niet te proberen oestrogeen volledig te elimineren, want dit brengt een heel nieuw scala aan gezondheidsproblemen met zich mee. Verstandig gebruik maken van SERMs of AIs is de sleutel tot het effectief beheersen van oestrogeen en de bijbehorende bijwerkingen bij het gebruik van anabole steroïden.

Normale oestrogeenspiegels

Net zoals vrouwen een kleine hoeveelheid testosteron hebben, hebben mannen ook kleine hoeveelheden oestrogeen als onderdeel van de normale hormoonbalans. Bij volwassen mannen wordt het gemiddelde niveau van oestradiol – de belangrijkste vorm van oestrogeen – gemeten op ongeveer 10-40 picogram per milliliter (pg/ml). Vergelijk dit met vrouwen in de premenopauze, bij wie het oestradiolgehalte kan oplopen tot 350 pg/ml.

Bij mannen is oestrogeen belangrijk voor de seksuele functie, waaronder het libido en de erectiele functie. Daarom kunnen mannen die ten onrechte proberen om alle oestrogeen te verwijderen door het gebruik van anti-oestrogeen drugs tijdens het gebruik van steroïden lijden aan ongunstige onverwachte effecten.

Het is belangrijk om de positieve en essentiële effecten van oestrogeen te overwegen, zoals het handhaven van een gezonde cardiovasculaire functie, het helpen reguleren van menselijk groeihormoon (HGH), het helpen bij seksuele functie en het helpen bij slaap en het voorkomen van vermoeidheid.

Mannen die steroïden gebruiken moeten daarom streven naar het handhaven van hun normale niveaus van oestrogeen en niet de fout maken van het proberen om alle oestrogeen te elimineren. Hogere niveaus van oestrogeen die kunnen ontstaan door het gebruik van steroïden die aromatiseren, en dus androgenen omzetten in oestrogenen, veroorzaken een scala aan bijwerkingen.

Deze oestrogene bijwerkingen zijn enkele van de meest voorkomende problemen die mannelijke steroïde gebruikers moeten omgaan met bij het gebruik van versnelling. Het is echter belangrijk op te merken dat er sommige steroïden beschikbaar die niet aromatize op alle; en hebben dus geen invloed op oestrogeen. Een andere beginnersfout kan zijn om aan te nemen dat alle steroïden oestrogeen zal verhogen wanneer dit niet het geval is.

Oestrogeen bijwerkingen

Bijwerkingen veroorzaakt door oestrogeen zijn enkele van de meest voorkomende en gevreesde bijwerkingen van alle als het gaat om mannen die steroïden gebruiken. Deze oestrogene bijwerkingen kunnen niet alleen leiden tot tegenslagen met uw resultaten, maar kan mogelijk schadelijk zijn voor uw gezondheid ook. Gelukkig zijn ze in staat om te worden gecontroleerd door het gebruik van bepaalde drugs die kunnen remmen of controle oestrogeen.

Alle gebruikers moeten echter zeer bewust van oestrogene bijwerkingen, omdat je zult willen om aandacht te besteden aan de eerste tekenen van hen ontwikkelen, zodat u ze onder controle snel kunt krijgen. De meer zwaar aromatizing steroïden gaan worden degenen die oestrogeenniveaus verhogen het meest, en dus zet u op een hoger risico van deze bijwerkingen.

De belangrijkste oestrogeen gerelateerde bijwerkingen om uit te kijken voor zijn:

 • Gynaecomastie: Of kortweg gyno, is de groei van mannelijk borstweefsel. Deze zogenaamde man boobs kunnen ruïneren uw lichaamsbouw, en als links te ontwikkelen ongecontroleerd, kan zelfs een permanent probleem dat kan alleen worden verholpen met chirurgie. Gyno kan zeer effectief worden voorkomen of gestopt door een SERM (Selective Estrogen Receptor Modulator) medicijn te gebruiken, zoals Nolvadex en Clomid, om het effect van oestrogeen specifiek op de borstweefselreceptoren te blokkeren.
 • Waterretentie: Het vasthouden van vocht zowel in de cellen als in de bloedsomloop geeft je een opgeblazen uiterlijk. Dit kan maskeren uw winsten terwijl het maken van het bijna onmogelijk om die harde en getoniseerd look te krijgen; waardoor dit neveneffect de vloek van iedereen doen een cutting periode of wedstrijd prep. Waterretentie heeft ook een ernstiger effect, omdat het kan leiden tot een stijging van de bloeddruk.

