Nakuur (PCT) na een steroïden kuur om natuurlijk testosteron productie te herstellen

door Thijs // 13 september, 2022  

Wanneer je je steroïden kuur plant, inclusief je trainingen en je voeding, vergeet je gemakkelijk één van de belangrijkste aspecten: nakuur of PCT (Post Cycle Therapy).

Een steroïden kuur verandert de werking van je natuurlijke hormoonsysteem volledig. Je lichaam kan helemaal stoppen met het produceren van natuurlijke testosteron. 1 van de belangrijkste doelen van een nakuur is om je hormoonbalans terug op de rails te krijgen.

Nakuur is een kritisch punt en die verdient even veel aandacht als je steroïden kuur zelf. Dit betekent verschillende voorgeschreven medicijnen nemen die al dan niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Terwijl is het ook belangrijk om te begrijpen hoe ze samenwerken en wat de beste combinatie is, dosering & de lengte van je nakuur.

In deze gids behandel ik alles wat je moet weten over een nakuur en hoe je het kunt opnemen als een deel van je kuur. Dergelijke nakuur is net zo belangrijk als elk ander aspect in je bodybuilding programma. Niet alleen om je resultaten te verbeteren maar ook om je gezondheid te beschermen.

Opmerking van de auteur: De volgende gids is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en promoot NIET het illegale gebruik van steroïden (PED’s). Ik gebruik momenteel deze supplement stack.

In deze gids, zult u leren:

Heb ik een nakuur nodig na het gebruik van steroïden? Het belang van nakuren

Post cycle therapie is essentieel en je moet het doen omdat je lichaam de normale productie van testosteron heeft onderbroken. Afhankelijk van welke steroïden u hebt gebruikt, hoe lang uw cyclus was, en andere individuele factoren, uw natuurlijke testosteron productie kan worden zeer laag tot onbestaande na een steroïde cyclus. Dus het krijgen van uw test weer op de rails is een kritische reden voor het ondernemen van PCT.

Net zo belangrijk is het feit dat zodra u stopt met het gebruik van steroïden aan het einde van een cyclus het stopt de anabole toestand je lichaam is in, wat kan leiden tot problemen in het handhaven van de winsten die je hebt zo hard gewerkt te maken. Dus het belang van het doen van post-cyclus therapie is gecentreerd op:

 1. Het herstellen van de natuurlijke testosteron productie
 2. Behoud van spiermassa (spier winsten)
 3. Het krijgen van de natuurlijke systemen van je lichaam weer op de rails na steroïde gebruik

Post-cyclus therapie (PCT) kan worden gezien als een post-cyclus detox. Je gaat in wezen je lichaam vertellen dat het weer goed moet werken zonder de invloed van steroïden in je systeem. Het uiteindelijke doel is om te kunnen komen uit uw steroïde cyclus met behoud van zo veel van uw spier winsten mogelijk, en een volledig functionerende, normale hormonale systeem.

Top 3 Primaire Testosteron Stimulerende Middelen voor HPTA Herstel tijdens nakuur

De drie hoofdcategorieën van middelen zijn (in volgorde van belangrijkheid):

 1. SERM’s (Selectieve Oestrogeen Receptor Modulatoren)
 2. Aromataseremmers (AI)
 3. HCG (humaan choriongonadotrofine)

SERM’s (Selectieve Oestrogeen Receptor Modulatoren)

Er zijn verschillende soorten SERM’s die elk hun voor- en nadelen hebben. Als het gaat om het gebruik van SERMS in post-cyclus therapie (PCT), zijn de namen die je het meest zult tegenkomen:

 1. Tamoxifen (Nolvadex)
 2. Clomifeencitraat (Clomid)
 3. Toremifeencitraat (Fareston)

Clomid wordt beschouwd als de krachtigste van de drie, maar dat brengt een hoger risico op ernstigere bijwerkingen met zich mee.

SERM’s zijn ontworpen om de effecten van oestrogeen te blokkeren. Maar zoals de term “selectief” in de naam impliceert, zorgen SERM’s niet voor een volledige afzwakking van oestrogeen. In plaats daarvan kunnen de effecten van oestrogeen in sommige gebieden worden geblokkeerd, terwijl ze in andere gebieden van het lichaam juist kunnen leiden tot een toename van de oestrogeeneffecten.

