Haarverlies behandeling bij gebruik anabolen

door Thijs // 12 juli, 2022  

Geen enkele man wil zijn haardos dunner zien worden, zien terugtrekken of helemaal zien verdwijnen door kaalheid. Toch is haaruitval voor een grote meerderheid van de mannen een realiteit.

Studies hebben aangetoond dat meer dan de helft van de mannen tussen 40 en 49 jaar last heeft van haaruitval volgens het mannelijke patroon, terwijl 16% van de mannen tussen 16 en 29 jaar ook dit soort haaruitval rapporteert.

Het is ook bekend dat het percentage mannen met matige tot extreme haaruitval toeneemt met de leeftijd. Wat betekent dit allemaal voor u?

Simpel gezegd: er is een grote kans dat elke man te maken krijgt met een vorm van haaruitval naarmate hij ouder wordt. Maar niet alleen leeftijd kan dit ongewenste probleem veroorzaken. Ook andere factoren kunnen haaruitval veroorzaken bij mannen vanaf hun twintigste.

Als je een steroïdengebruiker bent, heb je ook een extra risicofactor om op jongere leeftijd last te krijgen van haaruitval na een steroïdencyclus.

In deze gids leert u:

Top 3 Haaruitval Behandelingen

Finasteride (Proscar, Propecia)

Finasteride is een 5a-reductase inhibitor drug die anti-androgene effecten heeft en dit resulteert in een vermindering van de productie van DHT. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar onder verschillende merknamen, waaronder Proscar en Propecia, maar ook als generiek geneesmiddel.

Finasteride is bekend om DHT te verminderen met ongeveer 70% en dit omvat op de haarfollikels, maar ook in de prostaat, dat is de reden waarom Finasteride wordt ook vaak gebruikt als een prostaat uitbreiding behandeling.

Wanneer het DHT-niveau in de hoofdhuid wordt verlaagd, kan de invloed van het hormoon op de haarfollikels worden verminderd of gestopt. Dit voorkomt het verder krimpen van de haarfollikels. Finasteride wordt alleen aanbevolen voor mannen.

Minoxidil (Rogaine)

Minoxidil is een topische behandeling tegen haaruitval die onder tientallen verschillende merknamen wordt verkocht, die per land verschillen. Voor mensen met genetisch bepaald haarverlies bij mannen is Minoxidil een gemakkelijke behandelingsoptie.

Minoxidil wordt fysiek op de hoofdhuid aangebracht zodat het direct op de follikels kan werken. Het doel is een grotere toevoer van zuurstof, voedingsstoffen en bloed naar de follikels te bevorderen door vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten). Minoxidil wordt tweemaal per dag plaatselijk rechtstreeks op de hoofdhuid aangebracht. Dit stimuleert de bloedvaten om wijder te worden, zodat meer zuurstof en voedingsstoffen kunnen circuleren en de follikels kunnen bereiken.

In het begin kan een deel van het haar uitvallen omdat de follikels een nieuwe fase ingaan, maar er groeit nieuw haar en daarom is het belangrijk Minoxidil gedurende langere tijd te blijven gebruiken voordat de resultaten worden geëvalueerd; een minimum van zes maanden wordt aanbevolen.

Minoxidil is bedoeld om het krimpen van de haarfollikel, dat dunner worden en kaalheid veroorzaakt, tegen te gaan en tegelijkertijd de groei van nieuw haar te stimuleren. Het wordt alleen aanbevolen voor mensen met een genetische oorzaak van haaruitval, waarbij het de bedoeling is om verder haarverlies te vertragen.

Minoxidil is een product dat zowel door mannen als vrouwen minimaal zes maanden kan worden gebruikt voordat er merkbare resultaten te verwachten zijn. Het moet consequent worden gebruikt als u de haargroei wilt verbeteren en op de lange termijn wilt handhaven.

Dutasteride (Avodart, Duprost)

Dutasteride is in de eerste plaats een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van BPH (benigne prostaathyperplasie of vergrote prostaat). Het is niet goedgekeurd als geneesmiddel tegen haaruitval, maar wordt vaak gebruikt voor de behandeling van kaalheid bij mannen vanwege de gelijkenis in werking met Finasteride en de mogelijkheid dat Dutasteride een hogere mate van effectiviteit heeft dan Finasteride.

