Erectiestoornis – Beste behandelingen

door Thijs // 11 september, 2022  

Als u lijdt aan erectiestoornissen, hebt u misschien het gevoel dat u de enige man ter wereld bent met dit probleem dat u angst inboezemt. Maar dat is verre van de waarheid.

Volgens de statistieken heeft ongeveer 5% van de mannen boven de 40 jaar een totale erectiestoornis, en bij mannen boven de 70 loopt dit cijfer op tot 15%. Dit komt maar al te vaak voor en heeft vele oorzaken, en als gebruiker van anabole steroïden loop je mogelijk een hoger risico om op veel jongere leeftijd last te krijgen van ED.

Van alle mogelijke bijwerkingen die het gebruik van anabole steroïden kan hebben, is er een die alle mannen angst inboezemt: erectiestoornissen. En hoewel anabole steroïden misschien niet altijd je sexdrive of libido om zeep helpen, kunnen ze je fysieke prestaties in de slaapkamer wel sterk beïnvloeden.

Dit is deels te wijten aan de onderdrukking van natuurlijk testosteron en andere geslachtshormonen in het lichaam die anabole steroïden veroorzaken, waardoor de testikels minder goed of helemaal niet meer functioneren, inclusief de productie van sperma. Deze aandoening staat bekend als hypogonadisme.

Zoals we zullen zien, kunnen de onderliggende oorzaken van ED variëren en deze aandoening is vaak een indicatie van meer ernstige gezondheidsproblemen die al dan niet verband kunnen houden met steroïdengebruik.

Het ervaren van erectiestoornissen is niet alleen lichamelijk frustrerend, maar kan ook snel leiden tot angst, depressie en relatieproblemen. Gelukkig is het nu gemakkelijker dan ooit om ED te behandelen en heb je een scala aan opties tot je beschikking die je samen met je arts kunt bepalen.

In deze gids leert u het volgende:

Wat is impotentie (erectiele disfunctie)?

Erectiele disfunctie wordt gediagnosticeerd als een aandoening wanneer een man moeite heeft met het krijgen of behouden van een erectie of hier helemaal niet toe in staat is, waarbij een periode van drie maanden de algemene medische basis is voor het stellen van de diagnose. Het komt het meest voor bij mannen ouder dan 40 jaar, maar kan mannen van elke leeftijd treffen, vooral mannen met bepaalde risicofactoren in verband met gezondheid en levensstijl.

Oorzaken van ED

ED kan worden veroorzaakt door fysieke of psychologische factoren – of soms door beide. Erectiele functies zijn een complex proces waarbij veel delen van het lichaam betrokken zijn, waaronder de hersenen, dus als er iets uit balans raakt, kan dat leiden tot gedeeltelijke of volledige impotentie.

Soms kan een onbekend onderliggend gezondheidsprobleem de oorzaak zijn van ED, maar er zijn veel redenen waarom u dit zeer verontrustende probleem zou kunnen krijgen. Deze omvatten:

Mentale stress

Als u te maken hebt met overmatige stress in uw leven, of dit nu werkgerelateerd, relationeel, financieel of iets anders is, zal dit een negatief effect hebben op de hersenen. De hersenen zijn een essentieel onderdeel van de erectiele functie, daarom is voortdurende stress een veel voorkomende oorzaak van erectiestoornissen.

Cardiovasculair

Hartaandoeningen, atherosclerose, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn allemaal risicofactoren voor een man om erectiestoornissen te krijgen. Vaatziekten of -aandoeningen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid bloed die naar de penis kan stromen en hoe lang het daar kan blijven, wat een directe invloed heeft op de kwaliteit van de erectie. Sommige anabole steroïden kunnen de bloeddruk, het cholesterolgehalte of beide verhogen. In deze gevallen is het van cruciaal belang dat u uw niveaus regelmatig controleert, niet alleen om ED te helpen voorkomen, maar ook voor uw algemene gezondheid.

Diabetes

Mannen met diabetes hebben vaak verlaagde testosteronspiegels, maar dat is niet de belangrijkste oorzaak van ED bij mannen met diabetes. Mensen met deze ziekte kunnen een abnormale bloedtoevoer naar de penis hebben, waardoor ze geen erectie kunnen krijgen of behouden. Wanneer de bloedsuikerspiegel niet goed wordt beheerd door een mannelijke diabetespatiënt, resulteert dit in minder productie van stikstofmonoxide, wat verder bijdraagt tot erectiestoornissen.

Zwaarlijvigheid

Overgewicht brengt een heleboel gezondheidsproblemen met zich mee, dus ED kan zowel een direct als een indirect gevolg van obesitas zijn. Mannen met overgewicht hebben meer kans op diabetes, hoge bloeddruk en andere aandoeningen waarvan bekend is dat ze erectiestoornissen kunnen veroorzaken. Zwaarlijvigheid kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten, daling van het testosterongehalte en meer ontstekingen in het lichaam – allemaal zaken die verband houden met impotentie.

Depressie en angst

De normale werking van de penis is evenzeer psychologisch als fysiek, en mannen die lijden aan een lichte tot matige depressie, angst of stress kunnen te maken krijgen met erectiestoornissen. Counseling en andere psychologische therapie kunnen vaak helpen bij het verlichten van ED die alleen wordt veroorzaakt door angst en andere geestelijke gezondheid gerelateerde aandoeningen.