Dit betekent dat er een evenwicht is tussen de mogelijke positieve en negatieve gevolgen van SERMs, waardoor het duidelijk is dat het, net als elke klasse van geneesmiddelen, geen wondermiddel is voor uw oestrogene bijwerkingen na de cyclus. SERMs worden echter beschouwd als een populaire optie in post-cyclus therapie en nog steeds bevredigende resultaten voor bodybuilders wanneer ze correct worden gebruikt.

Aangezien SERMs vaak worden gebruikt als een borstkanker geneesmiddel voor vrouwen, fungeren ze als een oestrogeen antagonist (verminderen oestrogeen) op borstweefsel en dus zijn nuttig voor het verzachten van de effecten van een van de meest gevreesde en verontrustende bijwerkingen van het gebruik van anabole steroïden in gynaecomastie (gyno).

De belangrijkste voordelen van het gebruik van SERM’s zijn:

 • Stimuleren van de productie van testosteron
 • Blokkeren de effecten van oestrogeen (verminderen oestrogeen)
 • Helpen de natuurlijke hormoonfunctie van het lichaam te herstellen
 • Kunnen helpen het cholesterol laag te houden

Terwijl SERMs zijn een cruciaal aspect van een post-cyclus therapie protocol maakt niet uit welke steroïden u hebt gebruikt, moeten ze niet maken van de gehele post-cyclus therapie protocol als gevolg van hun gemengde effecten op oestrogeen.

Door op te treden als een oestrogeen agonist in sommige gebieden, in plaats van een antagonist, kunnen oestrogeen de effecten worden versterkt. Het zijn echter de verstoringen van het gezichtsvermogen die mogelijk de meest verontrustende bijwerkingen zijn als het gaat om sommige SERM’s. Clomid in het bijzonder vormt een risico op dit potentieel ernstige gezondheidsprobleem, omdat het een van de krachtigere SERM’s is die beschikbaar zijn.

Aromataseremmers (AI’s)

Net als SERM’s verzachten ook aromataseremmers de effecten van oestrogeen wanneer de normale niveaus te veel stijgen als gevolg van het omzetten van de hogere testosteronniveaus die aanwezig zijn door steroïdengebruik. Aromataseremmers (AI’s) zijn onder meer:

 1. Anastrozole (Arimidex)
 2. Letrozol (Femara)
 3. Exemestane (Aromasin)
 4. Arimistaan of 1,4,6-Androstatrien-3,17-dion (ATD)

In tegenstelling tot SERM’s die oestrogeen in de weefselcellen blokkeren, verminderen AI’s de hoeveelheid oestrogeen die in het lichaam circuleert door de omzetting van androgenen in oestrogeen te remmen, wat uiteindelijk resulteert in hogere oestrogeenniveaus en lagere testosteronniveaus.

De belangrijkste voordelen van het gebruik van aromataseremmers zijn:

 • Blokkeren het enzym aromatase om de omzetting van androgeen in oestrogeen te stoppen
 • Een verhoging van testosteron bewerkstelligen door oestrogeen te verlagen
 • Gynaecomastie voorkomen of verminderen
 • Ook de oestrogene effecten van HCG verminderen

Hoewel we de voordelen van het gebruik van aromataseremmers duidelijk kunnen zien, zijn er ook enkele negatieve effecten, zoals mogelijk haarverlies, opvliegers, verhoogd risico op bloedstolsels, abnormale hartslag, gewrichts- en spierpijn.

Het doel van het gebruik van aromataseremmers als onderdeel van je post-cyclus therapie (PCT) protocol is om die cyclus te voorkomen, om te keren, en een toename van de productie van testosteron te bewerkstelligen.

AI’s zijn ook belangrijk voor een nakuur wanneer je Human Chorionic Gonadotropin (HCG) in je post-cyclustherapie protocol opneemt, aangezien aromataseremmers nodig zijn om de oestrogene effecten in HCG’s te matigen.