Oestrogene steroïden

Sommige steroïden hebben een sterk aromatiserend effect, en veroorzaken dus een sterke stijging van het oestrogeengehalte, maar andere steroïden aromatiseren helemaal niet. Trenbolone, Anavar, Masteron, Primobolan, en Winstrol vallen in de tweede categorie en dit zijn verbindingen die zijn zeer begunstigd door die doen snijden en wedstrijd voorbereiding, waar de kwestie van vochtretentie in het bijzonder zou gevaarlijk zijn voor de resultaten.

Mannen die oestrogene bijwerkingen volledig willen vermijden, kunnen ervoor kiezen alleen niet-aromatizing steroïden te gebruiken. Maar de meeste serieuze steroïde gebruikers zullen op een gegeven moment besluiten om steroïden die aromatize gebruiken, simpelweg omdat de overweldigende voordelen opwegen tegen de negatieve effecten die zelf kunnen worden gecontroleerd.

Als het gaat om oestrogene steroïden, is het het proces van aromatization dat ze oestrogeen maakt. Dit is waar androgeen hormonen worden omgezet in oestrogeen, waardoor de totale oestrogeen niveaus te verhogen.

De meeste van de aromatizable verbindingen die we gebruiken zijn afgeleid van testosteron, en deze omvatten enkele van de meest populaire anabole steroïden: Dianabol, Deca-Durabolin, Equipoise en Testosteron zelf zijn allemaal steroïden die aromatiseren. Ze hebben verschillende niveaus van aromatizing activiteit, met Equipoise (Boldenone) wordt een veel milder aromatizing steroïden in vergelijking met Dianabol.

Zelfs bij gebruik van niet-oestrogene steroïden, mannen zal vrijwel zeker nog worden testosteron toe te voegen in een cyclus te handhaven testosteron functie terwijl natuurlijke hormonen worden onderdrukt.

Aangezien testosteron zelf een aromatizing samengestelde is, kan het een zorg dat u nog van oestrogene bijwerkingen lijden zult wanneer het gebruik van testosteron gestapeld met een van de niet-aromatizing steroïden hierboven vermeld. Echter, wanneer testosteron wordt alleen gebruikt op hormoon vervangende therapie doses, het vormt geen risico van het verhogen van oestrogeen. Alleen bij hogere prestaties doses zal u beginnen te lijden aan de oestrogene effecten van exogene testosteron.

Anti-oestrogenen

Anti-oestrogeen drugs zijn een essentieel item voor de meeste mannelijke steroïde gebruikers. Er zijn twee hoofdtypen van anti-oestrogeen drugs met een belangrijk verschil tussen hen. Dit zijn aromataseremmers (AI) en selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM’s).

Zoals de naam al aangeeft, zijn SERM’s selectief in de oestrogeenreceptoren die ze aanpakken en dit is van groot nut voor mannelijke steroïdengebruikers, omdat de gerichte oestrogeenreceptoren zich bevinden in de gebieden waar oestrogene bijwerkingen zich voordoen, met name met betrekking tot het probleem van de groei van borstweefsel (gyno).

Aangezien deze geneesmiddelen meestal werden ontwikkeld om borstkanker bij vrouwen te behandelen, zijn ze ontworpen om specifiek gericht te zijn op oestrogeen in het borstweefsel. Aromataseremmers kunnen de omzetting van testosteron in oestrogeen verminderen, zodat ze kunnen helpen het totale oestrogeenniveau in het lichaam te verlagen.

Anti-oestrogenen hebben een ander gebruik aan mannelijke steroïde gebruikers als het gaat om hormoon herstel na een cyclus. Ze worden bijna altijd gebruikt in post-cyclus therapie om te helpen stimuleren van natuurlijke testosteron productie.

Gynaecomastie

Gyno is een veel besproken bijwerking van anabole steroïden, en zijn mogelijk de bijwerking die mannen vrezen het meest. De groei van mannelijk borstweefsel kan optreden als gevolg van stijgende oestrogeenspiegels.

Door anabole steroïden veroorzaakte gynaecomastie

Sommige anabole steroïden aromatiseren, zodat androgenen worden omgezet in het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Mannen hebben normaal gesproken kleine hoeveelheden oestrogeen, maar als de niveaus stijgen is een van de gevolgen de ontwikkeling van gynaecomastie.

Gyno kan mild en nauwelijks merkbaar zijn op het eerste, maar kan uitgroeien tot een ernstige en potentieel onbehandelbare probleem als u toestaan oestrogeen niveaus om te stijgen overdreven. Veel steroïden aromatiseren met enkele van de meest gebruikte verbindingen, waaronder testosteron, boldenon en dianabol.

Diagnose, preventie en behandeling van gynaecomastie

Gyno kan worden voorkomen door de uitvoering van de juiste oestrogeen controles in uw steroïde cyclus. Als je weet dat de verbinding of verbindingen die u neemt zijn aromatizing steroïden, alle gebruikers moeten hebben in plaats juiste anti-oestrogeen strategieën; en als je dit doet kun je volledig voorkomen dat gyno van het ontwikkelen.