Drugs en medicijnen

Van veel vrij verkrijgbare, voorgeschreven en recreatieve of illegale drugs is bekend dat ze ED kunnen veroorzaken. Veel medicijnen hebben bijwerkingen die de bloedsomloop, de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel of de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden; dit alles kan leiden tot erectieproblemen. De lijst van medicijnen die kunnen bijdragen aan ED is uitgebreid, maar omvat veel bloeddrukverlagende medicijnen, diuretica, anti-angst en antidepressiva, antihistaminica, NSAID’s, en medicijnen tegen kanker.

Slaapstoornissen

Problemen met de slaapkwaliteit kunnen invloed hebben op alle delen van je leven, inclusief de seksuele functie. Naast chronische vermoeidheid door slaapgebrek, kunnen slaapstoornissen zoals slaapapneu een negatieve invloed hebben op je testosterongehalte en zelfs je zuurstofgehalte. Studies hebben aangetoond dat mannen met obstructieve slaapapneu een hoge neiging hebben om ED te rapporteren en dat mannen met deze slaapaandoening meer kans hebben om ED te hebben dan mannen zonder slaapapneu.

Anabole steroïden

Deze kunnen op verschillende manieren werken om de erectiele functie te belemmeren. We weten dat sommige anabole steroïden een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kunnen veroorzaken, en die twee factoren kunnen ED veroorzaken, vooral bij mannen die misschien al cholesterol of een hoge bloeddruk hadden maar zich daar niet van bewust waren.

Afhankelijk van de oorzaak van uw ED, zijn er stappen die elke man kan nemen om op zijn minst het risico of de ernst van erectiestoornissen te verminderen, op voorwaarde dat er geen ernstig gezondheidsprobleem als oorzaak is. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en een gezonde levensstijl verminderen allemaal het risico op ED, net als het beperken van alcoholgebruik en het verminderen van stress.

Je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte op een gezond niveau houden is misschien wel het meest kritische onderdeel van het voorkomen van ED voor bodybuilders, omdat dit aspecten zijn die negatief beïnvloed kunnen worden door een aantal van de meest gebruikte steroïden.

Symptomen van ED

Het meest voor de hand liggende symptoom van ED is natuurlijk het onvermogen om een erectie te krijgen. Dit kan inhouden dat je helemaal geen erectie kunt krijgen, of dat je een erectie niet lang genoeg kunt volhouden.

Een afname van het seksuele verlangen is een ander bekend symptoom van impotentie.

Hoewel al deze symptomen geen reden tot bezorgdheid zijn als ze slechts af en toe optreden, wordt ED pas een medisch probleem wanneer u voortdurend geen erectie kunt krijgen of behouden. Medische professionals beschouwen drie maanden van erectieproblemen als een geschikte periode om dit als een medische aandoening te diagnosticeren.

Sommige mannen met ED merken dat het letterlijk van de ene op de andere dag gebeurt, terwijl het bij anderen een veel geleidelijker proces kan zijn, waarbij in de loop der tijd steeds meer erectieproblemen worden opgemerkt, tot het uiteindelijk zover komt dat ze helemaal geen erectie meer kunnen krijgen. Als de oorzaak van ED vooral psychologische oorzaken heeft, zoals stress of prestatieangst, kan het zijn dat het komt en gaat en dat het vanzelf beter wordt.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van ED kunnen verschillen, afhankelijk van wat de oorzaak van het probleem is. Chronische impotentie – wanneer het meestal geleidelijk begint en na verloop van tijd erger wordt zonder ooit beter te worden – is bijna altijd een teken dat er een lichamelijke onderliggende oorzaak is, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

ED door psychische oorzaken is meestal sporadischer, met perioden waarin u normaal functioneert en perioden waarin u moeite heeft om een erectie te krijgen. Bij sommige mannen is het een combinatie van beide en alleen uw arts kan u een goede diagnose geven van de echte oorzaak van uw erectiestoornis.

Wanneer moet u met uw arts praten over uw ED-zorgen? Dit is een potentieel gênante situatie voor mannen, maar vergeet niet dat miljoenen mannen al met een arts hebben gesproken over dit probleem, en artsen zullen uw unieke situatie en medische geschiedenis professioneel evalueren.

Als uw ED angst veroorzaakt en stress in uw relatie veroorzaakt, is een bezoek aan de dokter en het bespreken van de behandelingsmogelijkheden de beste manier om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Soorten behandelingen voor erectiestoornissen

Fosfodiësterase type 5 (PDE5)-remmers

Deze geneesmiddelen zijn een standaard medische behandeling voor erectiestoornissen en omvatten onder meer het bekende geneesmiddel Viagra. PDE5-medicijnen veroorzaken een verwijding van de bloedvaten in de penis. Ze werken door het enzym fosfodiësterase type 5 te blokkeren.

Deze geneesmiddelen zorgen voor een toename van stikstofmonoxide, waardoor de spieren van de penis ontspannen, zodat het bloed beter door de penis kan stromen en de kans op het krijgen van een erectie toeneemt.

Seksuele stimulatie is nog steeds nodig wanneer u een van deze geneesmiddelen gebruikt. Dit is het moment waarop stikstofmonoxide vrijkomt. Bij gezonde mannen leidt dit tot een erectie, maar wie een PDE5-remmer voor ED nodig heeft, vertrouwt op het geneesmiddel om na stimulatie de afgifte van stikstofmonoxide te stimuleren, zodat er bloed naar de penis kan stromen en er een erectie kan ontstaan.