HCG (humaan choriongonadotrofine)

HCG is een hormoon dat kan helpen bij het omkeren of voorkomen van enkele van de meer ernstige bijwerkingen die we zien bij steroïdengebruik, zoals het krimpen van de testikels en de mogelijke onvruchtbaarheid die samengaat met een verminderde spermaproductie. Het wordt medisch gezien gebruikt door mannen met een laag testosterongehalte en onvruchtbaarheid.

Voordelen van het gebruik van humaan choriongonadotrofine zijn onder andere:

 • Herstelt en verhoogt de natuurlijke productie van testosteron
 • Geeft de testikels hun normale grootte en functie terug
 • Verhoogt de productie van sperma
 • Voorkomt afbraak van het spierweefsel dat u hebt gewonnen

Enkele mogelijke negatieve effecten van HCG zijn vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, gynaecomastie, zwelling van benen, voeten en handen, langdurig gebruik kan de productie van sperma en testosteron remmen.

In een post-cyclus therapie protocol, moet HCG worden gebruikt met aromatase inhibitor en ook een SERM. Niet alleen is er geen nut of voordeel bij het gebruik van HCG alleen in uw post-cyclustherapie (PCT), maar dit zal leiden tot een vermindering van het leutiniserend hormoon.

Gebruik in plaats daarvan altijd HCG met een aromataseremmer en een SERM om het effect tegen te gaan van een stijging van het oestrogeenniveau veroorzaakt door het effect van HCG op de verhoging van de aromataseactiviteit in de testikels.

SERMS voor nakuur

Clomid nakuur

Clomid is ontworpen om de vruchtbaarheid bij vrouwen te verbeteren. Het stimuleert de hypofyse om de LH-spiegel (luteïniserend hormoon) en het follikelstimulerend hormoon te verhogen, wat leidt tot een stimulering van de testosteronproductie bij mannen.

Clomid wordt meestal gebruikt in post-cyclus therapie (PCT) om de natuurlijke testosteron producerende functie te herstellen. Enkele van de voordelen van het gebruik van Clomid voor post-cyclus therapie omvatten:

 • Beschouwd als sterker dan Nolvadex
 • Kan oestrogeen blokkeren
 • Stimuleert de natuurlijke testosteron productie
 • Heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte via de lever

Mogelijke bijwerkingen van Clomid zijn problemen met het gezichtsvermogen en stemmingswisselingen. Visuele problemen kunnen bestaan uit wazigheid, floaters, lichtgevoeligheid en meer. Hoewel de meeste van deze visuele complicaties vaak omkeerbaar zijn, kunnen sommige meer ernstige en permanente aandoeningen ontstaan door zwaarder of langduriger gebruik van Clomid. In het meer ernstige geval kan dit cataract, vochtophoping in de macula en zelfs verlies van het gezichtsvermogen zijn.

Starten met Clomid in post-cyclus therapie twee weken nadat je steroïde cyclus eindigt is het meest aanbevolen. Maar als u een testosteron ester met een kortere halfwaardetijd (propionaat bijvoorbeeld) dan Clomid kan worden gestart zo snel als 5 dagen na het einde van uw cyclus.

50mg per dag gedurende 3 weken na een milde tot matige testosteron kuur wordt beschouwd als voldoende voor Clomid. Als u geïnteresseerd bent in het uitvoeren van een post-cyclus therapie (PCT) cyclus met behulp van Clomid, neem dan een kijkje op mijn in-depth Clomid nakuur gids.

Nolvadex nakuur

De gebruikelijke merknaam voor Nolvadex is Tamoxifen en het doel ervan is de binding van oestrogeen aan receptoren te stoppen, vooral in het borstweefsel, aangezien het ontwikkeld werd om borstkanker te behandelen.

Nolvadex helpt bij het verminderen van de bijwerking van gynaecomastie. Dit is een nuttige en zeer populaire post-cyclus therapie verbinding voor de meeste mensen op een regelmatige steroïde cyclus. De belangrijkste voordelen van Nolvadex zijn:

 • Helpt gynaecomastie te voorkomen
 • Herstelt de natuurlijke hormonale functie
 • Minder risico op bijwerkingen dan Clomid
 • Biedt zowel anti-oestrogene en pro-testosteron
 • Kan een laag cholesterolgehalte handhaven vanwege oestrogene agonistische effecten op de lever
 • Helpt oestrogeenniveaus op een laag niveau te houden

Mogelijke negatieve effecten van het gebruik van Nolvadex zijn hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen, opvliegers, mogelijke verlaging van het IGF-1-niveau, vermindering van het libido en mogelijk dunner worden of verlies van haar.

