Letrozol nakuur – Dosering, Bijwerkingen & tips

door Thijs // 10 september, 2022  

Letrozol (Femara) is een omkeerbare aromataseremmer die bekend staat als de krachtigste niet-steroïde AI. Het is een van de drie meest gebruikte aromataseremmers door steroïdengebruikers om bijwerkingen in verband met oestrogeen als gevolg van het gebruik van aromatiserende steroïden onder controle te houden (de andere twee gebruikelijke AI’s zijn Arimidex – niet-steroïdaal, en Aromasin – steroïdaal).

Letrozole is een drug die een beroep zal doen op gebruikers van de meest populaire aromatizing steroïden zoals testosteron, Dianabol en talloze anderen waar de ontwikkeling van het vasthouden van water, hoge bloeddruk en gynaecomastie zijn ernstige bezorgdheid.

Opmerking van de auteur: De volgende gids is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en promoot NIET het illegale gebruik van steroïden (PED’s). Ik gebruik momenteel deze supplementenstapel.

In deze gids, zul je leren:

Wat is letrozol (Femara)?

Net als de meeste AI’s die we naast anabole steroïden gebruiken, is Letrozol ook ontwikkeld voor de medische behandeling van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen.

De reden dat het alleen bij vrouwen van die leeftijd wordt gebruikt is dat het oestrogeen krachtig kan blokkeren, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de gezondheid van pre-menopauzale vrouwen, maar voor mannelijke steroïdengebruikers in het bijzonder is het deze eigenschap die AI’s zoals Letrozole zo aantrekkelijk maakt omdat we de nadelige effecten van oestrogeen willen bestrijden bij het gebruik van aromatiserende steroïden.

Letrozole is in staat om uw totale oestrogeenniveaus te verlagen omdat het het aromatase enzym blokkeert. Dit is in tegenstelling tot de andere populaire categorie van oestrogeen controle drugs voor steroïden gebruikers, SERMs, die alleen gericht zijn op zeer specifieke gebieden van het lichaam. Hierdoor kan Letrozole een breder scala van oestrogene bijwerkingen van steroïden bestrijden, met als twee belangrijkste gynaecomastie en het vasthouden van water. Dit zal ook helpen voorkomen dat de hoge bloeddruk die kan komen samen wanneer overtollige waterretentie niet wordt aangepakt.

Opmerking van de auteur: Voor echte, NO-BS informatie over het gebruik van steroïden moet je kijken naar Straight From the Underground (mijn aanbevolen ondergrondse steroïde handboek). Alles in dit boek is gebaseerd op de eerste hand ervaring, geen theorie.

Letrozole Effecten voor Gynaecomastie en Oestrogeen Controle

Letrozole is zo’n krachtige AI en zo effectief bij het beheersen van oestrogeen dat sommige steroïde gebruikers hebben gemeld in staat te zijn om met succes de effecten van gyno omkeren bij gebruik van deze drug. Toch is het altijd beter om te proberen te voorkomen dat gyno de kop opsteekt dan afhankelijk te zijn van een geneesmiddel om het om te keren; want terwijl sommige mensen geluk hebben met dit bij gebruik van Letrozol, zullen anderen vinden dat meer geavanceerde gyno nog steeds niet omkeerbaar is zonder chirurgie.

Letrozole zal de gehele circulerende niveaus van oestrogeen in het lichaam verminderen, in tegenstelling tot SERM drugs die zich richten op specifieke receptoren en het meest nuttig zijn voor het controleren van gyno – terwijl Letrozole ook krachtig zal zijn voor het controleren van het vasthouden van water wat het andere belangrijkste nadelige effect van steroïde gebruik is dat we allemaal willen vermijden.