Hoewel ze nu een gevestigde naam zijn, op grote schaal worden gebruikt en als veilig worden beschouwd voor de overgrote meerderheid van de mannen die ze voorgeschreven krijgen, hebben PDE5-remmers net als de meeste medicijnen hun mogelijke bijwerkingen, waarover u hieronder meer kunt lezen.

Er zijn vier veel voorgeschreven PDE5-remmers, waarvan Viagra ongetwijfeld de bekendste is. Hier is de volledige lijst:

 • Sildenafil (Viagra)
 • Tadalafil (Cialis)
 • Vardenafil (Levitra)
 • Avanafil (Stendra)

Ze werken allemaal op een vergelijkbare manier om stikstofmonoxide te versterken, zodat de bloedtoevoer naar de penis wordt vergroot. Stikstofmonoxide is van cruciaal belang voor de ontspanning van de penisspier, zodat bloed kan stromen en een erectie kan worden verkregen en behouden. Verschillende gezondheidsaandoeningen (diabetes, hoge bloeddruk) kunnen ertoe leiden dat de natuurlijke stikstofmonoxide-functie in het lichaam verstoord raakt, wat vervolgens kan resulteren in mogelijke erectiestoornissen.

Stikstofmonoxide, dat normaal vrijkomt uit de zenuwuiteinden van de penis, zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, zodat de bloedstroom in de penis toeneemt, wat uiteraard resulteert in een erectie. PDE5-remmers zijn ontwikkeld om deze natuurlijke werking na te bootsen bij mannen die moeite hebben om een erectie te krijgen of te behouden omdat stikstofmonoxide niet goed werkt.

De belangrijkste verschillen tussen deze geneesmiddelen zijn hun actieve levensduur of halfwaardetijd (hoe lang ze de gewenste werking hebben), en de verschillende bijwerkingen van elk geneesmiddel. Alle vier zijn gevestigde geneesmiddelen, maar zoals u zult zien hebben we een relatief nieuwere optie die een aantal voordelen heeft ten opzichte van de oudere geneesmiddelen.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat, in tegenstelling tot wat het grote publiek vaak denkt over deze medicijnen, het geen afrodisiaca zijn. Ze veroorzaken geen opwinding bij mannen, maar stimuleren alleen de fysieke aspecten van het krijgen van een erectie, niet de psychologische.

Van al deze medicijnen is al lang bewezen dat ze erectiestoornissen effectief behandelen en ze worden als veilig beschouwd voor mannen die geen nitraatmedicijnen gebruiken, geen hartaandoening hebben en geen hypotensie (zeer lage bloeddruk) hebben.

Verschillende ED-medicijnen mogen nooit worden gecombineerd, alcohol moet tot een minimum worden beperkt en uw arts moet op de hoogte zijn van alle andere medicijnen die u gebruikt, omdat PDE5-remmers een wisselwerking hebben met een breed scala aan andere geneesmiddelen.

Viagra (Sildenafil)

De bekendste van alle ED-medicijnen is Viagra. Het wordt zeer snel in de bloedbaan opgenomen en het duurt slechts een uur om het maximale concentratieniveau in het bloed te bereiken; wat betekent dat Viagra snel begint te werken.

De duur van de effecten van Viagra hangt af van uw dosering, maar het is mogelijk dat de effecten van het geneesmiddel bij sommige mensen meer dan vijf uur werkzaam zijn. Dit maakt een relatief ruime periode mogelijk waarin u het geneesmiddel kunt innemen en het effectief is; met andere woorden, het kan overal worden ingenomen van één tot enkele uren voordat u van plan bent seks te hebben, met merkbare effecten die beginnen tussen een half uur en een uur na het nemen van een dosis.

De meerderheid van de Viagra-gebruikers ervaart geen tot slechts milde bijwerkingen en door de korte halfwaardetijd van het geneesmiddel verdwijnen de bijwerkingen ook binnen drie tot vijf uur wanneer het geneesmiddel het lichaam verlaat.

Cialis (Tadalafil)

Cialis heeft de langst werkende werking van alle vier de PDE5-remmers (Viagra, Cialis, Levitra en Stendra), tot 36 uur na een enkele dosis. Het begint ook sneller te werken dan Viagra bij de meeste mannen, met effecten die al binnen 15 minuten na een dosis beginnen, en bij de meeste mensen al binnen 45 minuten.

Bijwerkingen van Cialis zijn zeer vergelijkbaar met de andere geneesmiddelen in deze categorie, hoewel een uniek nadeel is het risico van pijn in de ledematen en deze bijwerking is niet bekend voor te komen met de andere drie medicijnen.

Het kiezen van Cialis boven Viagra komt meestal neer op voorkeur voor de duur van de tijd die u wilt genieten van de effecten zonder toevlucht te nemen tot meerdere doses zoals zou worden vereist met Viagra. Naast ED wordt Cialis ook gebruikt voor de behandeling van benigne prostaathyperplasie en pulmonale arteriële hypertensie.

Levitra (Vardenafil)

Levitra heeft een iets langere werkingsduur dan Viagra, maar nog steeds veel korter dan Cialis, van vier tot acht uur voor de meeste mannen en de merkbare effecten zouden binnen een uur na inname van uw dosis moeten beginnen.