Als u een basistestosteroncyclus hebt gedaan, kan Nolvadex twee weken na het einde van uw cyclus worden begonnen. Echter, sommige bodybuilders hebben de neiging om het te nemen tijdens de cyclus, alsmede direct na het, om testosteron niveaus hoog te houden door te voorkomen dat de binding van oestrogeen. De aanbevolen periode voor het gebruik van Nolvadex is 4 weken, hoewel sommige protocollen bestaan die betrekking hebben op zo weinig als 21 dagen.

Net als alle SERMs en alle drugs die u gebruikt in uw post-cyclus therapie protocol, moet u Nolvadex goed doseren als het is om te werken op de manier waarop je het nodig hebt om. Er zijn een aantal voorbeeld en aanbevolen protocollen voor het doseren van Nolvadex voor post-cyclus therapie, en ze kunnen sterk variëren.

Een aanbevolen dosering is 40 mg per dag in de eerste week, 20 mg per dag voor de volgende twee weken, en 10 mg per dag voor de vierde en laatste week. In een 3-weeks protocol is een van de aanbevolen doseringen 100mg op de eerste dag, gevolgd door 60mg gedurende 10 dagen en dan terugvallend tot 40mg voor de laatste 10 dagen. Voor meer informatie bekijk mijn volledige Nolvadex voor nakuur gids.

Clomid of Nolvadex? Welke voor nakuur? Of beide?

Nolvadex komt met het voordeel van een verminderd risico van ernstige bijwerkingen in vergelijking met Clomid. De meest verontrustende mogelijke bijwerking van Clomid is het gezichtsvermogen problemen en potentiële lange termijn problemen met het gezichtsvermogen die zeker genoeg zijn om alarm te slaan. Clomid wordt beschouwd als zeer sterk, terwijl Nolvadex zwakker is en om deze reden overwegen sommige mensen om ze allebei te gebruiken. Maar dit neemt het risico op bijwerkingen niet weg; in feite is het waarschijnlijk dat ze toenemen.

Het heeft weinig zin deze twee SERM’s te combineren voor post-cyclus therapie, en in plaats daarvan één te kiezen op basis van het type steroïdencyclus dat je hebt gedaan. Nolvadex kan volstaan voor een eenvoudige of matige cyclus, terwijl een zwaardere of gestapelde cyclus, of een veel langere cyclus, de extra kracht van Clomid nodig zou kunnen zijn om je terug te krijgen naar een regelmatige hormoonfunctie en het verzachten van de meer ernstige daling van de natuurlijke testosteron en stijging van oestrogeen.

Aromataseremmers voor nakuur

Aromataseremmers (AI’s) voorkomen oestrogeenvorming en verlagen het circulerende oestrogeen. Veel steroïdengebruikers zullen een AI nemen gedurende de hele steroïdencyclus, maar ook tijdens de post-cyclus therapie.

Arimidex (Anastrozole)

Arimidex is een oestrogeen verlagend geneesmiddel voor de behandeling van borstkanker en is nuttig voor bodybuilders omdat het de niveaus van bestaand oestrogeen kan verlagen en de vorming van meer oestrogeen kan stoppen.

Hier zijn slechts een fractie van de voordelen van Arimidex:

 • Stopt de vorming van meer oestrogeen
 • Verlaagt bestaande oestrogeenniveaus
 • Helpt gyno te voorkomen
 • Vermindert het risico op acne
 • Voorkomt het vasthouden van water
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Herstelt het testosterongehalte

Er zijn ook enkele negatieve effecten. Bijvoorbeeld Arimidex wordt ineffectief bij gebruik met Nolvadex; hoofdpijn en misselijkheid; pijnlijke gewrichten.