Bij gebruik van Letrozole kunt u verwachten dat uw oestrogeenniveaus aanzienlijk worden verlaagd omdat dit de meest krachtige AI is waartoe we momenteel toegang hebben. In feite kan het resulteren in uw oestrogeen dalen te laag op keer (ja, dit kan een probleem zijn voor mannen als we sommige kleine hoeveelheid oestrogeen voor normaal functioneren vereisen). Maar tijdens steroïde cyclus uw belangrijkste doel met een AI is te verminderen, minimaliseren en uiteindelijk voorkomen dat de oestrogene bijwerkingen die zijn bijna zeker te komen over bij het gebruik van steroïden die aromatize.

Er zijn extra voordelen aan deze oestrogeen controlerende kracht van Letrozol ook: omdat het betekent dat u kunt voorkomen dat waterretentie, uw lichaamsbouw zal nemen op een veel harder, droger en geript uiterlijk omdat je niet vasthouden aan water. Dit kan Letrozol bijzonder nuttig maken voor competitieve bodybuilders die zoveel mogelijk vochtretentie willen elimineren en Letrozol is de beste AI om met dit doel te helpen.

Letrozole Dosering

Zelfs bij zeer lage doses is Letrozole een krachtig geneesmiddel, dus je hebt er niet veel van nodig om te profiteren van de volledige effecten. In tegenstelling tot veel van de andere AI’s of SERM’s die je zou kunnen gebruiken als steroïde gebruiker, waar de doses normaal gesproken hoger zijn dan die gebruikt worden voor medische behandeling, kunnen we met Letrozol wegkomen met het gebruik van een vergelijkbare dosis of zelfs lager dan wordt toegediend wanneer het geneesmiddel medisch wordt gebruikt.

Letrozole dosering tijdens anabole steroïden gebruik

Het maken van de fout om te veel Letrozol te nemen tijdens het gebruik van steroïden zal geen voordeel hebben en zal leiden tot negatieve effecten, zoals vermoeidheid. Het is dus van cruciaal belang om een verstandige dosis aan te houden.

Met een medische dosis meestal rond de 2,5 mg per dag, zouden we kijken naar niet hoger dan dat en de meeste van de tijd zelfs lager. Om te beschermen tegen oestrogeen gerelateerde bijwerkingen tijdens steroïde gebruik een dosis van zo laag als 0,5 mg tot 1,25 mg om de twee dagen is vaak genoeg voor een uitstekende oestrogeen gerelateerde bescherming voor de meeste mannen.

Alleen als je last hebt van vroege tekenen van gynaecomastie zou het verhogen van de dosis op dit moment tot 2,5 mg per dag mogelijk zelfs volledig omkeren van de symptomen; maar wees voorbereid op een merkbare zap in energie gedurende deze tijd. Zodra de gyno-symptomen afnemen, is het belangrijk om uw Letrozol-dosis terug te brengen tot de normale oestrogene beschermingsniveaus.

Letrozole Dosering voor vrouwen

Verhoogde oestrogeenniveaus is niet ergens in de buurt zo’n grote zorg voor vrouwelijke steroïde gebruikers als het is voor mannen. De belangrijkste reden voor het gebruik van een AI zoals Letrozole door vrouwen zou zijn om het vasthouden van water te matigen, vooral voor concurrerende bodybuilders of lichaamsbouw atleten waar dit het meest belangrijk is.

Letrozole wordt niet aanbevolen als eerste keuze voor vrouwen omdat het oestrogeen zo sterk vermindert, vandaar dat het niet medisch wordt gebruikt door vrouwen die nog niet in de menopauze zitten. Vrouwen die vastbesloten zijn om deze AI te gebruiken, wordt geadviseerd om slechts 0,5 mg om de andere dag te doseren en vanaf daar de resultaten en effecten te meten.

Letrozole dosering voor verhoogde endogene afscheiding van testosteron en nakuur

Deze AI kan enige mogelijkheid hebben om testosteron niveaus te verhogen voornamelijk door zijn vermogen om oestrogeen te verminderen. Zowel luteïniserend hormoon als follikelstimulerend hormoon blijken door Letrozole te kunnen worden verhoogd en deze zijn essentieel voor de productie van testosteron.