Levitra wordt als veel sterker beschouwd dan Viagra en wordt daarom gewoonlijk in lagere doses ingenomen, met tabletten van slechts 2,5 mg voor mannen die last hebben van bijwerkingen.

Stendra (Avanafil)

Stendra is de nieuwste PDE5-remmer. Dit geneesmiddel heeft de voorkeur van veel mannen, vooral vanwege de meer selectieve werking, die de bijwerkingen minimaliseert in vergelijking met de drie andere geneesmiddelen. Studies tonen aan dat minder dan 14% van de gebruikers milde bijwerkingen ondervindt van Stendra.

Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen Stendra, Viagra en Cialis. Enkele van de voordelen die Stendra biedt in vergelijking met oudere ED-medicijnen zijn:

 • Stendra werkt meestal sneller.
 • Stendra werkt langer dan sommige andere ED-medicijnen.
 • Stendra heeft minder bijwerkingen.
 • Stendra wordt minder beïnvloed door voedsel en is veilig te gebruiken met alcohol.
 • Voor sommige mensen wordt Stendra als effectiever beschouwd.

Hoewel vergelijkbare bijwerkingen mogelijk zijn, zoals hoofdpijn en roodheid in het gezicht, is het risico lager en is de kans op ernstigere bijwerkingen, zoals visuele stoornissen, aanzienlijk kleiner bij dit nieuwere geneesmiddel.

Avanafil kan al vijftien minuten na inname van een dosis beginnen te werken, waarbij de concentratie binnen 30 tot 45 minuten zijn hoogtepunt bereikt, en de effecten van het geneesmiddel kunnen langer dan 6 uur aanhouden.

ED Geneesmiddelen: Viagra vs Cialis vs Levitra vs Stendra

We weten wat Viagra, Cialis, Levitra, en Stendra gemeen hebben. Het zijn allemaal:

Orale medicijnen die gebruikt worden om erectiestoornissen te behandelen

PDE5 remmers

Versterkers van stikstofmonoxide, zodat de spieren van de penis ontspannen en er meer bloed kan stromen

Ondanks het feit dat het allemaal PDE5-remmers zijn, zijn er toch enkele subtiele verschillen tussen deze vier veel voorgeschreven ED-medicijnen. Elk medicijn heeft zijn eigen voor- en nadelen, en aspecten die het lichtjes onderscheiden van de anderen. Bijvoorbeeld:

 • Cialis is beschikbaar als een kleine dosis van 2,5 mg, dus kan veilig dagelijks worden ingenomen indien gewenst
 • Cialis is ook effectief bij de behandeling van een vergrote prostaat
 • Terwijl zowel Levitra als Viagra ongeveer 4 uur werken, begint Viagra meestal iets sneller te werken dan Levitra
 • Levitra gebruikers melden minder van de meest voorkomende bijwerkingen in vergelijking met Viagra en spierpijn wordt niet gemeld met Levitra. Visuele veranderingen zijn slechts een zeer zeldzame bijwerking van Levitra in vergelijking met Viagra.
 • Stendra heeft het voordeel dat u het op zeer korte termijn kunt gebruiken en dat het snel begint te werken: al na 15 minuten.
 • Stendra heeft veel minder risico op veel voorkomende bijwerkingen in vergelijking met Viagra met alleen de mogelijkheid van een pijnlijke door is de enige bijwerking die sommige Stendra gebruikers kunnen voelen wat niet het geval is met Viagra.

De drie oudere PDE5-remmers zijn nu beschikbaar als generieke versies, waardoor hun kosten dalen. Deze alternatieve opties zullen ervoor zorgen dat de drie oudere geneesmiddelen nog enige tijd goedkoper zullen blijven dan Avanafil.

Hoewel ze een vergelijkbare werking hebben, merken sommige mannen dat het ene middel bijwerkingen veroorzaakt en het andere misschien niet – daarom is het positief dat we vier verschillende opties hebben om te proberen.

Bijwerkingen van PDE5-remmers

Niet iedereen zal bijwerkingen ervaren bij het gebruik van een fosfodiësterase type 5 (PDE5) remmer, maar het is verstandig om op de hoogte te zijn van de mogelijke negatieve effecten die je kunt opmerken nadat je een van deze medicijnen bent gaan gebruiken om ED te behandelen.

Zoals ik hierboven heb beschreven, heeft Stendra van deze vier medicijnen het minste risico op bijwerkingen van welke aard dan ook, en minder risico op enkele van de ernstigere bijwerkingen. Hoewel dat niet de enige reden is om dit middel te verkiezen boven de andere, zullen veel mannen dit in overweging nemen, net als uw arts.

De belangrijkste gemelde bijwerkingen van een van deze medicijnen kunnen zijn:

Blozen in het gezicht

Roodheid in het gezicht of opvliegers is een van de meest voorkomende bijwerkingen. Dit zou bij de meeste mannen snel moeten verdwijnen. Deze reactie is een gevolg van het feit dat deze medicijnen de verwijding van de bloedvaten in de penis bevorderen, wat ook kan optreden in andere delen van het lichaam, zoals het gezicht en de hals.