Dutasteride is ook een 5-alfa-reductaseremmer die resulteert in een verlaging van het DHT-niveau. Door het DHT-niveau op de hoofdhuid te verlagen, wordt de schade aan de follikels beperkt en kan de haargroei worden bevorderd.

Dit geneesmiddel wordt beschouwd als krachtiger dan Finasteride in het blokkeren en verminderen van DHT omdat het zowel de 5 alpha-reductase type II als type I enzymen remt, terwijl Finasteride alleen het 5 alpha-reductase type II enzyme blokkeert.

Studies hebben aangetoond dat Dutasteride een meer succesvolle behandeling is voor het omkeren van miniaturisatie van het haar en voor haarhergroei in vergelijking met Finasteride, waarbij het potentiële risico op bijwerkingen vergelijkbaar is.

Soorten haaruitval toegelicht – welke heeft u?

Het is gemakkelijk om te denken dat alle haaruitval hetzelfde is, maar verschillende redenen voor haaruitval kunnen verschillende types haaruitval veroorzaken. Veruit de meest voorkomende vorm van haaruitval is haaruitval volgens het mannelijke patroon (en haaruitval volgens het vrouwelijke patroon). Het heeft zelfs een wetenschappelijke naam: Androgene Alopecia.

U gaat er misschien automatisch van uit dat u last heeft van haaruitval volgens het mannelijk patroon. Maar misschien wil je een aantal andere vormen van haaruitval uitsluiten.

De verschillende vormen van haaruitval die medisch verklaard zijn, hebben zelfs hun eigen namen. Sommige worden veroorzaakt door bepaalde medische aandoeningen en zijn zeldzaam, terwijl de meest voorkomende vorm een groot deel van de bevolking kan treffen.

Hier zijn 6 soorten haaruitval

  • Androgene Alopecia – Dit omvat zowel mannelijke als vrouwelijke haaruitval en is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Men denkt dat tot een derde van de Amerikaanse mannen aan deze vorm van haaruitval lijdt, waardoor het extreem vaak voorkomt. Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door genetica, aangezien het een erfelijke aandoening is die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Mannen kunnen al vanaf hun tienerjaren last krijgen van haaruitval en zonder behandeling kan dit vele tientallen jaren tot op hoge leeftijd voortduren.
  • Telogen Effluvium – Bij deze aandoening kunnen bepaalde medische aandoeningen zoals schildklierproblemen of bepaalde voedingstekorten of zelfs schokken of stress het haar dunner maken en doen uitvallen omdat de follikels stoppen met de productie van nieuw haar. Dit is vaak een tijdelijke en relatief vaak voorkomende aandoening die kan verdwijnen als de onderliggende oorzaak wordt aangepakt.
  • Anagen Effluvium – Dit type treedt op na een of andere medische behandeling en veroorzaakt een plotselinge uitval van het haar. Chemotherapie is de grootste oorzaak van dit type haaruitval.
  • Tinea Capitis – Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie en komt het vaakst voor bij kinderen. Net als ringworm kan het haarverlies in een cirkelvormig patroon veroorzaken. Na behandeling met anti-schimmelmedicatie groeit het haar weer normaal aan.
  • Alopecia Areata – Wordt veroorzaakt door auto-immuunziekten en kan leiden tot een snel verlies van haar en geen nieuwe haargroei. Het haarverlies kan fragmentarisch zijn en kan ook de wenkbrauwen en ander haar op het lichaam aantasten.
  • Cicatricial Alopecia – Een ongewone vorm van haaruitval veroorzaakt door een ontsteking die de haarfollikels kan vernietigen en nieuwe haargroei kan verhinderen.

De meeste gezonde mannen krijgen alleen te maken met de meest voorkomende vorm van haaruitval, namelijk alopecia androgenica.