Dus terwijl een vermindering van oestrogeen belangrijk is voor het bewerkstelligen van een stijging van testosteron niveaus, is dit een fijne balans bij mannen en het verminderen van oestrogeen te laag kan eigenlijk het tegenovergestelde effect hebben met testosteron niet in staat om te stijgen tot een normaal niveau als oestrogeen te krachtig wordt onderdrukt, wat Letrozol de mogelijkheid heeft om te doen.

Om deze reden zullen velen ervoor kiezen geen gebruik te maken van deze drug tijdens post-cyclus therapie, ten gunste van het gebruik van een SERM zoals Nolvadex. Als u echter vindt dat Letrozole voor u de voorkeur verdient voor post-cyclustherapie, is een lage dosis die vergelijkbaar is met of lager is dan die hierboven vermeld voor tijdens uw steroïdencyclus de enige manier om het risico van zeer laag oestrogeengehalte te verminderen.

Het gebruik van Letrozole naast Nolvadex, dat is een hoofdbestanddeel in PCT voor de meeste mannen, resulteert in beide drugs maken de andere minder effectief. Het combineren van deze drugs wordt niet aanbevolen voor PCT en daarom zullen de meeste mensen ervoor kiezen om gewoon de betere PCT optie in de SERM Nolvadex te gebruiken terwijl u geniet van de voordelen die Letrozole kan bieden tijdens de steroïde cyclus alleen.

Letrozole vs Arimidex voor nakuur

Letrozole en Arimidex zijn zeer gelijkaardige samenstellingen. Beide zijn niet-steroïdale aromataseremmers en beide worden begunstigd door anabole steroïdengebruikers om oestrogene bijwerkingen te voorkomen. Beide middelen hebben een vergelijkbaar risicoprofiel wat bijwerkingen betreft. Van deze twee AI’s, Arimidex neemt over het algemeen de leiding als meer algemeen gebruikt door bodybuilders, maar dit kan komen neer op een aantal factoren, waaronder beschikbaarheid, kosten, en willen volgen in het pad van wat vrienden en online kennissen zou kunnen aanbevelen.

Hoewel beide AI’s kunnen helpen de natuurlijke testosteronproductie te stimuleren, wordt geen van beide door de meeste mannen beschouwd als de juiste keuze voor PCT wanneer het alleen wordt gebruikt; in feite zullen veel mensen helemaal geen krachtige AI zoals Arimidex of Letrozole gebruiken tijdens PCT en in plaats daarvan gaan voor een SERM-geneesmiddel waarbij Nolvadex een populaire keuze is, naast Clomid en vaak ook hCG.

De belangrijkste reden hiervoor is dat Arimidex zeer goed is in het verlagen van oestrogeen, en Letrozole nog meer. Ze zijn zo krachtig in deze taak dat ze kunnen resulteren in oestrogeenniveaus die te laag zijn, zelfs voor het mannelijk lichaam.

Dit veroorzaakt complicaties in de hormonale balans en zal een negatieve invloed hebben op uw natuurlijke testosteron herstel; mannen moeten nog steeds een kleine hoeveelheid oestrogeen om dingen in evenwicht te houden en aangezien PCT is alles over het krijgen van uw natuurlijke hormoon functie terug naar normaal, blijven met een hoge oestrogeen onderdrukking drug zoals Letrozol of Arimidex na de steroïde cyclus kan maken dit moeilijk, zo niet onmogelijk.

Een ander probleem bij het gebruik van Letrozole tijdens PCT is dat wanneer het wordt gecombineerd met het voornaamste PCT-geneesmiddel van keuze voor de meeste mensen, Nolvadex, er een negatieve interactie optreedt waarbij de concentraties van de geneesmiddelen elkaar tegenwerken. Dit is ook een probleem wanneer Arimidex met Nolvadex wordt gecombineerd.