Verstopping van de neus

Extra verwijding van de bloedvaten in de voorhoofdsholte kan ook leiden tot een verstopte neus, kort na inname van de dosis. Dit is een ander effect dat meestal zeer snel voorbijgaat.

Hoofdpijn

Dit wordt beschouwd als de meest voorkomende bijwerking van de meeste PDE5-remmers zoals Viagra. Studies hebben aangetoond dat tot 25% van de mannen die Viagra nemen hoofdpijn zullen ervaren, die meestal mild en van korte duur zijn. Een kleiner percentage mannen kan echter meer pijnlijke hoofdpijn of migraine ervaren. Deze clusterhoofdpijn blijkt geen probleem te zijn bij andere PDE5-remmers zoals Vardenafil en Tadalafil.

Mannen die Viagra gebruiken en last hebben van clusterhoofdpijn hebben verbeteringen gezien wanneer zij ofwel het geneesmiddel veranderen in een andere PDE5-remmer of de dosering van Viagra verlagen en het combineren met de niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie Naproxen voor pijnverlichting.

Visuele veranderingen

Een reeds lang bekende bijwerking, waarbij uit recenter onderzoek blijkt dat dit probleem veel ernstiger zou kunnen zijn dan oorspronkelijk gedacht. Een urologisch arts merkt op dat veel ernstiger effecten op de ogen een risicofactor zijn voor sommige mensen die dit geneesmiddel gebruiken, met name de mogelijkheid om een zeldzame oogziekte te ontwikkelen die non-arteritische anterieure ischemische optische neuropathie (NAION) wordt genoemd, waarbij de FDA zelfs de etikettering heeft gewijzigd om dit als een mogelijke bijwerking van PDE5-remmers te vermelden. Van de vier PDE5-remmers heeft Avanafil aangetoond een veel lager risico op deze zorgwekkende bijwerking te geven dan de andere drie.

Rugpijn

Mensen die Cialis gebruiken, kunnen binnen 12 tot 24 uur na inname van een dosis rugpijn en andere spierpijnen krijgen. Bij de meeste mannen verdwijnen deze symptomen vanzelf. Rugpijn is een bekende bijwerking van met name Tadalafil. Studies hebben aangetoond dat het succespercentage bij het voorkomen van rugpijn met dit geneesmiddel bijna 100% is wanneer het wordt gecombineerd met twee andere geneesmiddelen.

Duizeligheid

Een ander effect van een plotselinge daling van de bloeddruk na het nemen van een van deze geneesmiddelen is duizeligheid of licht gevoel in het hoofd. Daarom mag u nooit autorijden na inname van een van deze medicijnen.

Slaapproblemen

Slapeloosheid is een mogelijke bijwerking van Viagra. Bovendien suggereerde een studie uit 2006 dat zelfs een enkele dosis Viagra obstructieve slaapapneu kan verergeren voor mannen die al lijden aan de aandoening.

Een andere studie wees uit dat mannen met zowel ernstige obstructieve slaapapneu als hart- en vaatziekten risicovolle gebruikers van Viagra zijn omdat het geneesmiddel zowel een verergering van slaapapneu als een onmiddellijk negatief effect op de hartslag vertoonde. Aangezien Viagra de meest bestudeerde van alle PDE5-remmers is, kan deze bijwerking al dan niet beperkt blijven tot dit geneesmiddel.

Keelpijn

Dit is een bijwerking die vooral bij Stendra wordt waargenomen. Hoewel deze nieuwere PDE5-remmer in het algemeen minder bijwerkingen heeft dan de andere, is dit effect uniek voor dit geneesmiddel; het wordt echter beschouwd als een milde bijwerking die snel verdwijnt.

Maagklachten

Diarree en andere maagdarmklachten zijn mogelijk bij elk van deze medicijnen, maar u moet bedenken dat dit een mogelijke bijwerking is van bijna elk medicijn en vooral afhankelijk is van uw individuele reactie op het medicijn. Als een PDE5-remmer een slecht effect heeft op uw spijsverteringsstelsel, kan uw arts u een ander middel voorschrijven of de dosering verlagen.

Verlaagde bloeddruk

Een verlaging van de bloeddruk treedt meestal op binnen korte tijd na inname van het medicijn. Bij Viagra bijvoorbeeld treedt de bloeddrukdaling pas op binnen de eerste paar uur na inname van het geneesmiddel. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met eventuele bestaande lage bloeddruk problemen en dit te bespreken met uw arts voordat u begint met het gebruik van een van deze geneesmiddelen.

Plotseling gehoorverlies

Een andere zeldzame bijwerking waarvoor de FDA in 2007 een etiketteringswijziging heeft geëist, had betrekking op een klein aantal PDE5-remmers waarbij plotseling maar tijdelijk doofheid optrad. Uit een diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar deze bijwerking bleek dat één op de 5000 nieuwe gebruikers van een PDE5-remmer plotseling gehoorverlies ontwikkelt.

Uit een ander onderzoek bij één man bleek dat hij plotseling gehoorverlies en oorsuizingen ontwikkelde. Het is nog niet zeker of PDE5-remmers de directe oorzaak zijn van dit effect, of dat het ook te wijten is aan een onderliggende gezondheidstoestand of het gebruik van andere medicijnen.

Abnormaal lange erecties

Mannen die een erectie krijgen die langer dan vier uur aanhoudt, moeten overwegen naar de spoedafdeling te gaan, omdat dit niet alleen een pijnlijk probleem is, maar ook permanente schade aan de penis kan veroorzaken.