De diagnose gyno bij een steroïdengebruiker is niet moeilijk: één of beide borsten kunnen aangetast zijn, en in het beginstadium kan er wat pijn of gevoeligheid van het gebied zijn. Dit kan leiden tot zwelling naarmate het vordert, gevolgd door volledige klierontwikkeling als het ongecontroleerd blijft.

Totale preventie is het meest ideale scenario, maar als de eerste tekenen merkbaar worden (zoals een tintelend gevoel in de tepels of een gezwollen uiterlijk), moet het gebruik van een SERM om de oestrogeenactiviteit direct bij het borstweefsel te blokkeren voorkomen dat gyno zich verder ontwikkelt, terwijl de symptomen worden teruggedrongen. De beste SERM’s zijn Clomid en Nolvadex.

De behandeling van volledig ontwikkelde gyno met SERM’s of aromataseremmers is over het algemeen niet mogelijk als het eenmaal is gevorderd tot een volledige ontwikkeling van gynaecomastie; in deze gevallen is chirurgie vaak de enige optie om het borstweefsel te verminderen.

Steroïdengebruikers kunnen en moeten voorkomen dat zich gynaecomastie ontwikkelt door gebruik te maken van de voornaamste geneesmiddelen waarvan bekend is dat zij deze zeer ongewenste bijwerking effectief voorkomen, in de vorm van SERM’s (selectieve oestrogeenreceptormodulatoren) en AI’s (aromataseremmers).

Prolactine

Wat is prolactine?

Prolactine is een hormoon dat in de hypofyse wordt aangemaakt. Het is een essentieel hormoon bij vrouwen voor de productie van moedermelk. Maar dit is lang niet de enige functie van prolactine.

Het is bekend dat dit hormoon bijdraagt aan meer dan 300 functies op verschillende gebieden: voortplanting, osmoregulatie, immuniteit en stofwisseling, om er maar een paar te noemen. Oestrogeen is belangrijk voor de regulering van prolactine.

Wanneer er te veel prolactine aanwezig is bij mannen, kunnen zij een tekort aan testosteron krijgen.

Rol en effecten van prolactine bij mannen, en bijwerkingen van prolactine

Onderzoek naar de specifieke rol en effecten van prolactine bij mannen is niet wijdverbreid, maar wat wel is gevonden is dat het een rol speelt in de functie van de testikels, en wanneer er te veel prolactine is kan hypogonadisme ontstaan.

Bij vrouwen stimuleert prolactine moedermelk en lactatie, en dit is een neveneffect dat in feite kan optreden bij mannen met te hoge niveaus van het hormoon.

Mannen kunnen borstvoeding uit de tepels ontwikkelen in de vorm van kleine hoeveelheden heldere vloeistof, en in ernstiger gevallen kunnen symptomen ontstaan die lijken op gynaecomastie. Het is belangrijk dat mannen hun prolactinespiegel normaal houden en ervoor zorgen dat deze niet te hoog of te laag wordt.

Prolactine en anabole steroïden

Hoewel prolactine niet zo belangrijk is als oestrogeen voor gebruikers van anabole steroïden, hebben sommige gebruikers gemerkt dat steroïden hun prolactine-niveaus hebben verhoogd. Aangezien dit kan leiden tot laag testosteron, is het van groot belang voor mannelijke steroïdengebruikers. De relatie tussen prolactine en steroïdengebruik wordt door gebrek aan onderzoek niet goed begrepen.

Sommige steroïdengebruikers die hun eigen tests hebben gedaan, hebben ontdekt dat bepaalde steroïden – vooral die met progestageen-activiteit zoals trenbolon en steroïden op basis van nandrolon zoals deca-durabolin – kunnen leiden tot een stijging van prolactine. Maar talloze mensen gebruiken deze steroïden en ondervinden geen bijwerkingen van een stijging van prolactine. Dit zou kunnen wijzen op een zeer individuele reactie op sommige anabole steroïden.

Controle, Eliminatie en Preventie van Prolactine

In het ideale geval kun je prolactine onder controle krijgen, zodat je niet te maken krijgt met de mogelijke negatieve effecten ervan. Dit betekent niet dat alle prolactine uit het lichaam verwijderd moet worden, want dat is nodig. Maar voorkomen dat het tot boven een normaal niveau stijgt, zou het doel moeten zijn.

Als u oestrogeen effectief onder controle kunt houden, zal dit op zijn beurt waarschijnlijk ook prolactine onder controle houden, omdat ze met elkaar verbonden zijn. Daarom, om effectief te controleren prolactine moet u worden gericht op controle oestrogeen zoals u normaal zou terwijl het gebruik van anabole steroïden.