Uitleg over DHT en kaalheid bij mannen

Mannelijke kaalheid is een gevreesde aandoening voor talloze mannen, maar een aandoening waar de meeste mannen weinig controle over hebben, vooral als het gaat om genetische aanleg voor haaruitval.

Kaalheid is een langzaam en geleidelijk proces voor de meeste mannen die ermee te maken krijgen; soms merken ze de echte impact pas als ze oudere foto’s vergelijken met de huidige staat van het haar en een duidelijk verschil opmerken in de plaats van de haarlijn.

Symptomen van kaalheid bij mannen

Mannelijke kaalheid is een geleidelijk verlies van haar op het hoofd van mannen en is meestal te zien aan de boven- en zijkanten; het vormt een opvallend patroon.

Terugtrekkende haarlijn

Als het haar bovenop je hoofd dunner wordt, begint de haarlijn terug te lopen. Deze vorm van haaruitval komt vaak voor bij mannen, maar kan ook bij vrouwen voorkomen. Het haar trekt zich terug van het voorhoofd, vooral aan weerszijden van de voorkant van het hoofd, en vormt zo een ruwe M-vorm. Bij de meeste mannen is dit de meest opvallende vorm van kaalheid en het kan bij mannen met een genetische aanleg al aan het eind van de 20 beginnen.

Dunner wordende kruin

Naarmate het haar op het centrale gebied aan de bovenkant van het achterhoofd dunner wordt, wordt de kruin van de hoofdhuid zichtbaarder. Bij sommige mannen kan het haar in dit gebied dun blijven, maar bij anderen zal na verloop van tijd volledige kaalheid optreden.

Diffuse dunner worden

Bij dit type dunner worden is het haar over het hele hoofd dunner, maar hoeft de haarlijn niet merkbaar terug te trekken.

Wat is de oorzaak van kaalheid bij mannen?

Kaalheid bij mannen kan door een paar verschillende factoren worden veroorzaakt. Voor veel mannen ligt de factor ver buiten hun controle: het is hun genetica. Als je vader of grootvader last had van haaruitval, is de kans groot dat jij dat ook krijgt. Er is een sterk verband tussen haaruitval en androgenen (mannelijke geslachtshormonen).

Onderzoekers denken dat de genetische marker voor haaruitval bij mannen in uw familie een gen is dat invloed heeft op de gevoeligheid van de haarfollikels voor het hormoon DHT. Hierdoor krimpt het haarzakje na verloop van tijd. Met een kleinere haarfollikel komt elk haartje dat teruggroeit dunner en korter aan dan het voordien was. Uiteindelijk is het haar zo dun en kort dat het er kaal uitziet.

De tijd die verstrijkt tussen het opmerken van het dunner worden van het haar of het begin van een terugwijkende haarlijn en het kaal worden, is zeer variabel. Niet alle mannen krijgen te maken met extreme kaalheid, maar bij diegenen die de meer gevorderde fase van haaruitval bereiken, kan dit over een periode van 25 jaar of meer gebeuren.

Bij sommige mannen duurt het zelfs maar vijf jaar voordat ze een groot deel van hun haar verliezen.

Wat is DHT?

DHT staat voor dihydrotestosteron. Het is een androgeen geslachtshormoon dat er in grote mate verantwoordelijk voor is dat mannen kenmerken ontwikkelen die we associëren met volwassen mannen, zoals de groei van lichaamsbeharing en een diepe stem. DHT is een belangrijk hormoon voor mannen met zijn krachtige androgene effecten.

Maar dit kan ook onverwachte nadelen hebben, zoals haaruitval op het hoofd, ook wel kaalheid genoemd. DHT kan zich hechten aan de androgene receptoren van de haarfollikel, wat kan leiden tot haarverlies doordat de haarfollikels kleiner worden, zodat ze minder goed in staat zijn om de normale dikte van elke haar te ondersteunen dan voorheen.

Wat zijn de neveneffecten van het blokkeren van DHT?

Selectieve DHT-remmers die alleen de haarfollikels blokkeren zijn een gebruikelijke behandeling tegen haaruitval bij mannen. Maar hoe zit het met het aanpakken van DHT zelf in het lichaam en proberen de niveaus van dit hormoon te verlagen in een poging om de voortgang van mannelijke kaalheid te stoppen?