Androgenen

Natuurlijke androgenen die in het lichaam worden geproduceerd, zijn verantwoordelijk voor alle kenmerken die van een man een man maken. Dit zijn mannelijke geslachtshormonen, waaronder testosteron, die mannelijke eigenschappen ontwikkelen en ook bij de voortplanting. Androgeentherapie voor ED is in wezen hormoonvervangingstherapie met de nadruk op testosteron.

Deze behandelingsoptie wordt meestal overwogen voor mannen die lijden aan een laag libido, depressieve stemming en andere factoren die worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte. Er is echter geen hard bewijs dat deze therapie alleen effectief erectiestoornissen kan genezen bij mannen die niet specifiek worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte.

Wanneer androgenen worden gebruikt om erectiestoornissen te behandelen die worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte, kunnen deze geneesmiddelen in verschillende vormen worden geleverd, waaronder orale medicatie, gels, injecteerbare en zelfs transdermale toepassing.

Sommige mannen nemen een combinatie van testosteron en PDE5-remmers omdat het mogelijk is dat deze combo sommige mannen betere resultaten geeft, hoewel er nog studies lopen om te bepalen of dit inderdaad het geval is en of er een hoger risico op bijwerkingen is bij het combineren van de twee.

Penisinjecties (Prostaglandinen)

Dit is een behandeling die de meeste mannen niet snel zullen overwegen, en daar is alle reden voor. Penisinjecties zijn een afschrikwekkende gedachte, maar het is de moeite waard te onderzoeken waar deze specifieke behandeling goed voor is. Door een vaatverwijdende stof zoals een prostaglandine rechtstreeks in de penis te injecteren, kan een arts zeer snel vaststellen of de bloedvaten goed functioneren en in staat zijn zich te verwijden. Dit maakt deze methode in feite tot een zeer goed diagnostisch hulpmiddel en een goede behandeling.

Binnen vijf minuten na het toedienen van de injectie kan een arts vaststellen of de bloedvaten goed functioneren, want als dat het geval is, ontstaat een erectie. De injectie wordt rechtstreeks in de corpora cavernosa gegeven.

Uit sommige studies is gebleken dat injecties met prostaglandine E1 (PGE1) de meest doeltreffende niet-chirurgische behandeling zijn van ED bij mannen van 65 jaar en ouder.

Mannen die dit type behandeling voor ED ondergaan, kunnen van hun arts leren hoe ze het middel zelf in de penis kunnen injecteren. Omdat de erectie zich zo snel na het injecteren van PGE1 ontwikkelt, is dit de enige optie voor mannen die in de praktijk gebruik willen maken van de behandeling in hun seksleven – voor sommige mannen is het vooruitzicht van regelmatig injecteren in de penis echter niet iets wat ze willen overwegen, en als u een van die mannen bent, zult u waarschijnlijk andere behandelingsopties bekijken, zoals orale medicatie.

Natuurlijke pillen voor mannelijke versterking

Een van de nieuwste en meest populaire vorm van erectiestoornissen behandeling die we nu beschikbaar hebben zijn natuurlijke mannelijke enhancement pillen. Deze pillen zijn geen geneesmiddelen op recept, maar kunnen worden gekocht zonder recept en zonder een arts te zien en ze bevatten niets behalve puur natuurlijke ingrediënten.

Naarmate de populariteit van natuurlijke erectiepillen is toegenomen, is ook het aantal beschikbare producten toegenomen. Er zijn nu vele tientallen producten die beweren erectiestoornissen en andere seksuele problemen op natuurlijke wijze te behandelen. Je zult er dus een willen kiezen die echt gaat werken, want er is geen twijfel over mogelijk dat sommige van deze producten veel beter werken dan andere.

Erectiele disfunctie is een verontrustend probleem, maar een probleem dat wordt ervaren door talloze mannen. Soms wordt het veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, dus is het belangrijk om een arts te raadplegen om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten. In andere gevallen kan het te maken hebben met zelfvertrouwen en angst.

Wat het geval ook is, de eerste pil waar mannen met erectiestoornissen aan denken is Viagra. Hoewel Viagra een zeer effectieve behandeling voor erectiestoornissen is, brengt het zijn eigen risico op ernstige bijwerkingen met zich mee en is het niet een optie die voor alle mannen geschikt zal zijn.

Wie een meer natuurlijke aanpak wil, kan met natuurlijke mannenversterkingspillen de bijwerkingen vermijden die Viagra en andere voorgeschreven ED-medicijnen hebben, zoals hoofdpijn, blozen, gezichtsveranderingen, misselijkheid en spierpijn.

De meeste medicijnen op recept komen ook met een waarschuwing dat ze niet langdurig gebruikt moeten worden vanwege het risico op ernstigere bijwerkingen. Dit is geen probleem met natuurlijke alternatieven, omdat de natuurlijke ingrediënten veel zachter zijn voor het lichaam, maar nog steeds effectief zijn in het aanpakken van veel van de onderliggende oorzaken van erectiestoornissen, zoals een gebrek aan bloedtoevoer of verminderde bloedsomloop, angst en stress, laag testosteron, of een laag niveau van een aantal belangrijke essentiële mineralen zoals zink.