Dit is nog een reden waarom het combineren van een van deze AI’s met een SERM tijdens PCT helemaal niet aan te raden is – en aangezien een SERM in principe essentieel is voor PCT zal het voorrang krijgen boven Letrozole of Arimidex. Beide AI’s bieden veel meer voordelen wanneer hun gebruik beperkt is tot tijdens je steroïdencyclus, waar je gedurende die tijd veel voordeel kunt halen uit hun krachtige anti-oestrogene effecten.

Letrozole bijwerkingen

Zoals met alle soorten drugs, zullen de effecten die elk individu ervaart variëren en dat betekent dat sommige mensen in staat zullen zijn om Letrozole te gebruiken zonder een enkele bijwerking, terwijl anderen misschien een of meer bijwerkingen van de drug hebben. Het goede nieuws is dat u een goede selectie van andere geneesmiddelen beschikbaar heeft als Letrozol voor u problematisch blijkt te zijn.

Het profiel van mogelijke bijwerkingen is voor Letrozol vergelijkbaar met het vergelijkbare AI Arimidex. Vermoeidheid, spierpijn, diarree, constipatie, en pijn op de borst zijn genoteerd als specifieke bijwerkingen die Letrozole kan ervaren, maar dit geldt meestal voor vrouwen die het langdurig gebruiken als een medicijn tegen kanker.

De meeste mannelijke steroïdengebruikers die Letrozole gebruiken verdragen het goed wanneer het wordt gebruikt in de aanbevolen doseringen. Veel mannen zullen helemaal geen merkbare bijwerkingen ervaren. Het nemen van te hoge doses Letrozole geeft een duidelijk verhoogd risico op ernstige bijwerkingen.

Als u een aantal mogelijke bijwerkingen van Letrozole nader bekijkt, kunt u zich bewust worden van tekenen die erop wijzen dat u uw dosis misschien moet verlagen:

Vermoeidheid

Wanneer de Letrozol-dosis te hoog is, zien we een groot verhoogd risico op vermoeidheid en dit komt omdat de oestrogeenspiegels te laag worden verlaagd – mannen hebben nog steeds wat oestrogeen op lage niveaus nodig om normaal te functioneren en omdat Letrozol zo krachtig is in het verlagen van oestrogeen, kan het nemen van te veel Letrozol uw niveaus verlagen tot voorbij wat nodig is voor het centrale zenuwstelsel om normaal te functioneren – wat mogelijk chronische vermoeidheid veroorzaakt. Dit kan efficiënt en gemakkelijk worden verholpen door uw Letrozol dosering te verlagen totdat de vermoeidheid afneemt omdat het oestrogeen licht stijgt, en vanaf dat moment de meer geschikte dosering te blijven gebruiken.

Pijn in de botten of gewrichten

Deze bijwerking is opnieuw een resultaat van oestrogeenvermindering die te ver gaat en een negatieve invloed heeft op het botmineraalgehalte; wat resulteert in de bijbehorende pijn. Terwijl langdurig gebruik van dit geneesmiddel een ernstig risico van verminderde botsterkte met zich meebrengt, is het onwaarschijnlijk dat het kortetermijngebruik dat steroïdengebruikers van Letrozole maken dezelfde risico’s met zich meebrengt – als u echter gewrichts- of botpijn ervaart, is dat een ander teken dat uw Letrozol-dosis te hoog is. Het verlagen van de dosis zou deze bijwerking moeten elimineren zonder dat er schade wordt aangericht.

Cholesterol

Een risico dat optreedt bij het gebruik van elke aromataseremmer is een negatieve invloed op het cholesterolgehalte, wederom een aanzienlijk hoger risico als uw Letrozol-dosis te hoog is. In die gevallen kan HDL dalen en LDL stijgen – dit is het slechte cholesterol dat stijgt terwijl het goede cholesterol wordt geminimaliseerd; precies het tegenovergestelde effect dat we nodig hebben.