Sommige medicijnen, bekend als 5alfa-reductase remmers, kunnen de omzetting van testosteron in DHT stoppen, met als doel te voorkomen dat DHT haaruitval bij mannen veroorzaakt. Deze medicijnen zijn zo gemaakt dat ze selectief zijn in de manier waarop ze DHT remmen, zodat ze vooral de effecten van dit androgene hormoon op de haarfollikels aanpakken.

Het gebruik van deze medicijnen kan echter bijwerkingen hebben en sommige daarvan kunnen ernstig zijn. Ze kunnen omvatten:

  • Erectiestoornissen of impotentie
  • Verlies van libido
  • Vergroting van mannelijke borsten
  • Opzwellen van handen en voeten
  • Depressie
  • Duizeligheid

Het blokkeren van DHT met dit soort gerichte medicijnen kan aantrekkelijk zijn, maar de meeste mannen maken zich zorgen over de seksuele bijwerkingen, vooral omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat bij sommige mannen de seksuele bijwerkingen permanent of langdurig lijken te worden, in plaats van omkeerbaar te zijn na het stoppen van de medicatie.

Moet je DHT blokkeren?

Het is verleidelijk om te overwegen DHT te blokkeren, het is tenslotte het belangrijkste hormoon dat haarverlies bij mannen veroorzaakt. Het is een wetenschappelijk feit dat het blokkeren van DHT met een target op de haarfollikels het haarverlies vrijwel zeker zal vertragen, en mogelijk zelfs volledig zal voorkomen.

Maar bij haaruitval wordt DHT vaak zeer gericht geblokkeerd in plaats van op de circulerende hoeveelheden van het hormoon in het lichaam, zodat het misleidend kan zijn om te denken dat DHT volledig wordt geblokkeerd. Topische shampoos of sprays met DHT blokkerend vermogen worden vaak gebruikt om te proberen haaruitval te voorkomen of te vertragen omdat deze direct op de haarfollikels kunnen worden aangebracht om te voorkomen dat DHT de haarfollikels doet krimpen.

Of je al dan niet moet overwegen om DHT te blokkeren met een medicijn of een topische behandeling is een beslissing die je eerst met je arts moet nemen; aangezien DHT blokkerende medicijnen een aantal belangrijke bijwerkingen kunnen hebben, moet je die goed begrijpen en overwegen zodat je de voor- en nadelen van het gebruik van een DHT blokkerend product kunt afwegen in een poging om mannelijke kaalheid te behandelen of te voorkomen.

Risicofactoren voor kaalheid bij mannen

Niet elke man krijgt te maken met kaalheid. Sommige mannen hebben het geluk hun oude dag in te gaan met een volle bos haar. Maar voor vele anderen zullen één of meerdere factoren resulteren in een zekere mate van haarverlies. Er zijn drie primaire factoren die het risico op haarverlies op het hoofd bepalen, of dat nu mild of ernstig is of ergens daartussenin. Dat zijn:

Genetica

Veel jonge mannen zien hun vaders hun ooit zo dikke haardos verliezen en vragen zich af of zij later ook zo’n soort haaruitval zullen krijgen. Helaas is de kans groot dat erfelijke haaruitval zich voordoet. Het belangrijkste gen voor kaalheid ligt op het vrouwelijke X-chromosoom en wordt geërfd van de moeder.

Toch blijkt uit onderzoek dat niet alleen het erfelijke gen van de moeder een rol speelt bij erfelijke haaruitval bij mannen, maar dat mannen van wie de vader kaalheid heeft gehad, meer kans hebben om dit zelf te ontwikkelen dan mannen van wie de vader zijn hele leven gezond haar heeft behouden.

Hormonaal

Androgene hormonen kunnen bij mensen met een genetische aanleg voor haaruitval leiden tot het krimpen van de haarfollikels en vervolgens tot het dunner worden van elk haartje na verloop van tijd. Zowel bij mannen als bij vrouwen is dihydrotestosteron de hoofdoorzaak van haaruitval. Bij mannen is het een gevolg van de omzetting van testosteron in DHT.