In natuurlijke erectiemiddelen vindt u ingrediënten die variëren van bewezen plantenextracten, vitaminen en mineralen, aminozuren en andere natuurlijk voorkomende ingrediënten. Van veel van deze ingrediënten is in klinische studies aangetoond dat ze de werking verbeteren op een of meer gebieden waar ED-patiënten baat bij hebben: of het nu gaat om het verhogen van de bloedtoevoer en -circulatie naar de penis door de bloedvaten te verwijden, het stimuleren van energie, het verbeteren van het mentale zelfvertrouwen en het verminderen van stress, of het verhogen van testosteron.

Onderzoek is van cruciaal belang voordat u beslist over een natuurlijke pil voor mannelijke versterking. De meeste producten moeten minimaal 30 dagen worden gebruikt om resultaten te zien, terwijl andere worden aanbevolen om maximaal drie maanden te gebruiken als u het grootste voordeel wilt behalen. Dit betekent dat u zich vastlegt op één product, dus u zult het beste product voor u willen kiezen.

Door meer te weten te komen over de beste ingrediënten, klinische onderzoeken en hoe elke formule werkt om ED op natuurlijke wijze te behandelen en de prestaties in de slaapkamer te verbeteren, kunt u sneller op het juiste spoor komen met het juiste product, zodat u sneller resultaten kunt zien.

Male Extra

Male Extra is een van de toonaangevende natuurlijke producten voor mannelijke versterking die vandaag de dag verkrijgbaar zijn. Het heeft drie hoofddoelen:

 • het geeft u grotere erecties
 • een hoger libido
 • en meer uithoudingsvermogen met alleen natuurlijke ingrediënten die veilig en snel werken.

Male Extra maakt gebruik van enkele unieke ingrediënten die u niet zult zien in andere formules voor mannelijke versterking. Deze omvatten L-Arginine HCL en granaatappel die 40% ellaginezuur bevat.

Ellaginezuur is een krachtige antioxidant die de bloedtoevoer naar de penis kan verbeteren, waardoor de erectie verbetert en vermoeidheid wordt uitgesteld. Deze resultaten zijn in klinische studies bewezen effectief te zijn.

L-Arginine HCL wordt in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide, dat een verwijding van de bloedvaten teweegbrengt, waardoor de bloeddoorstroming toeneemt doordat het de bloedvaten helpt te ontspannen en de bloedsomloop – ook naar de penis – bevordert. Van L-arginine is ook bekend dat het de afgifte van groeihormoon stimuleert. Studies bij mannen met erectiestoornissen toonden aan dat dit ingrediënt hun vermogen om een erectie te krijgen en te behouden aanzienlijk verbeterde.

U zou binnen de eerste 30 dagen positieve resultaten van Male Extra moeten zien, waaronder een hardere en langduriger erectie en een merkbaar beter uithoudingsvermogen.

Viasil

Viasil is een 100% natuurlijke prestatieverbeteraar voor mannen die is ontworpen om problemen aan te pakken met betrekking tot erectiestoornissen die niet alleen uw seksleven kunnen vernietigen, maar ook uw hele relatie.

Viasil richt zich op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de seksuele drift door het stimuleren van energie en een betere doorbloeding. En door een verhoging van de stikstofmonoxide productie ziet u uithoudingsvermogen en vitaliteit aanzienlijk verbeterd. Bloedtoevoer en uithoudingsvermogen zijn de sleutels tot het verkrijgen en behouden van een erectie, dus door het stimuleren van deze fysieke processen, geeft Viasil ook een boost aan uw mentale zelfvertrouwen om op uw hoogtepunt te presteren in de slaapkamer.

Belangrijk is dat Viasil u niet alleen een korte energiepiek geeft, maar in plaats daarvan werkt aan het stimuleren en behouden van zowel korte- als langetermijnenergie en dit doet door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten zonder bijwerkingen waarvan bekend is dat ze de bloedtoevoer en -circulatie, ATP, stikstofmonoxide, de gezondheid van bloedvaten, stressvermindering en energie verbeteren.

Anabole steroïden en ED

Studies tonen aan dat hoe langer en vaker anabole steroïden worden gebruikt, hoe groter de kans is dat een man ED krijgt. Maar belangrijk is ook dat uit de studie bleek dat mannen die gebruik maken van anti-oestrogeen geneesmiddelen in staat waren om met meer succes een normale erectiele functie te behouden na het gebruik van anabole steroïden, wat wijst op het cruciale belang van post-cyclus therapie.

Waarom worden steroïden en Viagra samen genomen?

Er zijn twee redenen dat mannen zullen kiezen om Viagra te nemen terwijl het gebruik van anabole steroïden: een is om te profiteren van de manier waarop deze drug verwijdt de slagaders voor betere bloedstroom die niet alleen gunstig is voor prestatieverbetering, maar kan ook krijgen de steroïden bewegen door het lichaam efficiënter.

De tweede reden waarom Viagra met steroïden wordt gebruikt is om mogelijke erectiestoornissen als bijwerking van de steroïden te behandelen, wat natuurlijk het hoofddoel van Viagra is.

Is het veilig om steroïden en Viagra samen te nemen?