Oestrogeen heeft een gunstig effect op cholesterol, dus nogmaals willen we een zo laag mogelijke effectieve dosis Letrozol aanhouden om deze mogelijke cholesterol gerelateerde bijwerking te minimaliseren of te elimineren. Verschillende studies op vrouwen met behulp van Letrozole voor de behandeling van kanker meestal blijkt dat er geen lange termijn effect op cholesterol wordt opgemerkt, zodat dit wijst op deze drug wordt een laag risico in termen van nadelige invloed op uw cholesterol gezondheid – de negatieve effecten op cholesterol van sommige anabole steroïden is van een veel grotere zorg.

Terugslag van oestrogeen

In tegenstelling tot sommige andere soorten AI’s die bekend staan als zelfmoord of niet-omkeerbare aromatase-remmers zoals Aromasin, is Letrozol een niet-zelfdodende AI en daarom is het mogelijk dat zodra u stopt met het gebruik ervan een “rebound” in oestrogeenniveaus optreedt: het plotselinge stoppen van het oestrogeenverlagende effect van het geneesmiddel zorgt voor een stuitering in oestrogeenniveaus.

Om deze reden is het belangrijk om uw dosis Letrozol langzamer te verlagen in plaats van abrupt te stoppen. Sommige mensen zullen ervoor kiezen om een SERM zoals Nolvadex te nemen om extra bescherming te bieden tijdens het einde van een Letrozole doseringsperiode en de effecten van een mogelijke oestrogeen rebound op dit moment te verzachten.

Veel voorkomende vragen in verband met Letrozole

Veroorzaakt Letrozole vermoeidheid?

Het nemen van Letrozol bij een te hoge dosering zal leiden tot een merkbaar begin van vermoeidheid en een algemeen gebrek aan energie; iets wat geen atleet of bodybuilder wil ervaren. Dit is slechts een van de redenen waarom het essentieel is om je te houden aan de laagst mogelijke dosering die je nog steeds de beoogde voordelen geeft, zonder deze of andere bijwerkingen te veroorzaken die je prestaties en resultaten ernstig zullen belemmeren en die zwaarder wegen dan enig voordeel dat Letrozol je kan bieden.

Mag u alcohol drinken terwijl u Letrozol neemt?

Alcohol drinken terwijl je steroïden neemt (en zelfs als je dat niet doet) is niet iets wat een serieuze bodybuilder of atleet wil doen omdat alcohol een bekende prestatieverminderaar, gezondheidsrisico, leverstressor en nog veel meer negatieve dingen is. Alcohol en medicijnen zijn ook nooit een verstandige combinatie, waarbij interacties tussen de twee zeer goed mogelijk zijn.

Wat Letrozole betreft, is het bekend dat het drinken van alcohol samen met het gebruik van het geneesmiddel het risico op hoofdpijn en misselijkheid verhoogt, aangezien beide stoffen afzonderlijk deze effecten kunnen veroorzaken; bij combinatie kunnen deze problemen meer uitgesproken worden.

Wat is beter Clomid of Letrozole?

Clomid (clomifeencitraat) is een ander geneesmiddel dat vaak door steroïdengebruikers wordt gebruikt. In tegenstelling tot Letrozole, dat een aromataseremmer is, is Clomid een selectieve oestrogeenreceptormodulator (SERM). Beide middelen zijn zeer effectief, maar ze werken verschillend, dus van het ene middel kan niet worden gezegd dat het beter is dan het andere.

Als je een AI wilt, is Letrozole mogelijk het beste in het beheersen van oestrogeensymptomen terwijl je op een steroïde cyclus bent, terwijl Clomid een standaardkeuze is voor PCT-gebruik. Letrozole is effectief bij het verlagen van de totale oestrogeen dus is uitstekend voor zowel waterretentie controle en gyno, terwijl Clomid specifiek gericht op het borstweefsel.

Voor PCT gebruik, wordt Clomid beschouwd als een betere keuze omdat het niet onderdrukken totale oestrogeenniveaus de manier dat Letrozole doet die een beter hormonaal evenwicht voor het herstellen van uw normale testosteron productie na een steroïde cyclus biedt. Ter vergelijking, Letrozole wordt over het algemeen beschouwd als te krachtig als een oestrogeenverminderende drug om een goede keuze voor PCT te zijn.