Mannen die anabole steroïden gebruiken lopen een veel groter risico op een verhoogd DHT-gehalte, omdat steroïden testosteron omzetten in DHT. De androgene bijwerking van haaruitval is een veel voorkomend probleem bij veel anabole steroïden.

Leeftijd

Studies tonen aan dat een zeer hoog percentage mannen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met haaruitval. Van de mannen die 70 worden, krijgt 80% te maken met haaruitval. Een studie heeft zelfs aangetoond dat 30% van de mannen tegen de leeftijd van 30 jaar tekenen van haaruitval vertonen, terwijl mogelijk één op vijf mannen tegen de rijpe leeftijd van 20 jaar haaruitval zal hebben. Leeftijdsgerelateerde haaruitval heeft zowel hormonale als genetische oorzaken en naarmate een man ouder wordt, wordt het moeilijker om zijn haaruitval om te keren.

Is er een verband tussen ED en haaruitval?

Het aantal mannen dat lijdt aan erectiestoornissen kan net zo groot zijn als het aantal mannen dat last heeft van haaruitval. Maar is er een verband tussen de twee aandoeningen? Het is gemakkelijk om te denken dat beide problemen te maken hebben met hormonen en in het bijzonder met testosteron. Maar erectiestoornissen worden niet vaak veroorzaakt door problemen met testosteron. Het is bekend dat een laag testosterongehalte invloed heeft op het seksuele verlangen, maar het wordt niet gezien als een specifieke factor die het vermogen om een erectie te krijgen of te behouden beïnvloedt.

ED is daarom een complexe aandoening die wordt veroorzaakt door een reeks andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas, depressie en angst, diabetes, stress en andere lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen.

Zowel haaruitval als ED kunnen mannen veel verdriet doen en beide hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het leven en het zelfvertrouwen. Het is echter belangrijk te beseffen dat een man die last heeft van haaruitval niet noodzakelijkerwijs ooit een erectiestoornis zal hebben, en vice versa, aangezien de twee aandoeningen niet rechtstreeks verbonden zijn door een medische aandoening.

Leeftijd is een belangrijke factor bij het optreden van haaruitval, en de statistieken geven aan dat oudere mannen ook het vaakst last hebben van ED: ongeveer 15% van de mannen heeft op 70-jarige leeftijd een erectiestoornis en tot 60% van de mannen op 60-jarige leeftijd heeft last van enige mate van ED.

Het belangrijkste verband tussen haaruitval en ED ontstaat wanneer bepaalde medicijnen worden gebruikt om het haarverlies te behandelen. Een groot nadeel van sommige medicijnen die mannen gebruiken om haaruitval te behandelen is dat ze het risico op erectiestoornissen kunnen verhogen. Finasteride is een medicijn tegen haaruitval waarvan is aangetoond dat het de kans op een erectiestoornis met een factor vijf verhoogt.

Behandeling en preventie van kaalheid bij mannen

De meeste behandelingen en preventie van kaalheid bij mannen zijn gericht op het remmen of blokkeren van het hormoon DHT. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: met medicatie die gericht DHT blokkeert in de haarzakjes, of met een topische behandeling die DHT blokkeert door het rechtstreeks op de haarzakjes aan te brengen.

Andere mensen proberen natuurlijke behandelingen waarvan soms wordt gedacht dat ze DHT blokkeren, zoals brandnetel, groene thee of zaagpalm; hoewel van geen van deze behandelingen wetenschappelijk is bewezen dat ze helpen bij haaruitval of effect hebben op DHT zelf.

Medicatie

De twee meest gebruikte medicijnen om haaruitval bij mannen te behandelen zijn Finasteride en Minoxidil. Dutasteride wordt soms ook gebruikt. U vindt deze medicijnen onder verschillende merknamen, dus het is belangrijk om de generieke naam te kennen en te weten wat de verschillen zijn tussen deze medicijnen, zowel wat betreft de mogelijke voordelen als de mogelijke bijwerkingen.