Tot dusver is er geen bewijs dat aantoont dat het onveilig is om Viagra en steroïden samen in te nemen bij verstandige doseringen, inclusief de doseringen die door uw arts zijn voorgeschreven. De mogelijke gezondheidsrisico’s ontstaan wanneer zeer hoge doses van een van beide worden gebruikt. Er zijn echter twee gebieden waar de combinatie van steroïden en Viagra problemen kan veroorzaken: met de slaapkwaliteit (slapeloosheid) en de bloeddruk.

Veel gestelde vragen over ED

Veroorzaken anabole steroïden erectiestoornissen?

Ja en nee. Het gebruik van sommige anabole steroïden kan je een hoger risico op ED geven, maar veel steroïdengebruikers zullen tijdens een steroïdencyclus ook gebruik maken van een testosteronbron en dit heeft in studies aangetoond het optreden van erectiestoornissen te verminderen, maar als testosteron wordt gestopt dan zijn ED en andere problemen zoals een verminderd libido waarschijnlijker.

Helpt het nemen van testosteron bij erectiestoornissen?

Als je anabole steroïden gebruikt, kan het nemen van een exogene testosteron ester helpen om ED te voorkomen. Maar voor mannen die geen steroïden gebruiken en om een andere reden last hebben van erectiestoornissen, is het zeer onwaarschijnlijk dat testosteron helpt bij het probleem als de man normale testosteronspiegels heeft, of zelfs degenen die een lage T hebben maar geen andere symptomen hebben zoals een laag libido en vermoeidheid.

Veroorzaakt veroudering erectiestoornissen?

Hoewel de serumtestosteronspiegel van mannen afneemt naarmate ze ouder worden, is dit zelden laag genoeg om ED te veroorzaken. De oorzaak van impotentie is meestal gerelateerd aan andere problemen.

Kan ik Viagra samen met testosteron nemen?

Er is geen bekend voordeel van het combineren van deze twee voor mannen met een laag testosterongehalte, als het gaat om de behandeling van ED. Maar als het gaat om steroïde gebruikers die mogelijk testosteron gebruiken in een cyclus, is er geen bekend gevaar in het gebruik van Viagra ook en dit wordt soms gedaan om de ED bijwerkingen van sommige steroïden om te keren.

Verhoogt Viagra testosteron?

Viagra en andere PDE-5-remmers zijn niet geformuleerd om testosteron te beïnvloeden, maar in plaats daarvan om de bloedtoevoer en spierontspanning in de penis te bevorderen. Studies hebben echter aangetoond dat een onverwacht effect van Viagra bij inname door mannen met zowel ED als laag testosteron is dat het resulteerde in een verhoging van het serum totaal en vrij testosteron, waarbij onderzoekers ervan overtuigd zijn dat Viagra een direct effect heeft op de testikels wat mannen met bestaand laag testosteron ten goede kan komen.

Kan Viagra dodelijk zijn?

De meeste van de bijwerkingen van Viagra zijn mild, zoals hoofdpijn en gezichts blozen. Maar we weten dat voor een klein percentage van de mannen, de bijwerkingen veel ernstiger kunnen zijn. In de eerste negen jaar van het bestaan van Viagra, vanaf 1998, bleek uit een studie dat meer dan 1800 mannen die het middel gebruikten overleden, waarvan de meesten hartaanvallen waren.

De hoofdschuldige wordt verondersteld te zijn dat wanneer mannen met bestaande hartproblemen Viagra combineerden met angina pectoris medicatie genaamd nitroglycerine, hun bloeddruk daalde tot gevaarlijke niveaus. Nu schrijven artsen nooit Viagra voor aan mannen die nitraatmedicijnen tegen angina pectoris nemen.

Wat is beter: Viagra of Cialis?

Het betere medicijn is het medicijn dat voor u werkt. Beide zijn PDE5-remmers, maar een van de grootste verschillen is de duur van de werking: Viagra werkt tot 5 uur terwijl de effecten van Cialis veel langer duren: tot 36 uur.

Een andere overweging is dat Viagra het beste werkt wanneer het op een lege maag wordt ingenomen, terwijl Cialis niet door voedsel wordt beïnvloed. Als het gaat om de behandeling van ED, hebben beide geneesmiddelen aangetoond een zeer vergelijkbaar percentage van succesvolle resultaten te hebben.

Veel mannen geven de voorkeur aan geen van deze twee geneesmiddelen en kiezen in plaats daarvan voor Stendra, dat minder kans op bijwerkingen geeft.

Veroorzaakt Winstrol erectiestoornissen?

Een mogelijke bijwerking van Winstrol (Stanozolol) is eigenlijk het tegenovergestelde van ED: sommige mannen kunnen een langdurige of frequente erectie ervaren.

Mijn Conclusie en Aanbeveling

Als je je schaamt om naar een dokter te gaan voor je ED, heb je misschien overwogen om een van de beschikbare vrij verkrijgbare (OTC) behandelingsopties te proberen. Mogelijke opties zijn het natuurlijke hormoon Dehydroepiandrosterone (DHEA), het aminozuur L-arginine, en kruiden zoals yohimbine en ginseng. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een van deze natuurlijke ED behandelingen effectief is, vooral bij mannen die ernstige onderliggende oorzaken van ED hebben zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Maar dit is niet het geval met de fosfodiësterase type 5 (PDE5) remmers. Deze geneesmiddelen zijn een standaard medische behandeling voor erectiestoornissen en omvatten onder meer het bekende geneesmiddel Viagra.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}