Veroorzaakt Letrozole haaruitval?

Sommige vrouwen die Letrozol hebben gebruikt voor de behandeling van borstkanker hebben last gehad van dunner wordend haar – dit is een verwacht effect bij vrouwen bij wie het oestrogeenniveau drastisch is verlaagd door het geneesmiddel. Dit is niet bekend als een probleem voor mannelijke steroïdengebruikers die Letrozol nemen, en haaruitval is een veel grotere zorg met de steroïden zelf waarvan sommige mannelijke kaalheid kunnen stimuleren als gevolg van een toename van dihydrotestosteron (DHT) als een androgene bijwerking van steroïdengebruik.

Wat is de beste tijd van de dag om Letrozol in te nemen?

Er is geen richtlijn over wanneer steroïdengebruikers Letrozole moeten innemen. Voor medische doeleinden wordt het een keer per dag ingenomen, ’s morgens of ’s avonds. Welke tijd u ook kiest om uw dagelijkse dosis te nemen, het moet worden genomen op een regelmatig tijdstip elke dag of om de andere dag, afhankelijk van uw voorkeursdosis – zodat u een evenwichtig niveau van het geneesmiddel in uw systeem behoudt voor maximale oestrogeenbeheersing.

Letrozol heeft een halfwaardetijd van twee dagen en veel steroïdengebruikers zullen merken dat het elke tweede dag innemen het beste is, niet alleen voor resultaten, maar ook om mogelijke bijwerkingen (vooral vermoeidheid) van deze krachtige aromataseremmer te verminderen.

Verhoogt Letrozol het cholesterolgehalte?

De meeste geneesmiddelen met aromataseremmers houden een zeker risico in voor de gezondheid van het cholesterol, met name het verlagen van het goede cholesterolgehalte terwijl het slechte cholesterolgehalte toeneemt en dit komt deels door het verlagen van het oestrogeen – dit is een hormoon dat een rol speelt bij het gezond houden van het cholesterolgehalte. Een te hoge dosis Letrozol brengt het grootste risico met zich mee dat dit gebeurt, maar de meeste steroïdengebruikers zullen het slechts in zeer lage doses en voor korte perioden gebruiken.

Onderzoeken naar de effecten van Letrozol op het cholesterol zijn over het algemeen niet overtuigend geweest. Eén onderzoek toonde aan dat het cholesterolgehalte steeg nadat vrouwen Letrozol gedurende 6 maanden hadden gebruikt, maar dat het weer normaal werd toen met het middel werd gestopt. Een andere studie toonde aan dat vrouwen die Letrozol gedurende meerdere jaren gebruikten, helemaal geen effecten op het cholesterol vertoonden.

Mijn conclusie en aanbeveling

Letrozol is mogelijk de krachtigste aromataseremmer voor het voorkomen van gyno en dit zou je uiteindelijke doel moeten zijn: voorkomen dat de aandoening zich überhaupt ontwikkelt terwijl je steroïden gebruikt. Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om gyno, maar als je merkt dat je die vroege tekenen begint te krijgen dan heeft Letrozol ze in sommige gevallen gestopt en teruggedraaid.

Volledig ontwikkelde gyno kan niet worden teruggedraaid door Letrozol of een ander geneesmiddel (alleen chirurgie), maar het is een zeer effectieve AI voor gyno en andere oestrogeen gerelateerde effecten. Tot nu toe zijn er geen studies bekend die bewijzen hoe effectief Letrozole zou kunnen zijn bij het omkeren of verbeteren van gyno, in tegenstelling tot de SERM Nolvadex die in studies heeft aangetoond zeer positieve verbeteringen op te leveren voor mannen met gyno.

Als je van deze gids genoten hebt en meer echte, NO-BS informatie over cycling steroïden wilt, haal dan Straight From the Underground (mijn aanbevolen ondergrondse steroïde handboek). Alles in dit boek is gebaseerd op ervaring uit de eerste hand, geen theorie.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}