Finasteride is een receptplichtig geneesmiddel in pilvorm, terwijl Minoxidil wordt geleverd als een vrij verkrijgbare topische behandeling die gemakkelijk op het hoofd kan worden aangebracht. Beide producten werken relatief langzaam en u zult ze consequent en voortdurend moeten gebruiken om resultaten te krijgen, waarbij de eerste merkbare resultaten meestal tot een jaar kunnen duren.

DHT-blokkerende shampoos

Omdat topische DHT-blokkers voor de behandeling van haaruitval direct op de hoofdhuid worden aangebracht, kunnen DHT-blokkerende shampoos een handige manier zijn om het product aan te brengen. Maar werken ze ook? Dat hangt af van de ingrediënten.

Deze shampoos kunnen ingrediënten bevatten variërend van zink tot vitamine B12, zaagpalm, sesamolie en rozemarijn. Deze producten worden vaak haaruitval- of haargroeishampoos genoemd, maar de kwaliteit en doeltreffendheid van deze producten lopen sterk uiteen. Met zoveel producten op de markt is het van cruciaal belang dat u de ingrediënten goed bestudeert voor u een shampoo kiest tegen haaruitval.

Supplementen tegen haaruitval

Haaruitval supplementen proberen haaruitval op een meer organische manier te behandelen door natuurlijke ingrediënten te gebruiken die het verlies van haar kunnen vertragen of de hergroei kunnen bevorderen. De doeltreffendheid van haaruitval supplementen is zeer variabel, en ook hier geldt dat de ingrediënten van elk individueel product moeten worden bestudeerd.

De meeste supplementen voor haaruitval bevatten een reeks vitaminen en mineralen, en worden als zodanig vaak gewoon haarvitaminen genoemd. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn plantenextracten en natuurlijke oliën.

Onthoud dat natuurlijke supplementen niet door de FDA worden gereguleerd, in tegenstelling tot voorgeschreven medicijnen, dus hun werkzaamheid is niet bewezen of goedgekeurd voor gebruik als behandeling tegen haaruitval.

Minoxidil vs Finasteride vs Dutasteride: Werken Ze?

Wat is het verschil?

Deze drie geneesmiddelen hebben hetzelfde doel als het gaat om haaruitval: de progressie van kaalheid stoppen en mogelijk de groei van nieuw en dikker haar stimuleren.

Dutasteride is niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik als behandeling tegen haaruitval, maar wordt vaak off-label voor dit doel gebruikt. Finasteride is, net als Minoxidil, door de FDA goedgekeurd als behandeling tegen haaruitval.

Minoxidil is geen DHT-blokkerend geneesmiddel zoals Finasteride en Dutasteride. Het behandelt haaruitval dus niet door DHT te remmen, maar stimuleert in plaats daarvan de afgifte van extra voedingsstoffen via de bloedvaten in de haarfollikels die haaruitval veroorzaken. Deze werking maakt Minoxidil tot een ander type behandeling tegen haaruitval dan Finasteride en Dutasteride, die beide 5-alfa-reductaseremmers zijn.

Finasteride is een behandeling die alleen bij mannen wordt gebruikt; vrouwen wordt afgeraden dit geneesmiddel te gebruiken. Finasteride is zowel in orale als in topische vorm verkrijgbaar, maar van de orale vorm is bekend dat deze een hoger risico op bijwerkingen heeft. Minoxidil is ook zowel oraal als uitwendig verkrijgbaar. Beide geneesmiddelen hebben de voorkeur bij haaruitval als ze plaatselijk worden aangebracht, omdat ze dan rechtstreeks op de haarfollikels kunnen worden aangebracht, waardoor de ernstigere bijwerkingen die orale vormen van beide geneesmiddelen kunnen veroorzaken, worden verminderd.

Werken Minoxidil, Dutasteride en Finasteride?

Al deze producten hebben bewezen effectief te zijn in het voorkomen van verder haarverlies en in het stimuleren van de haarfollikels om weer haar te laten groeien. Elk individu zal verschillende resultaten zien en niet iedereen zal positieve resultaten zien van één of alle behandelingen. Het is van cruciaal belang dat u bij het gebruik van een van deze producten ruim de tijd neemt om resultaten te boeken; vroegtijdig opgeven en de behandeling als niet succesvol beschouwen is een veelgemaakte fout.