Als je dit kunt doen, is het onwaarschijnlijk dat je zelfs maar denkt aan prolactine. Als prolactine wel een probleem begint te vormen als je niet hebt kunnen voorkomen dat het toeneemt, zijn er enkele medicijnen die het probleem kunnen aanpakken. In het bijzonder kan een klasse van medicijnen die bekend staan als dopamine-agonisten de afscheiding van prolactine stoppen. Echter, de meeste steroïde gebruikers zullen niet vinden zichzelf in deze positie zo lang als de controle van oestrogeen wordt gehandhaafd gedurende de cyclus.

Veel gestelde vragen over steroïden bijwerkingen

Hoe lang duren steroïde bijwerkingen?

Elke steroïde heeft een verschillende halfwaardetijd en verschillende niveaus van impact op het lichaam. En sommige bijwerkingen kunnen langer duren dan anderen, vooral als ze ongecontroleerd worden gelaten. Zo kan gyno permanent worden als het aanhoudt. Evenzo zal het verlies van hoofdhaar permanent zijn bij mannen die deze bijwerking ondervinden. Andere bijwerkingen, zoals acne en verhoogde agressie, verdwijnen meestal als de steroïden zijn gestopt.

Zijn anabole steroïden veilig?

Veel mensen gebruiken anabole steroïden jarenlang zonder ernstige gevolgen voor hun gezondheid op korte termijn. Steroïden kunnen zeer onveilig worden bij gebruik in zeer hoge doses en/of gedurende lange perioden van tijd zonder pauzes tussen. Mensen met bestaande gezondheidsproblemen, zoals cholesterol-, hart- of leverproblemen, lopen ook meer risico op complicaties.

Wat gebeurt er als u stopt met anabole steroïden?

Wanneer een man stopt met het nemen van steroïden, blijft hij achter met weinig tot geen natuurlijke testosteronfunctie. Dit resulteert in een toestand van weinig of geen testosteron in het lichaam – wat ernstige bijwerkingen met zich meebrengt die alle gebieden van de gezondheid beïnvloeden. Dit kan worden vermeden door het implementeren van post-cyclus therapie zodat testosteron functie snel wordt gestimuleerd, en bijwerkingen van lage testosteron zich niet ontwikkelen.

Hebben steroïden invloed op je seksualiteit?

Steroïden kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de seksuele functie. Ze kunnen het libido stimuleren, maar ook een negatieve invloed hebben op de zin in seks en het vermogen om seks te hebben als je niet op zijn minst een basisniveau van testosteron handhaaft. Aangezien steroïden normale testosteron functie onderdrukken, kan geslachtsaandrijving ernstig worden beïnvloed zowel tijdens als na een cyclus als je geen gebruik maakt van een externe bron van testosteron.

Verkorten steroïden je leven?

Elke drug kan een risico voor de gezondheid en het leven wanneer misbruikt, en steroïden zijn niet anders. Hoge doses en onzorgvuldig gebruik van anabole steroïden zonder de juiste procedures, hygiëne en bijwerkingen maatregelen in de plaats kan resulteren in een enorm risico voor uw gezondheid of het leven – dat is waarom iedereen die denkt van het gebruik van steroïden moet leren zo veel mogelijk voordat springen in.

Kunnen steroïden je persoonlijkheid veranderen?

Sommige steroïden kunnen agressie en woede verhogen in sommige individuen. Dit is een bijwerking die vaak wordt aangeduid als “roid rage”, maar kan worden overschat omdat veel jongens kunnen steroïden gebruiken zonder ooit te ervaren veranderingen in stemming of persoonlijkheid. Voor degenen die al gevoelig zijn voor een kort humeur of boze uitbarstingen, kan steroïden mogelijk maken dit nog erger en dat zijn de mensen die moeten zich meer bewust zijn van deze bijzondere bijwerking.

Mijn conclusie en aanbeveling

Steroïden kunnen veel negatieve bijwerkingen hebben als ze niet goed worden gebruikt en niet goed in de gaten worden gehouden. Deze omvatten: verhoging van cholesterol, stress voor de lever, induceren acne en haaruitval, vergroting van het borstweefsel bij mannen, seksuele disfunctie, woede problemen, en nog veel meer.

Veel bijwerkingen hebben betrekking op stijgende oestrogeenniveaus bij mannen en de bijbehorende effecten, terwijl anderen worden veroorzaakt door het verhoogde niveau van androgene activiteit in het lichaam.

Als u genoten hebt van deze gids en wilt u meer echte, NO-BS informatie over fietsen steroïden, dan pick-up Straight From the Underground (mijn aanbevolen ondergrondse steroïde handboek). Alles in dit boek is gebaseerd op ervaring uit de eerste hand, geen theorie.