Het omkeren van beschadigde haarfollikels en het stimuleren van nieuwe groei is echter geen proces dat van de ene dag op de andere begint. Alle producten moeten minimaal drie maanden worden gebruikt voordat u beslist of ze enig positief effect hebben, maar een periode van zes maanden zal u een nauwkeuriger idee geven of het de moeite waard is om door te gaan met uw Minoxidil, Dutasteride of Finasteride behandeling.

Zijn Minoxidil, Dutasteride en Finasteride veilig om samen in te nemen?

Minoxidil en Finasteride worden vaak gecombineerd om haaruitval te behandelen of te voorkomen, terwijl de groei van nieuw haar wordt bevorderd. Studies hebben aangetoond dat het voor de meeste mensen veilig is om deze producten te combineren, maar deze beslissing moet samen met uw arts worden genomen.

Omdat Dutasteride en Finasteride een vergelijkbare werking hebben, worden ze niet vaak samen gebruikt. Sommige combinatietherapie studies met een lage dosis Dutasteride in combinatie met Finasteride hebben aangetoond dat mannen die geen goede resultaten zagen met alleen Finasteride en vervolgens Dutasteride in een lage dosis toevoegden al snel een merkbare verbetering zagen in de dichtheid van het haar.

Beide medicijnen kunnen vergelijkbare bijwerkingen veroorzaken, vooral wat betreft hun invloed op de seksuele functie en dit is iets dat in gedachten moet worden gehouden wanneer een combinatie van de twee medicijnen wordt overwogen, maar studies tonen aan dat het niveau van seksueel gerelateerde bijwerkingen zeer vergelijkbaar is tussen de twee medicijnen.

Minoxidil, Dutasteride of Finasteride: Wat is beter voor het voorkomen van haaruitval?

Alle drie de producten hebben hun voor- en nadelen als het gaat om de behandeling van haaruitval. Bij haaruitval bij vrouwen wordt Minoxidil vaak en met succes gebruikt. Mannen die Minoxidil als een topische oplossing of schuim tot tweemaal daags gebruiken, kunnen de voortgang van mannelijke kaalheid mogelijk stoppen, terwijl ze mogelijk de groei van nieuw haar stimuleren. Dit maakt Minoxidil een zeer effectieve oplossing om de progressie van haaruitval bij veel mensen te stoppen.

Van Dutasteride of Finasteride is bekend dat Dutasteride tot drie keer krachtiger is in het remmen van de enzymen die testosteron omzetten in DHT. Dutasteride in orale vorm heeft ook aangetoond het niveau van circulerend DHT met tot 90% te verminderen, vergeleken met een met 70% verminderde Finasteride.

Op papier is Dutasteride dus zeker krachtiger in het controleren van DHT en het daaropvolgende haarverlies dan Finasteride. Er bestaat geen twijfel over dat beide producten haaruitval bij mannen helpen voorkomen, waarbij Finasteride gewoon meer studies en informatie beschikbaar heeft omdat het de oudste van de twee medicijnen is, ook over de effectiviteit en de bijwerkingen.

Veel mensen zullen ervoor kiezen om te beginnen met Finasteride, omdat de hogere potentie van Dutasteride een hoger risico op bijwerkingen met zich mee kan brengen. Hoewel beide geneesmiddelen oraal verkrijgbaar zijn, hebben ze bijwerkingen die veel mensen niet kunnen verdragen. In plaats daarvan worden vaak topische versies gebruikt en de meeste mensen ervaren minder bijwerkingen maar wel dezelfde of vergelijkbare voordelen.

Als het gaat om het kiezen van het beste product tussen Minoxidil, Dutasteride of Finasteride – weeg dan zowel de voordelen als de mogelijke bijwerkingen af en wees bereid om op een nieuw product over te stappen als het eerste dat u probeert niet binnen een passende hoeveelheid tijd de verwachte resultaten geeft: meestal ten minste enkele maanden.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}