Net als Aromasin, wordt Arimidex vaak genomen tijdens een steroïde cyclus, alsmede voor post-cyclus therapie om te voorkomen dat een stijging van oestrogeen optreedt op een deel van de cyclus.

0,5 tot 1 mg Arimidex per dag wordt over het algemeen aanbevolen, afhankelijk van uw steroïde cyclus. Als je in een lichtere of kortere steroïde cyclus, vermindering van Arimidex tot slechts 0,5 mg om de twee-drie dagen kan voldoende zijn voor sommige jongens. Voor meer informatie zie mijn in-depth Arimidex nakuur gids.

Aromasin (Exemestane)

Aromasin is een geneesmiddel voor de behandeling van borstkanker dat vaak wordt gebruikt in post-cyclus therapie om oestrogeen gerelateerde bijwerkingen zoals gyno en het vasthouden van water te verminderen.

In vergelijking met andere AI’s, heeft Aromasin aangetoond minder negatieve invloed te hebben op het cholesterol, wat een van de redenen is dat het vaak de meest populaire keuze is in deze categorie van PCT-verbindingen.

Hier zijn enkele van de Aromasin voordelen voor steroïde gebruikers:

 • Verminder oestrogeen niveaus en laat normale testosteron niveaus stijgen
 • Helpen je gyno te voorkomen

Mogelijke negatieve reacties zijn haaruitval door omzetting van testosteron naar DHT, sommige meldingen van verhoogde angst en depressie, verhoogde bloeddruk, verminderde botdichtheid, bot-en gewrichtspijn, vermoeidheid, opvliegers en hoofdpijn.

Veel gebruikers zullen Aromasin nemen zowel tijdens als vlak na een steroïde cyclus om oestrogeen niveaus laag te houden. 10 tot 25 mg per dag is het bereik van doseringen voor Aromasin, afhankelijk van de sterkte en de lengte van uw steroïde cyclus. Voor meer informatie kijk op mijn diepgaande Aromasin nakuur gids.

Arimistane (ATD)

Arimistane is een andere aromatase-remmer die stopt testosteron omzetten in oestrogeen en dus het voorkomen van de oestrogene bijwerkingen van anabole steroïden gebruik.

Arimistane wordt zowel tijdens een cyclus als voor therapie na de cyclus gebruikt om te voorkomen dat het oestrogeenniveau stijgt. Deze verbinding heeft weinig negatieve effecten gemeld. Enkele van de voordelen Arimistane voor steroïde gebruikers omvatten:

 • Verhoogt testosteron normale niveaus
 • Heeft minder negatieve invloed op cholesterol in vergelijking met andere AI’s
 • Helpt uw winsten te behouden
 • Zorgt voor een snelle daling van oestrogeen
 • Vermindert oestrogeen op korte en lange termijn
 • Wordt gebruikt om gyno te voorkomen
 • Positief effect op cortisol

Zwaardere doses Arimistane of langdurig gebruik kunnen de lever belasten. Alles tussen 25 en 75 mg per dag wordt beschouwd als een effectieve PCT-dosering voor Arimistane, waarbij nieuwe gebruikers met een lagere dosis beginnen en deze naar behoefte verhogen. Voor meer informatie zie mijn diepgaande Arimistane nakuur gids.

HCG voor nakuur

HCG heeft een medisch gebruik voor het stimuleren van de testikels om testosteron te produceren. Als het gaat om steroïdengebruik, wordt HCG gebruikt in post-cyclustherapie om dezelfde taak uit te voeren, als gevolg van de vermindering van de normale testosteronproductieactiviteit.

HCG werkt vergelijkbaar met luteïniserend hormoon dat de testikels stimuleert om testosteron en sperma te produceren. Wanneer dit gebeurt, kunnen de testikels beginnen terug te groeien naar hun normale grootte. HCG wordt beschouwd als een snelle en doeltreffende manier om uw testosteronfunctie te herstellen en om te herstellen van een steroïdencyclus.

Vanwege het risico op gyno dat door HCG wordt veroorzaakt, moet het altijd worden gebruikt met een aromataseremmer. De cyclusduur van HCG is normaal 4 tot 6 weken.

2500iu per week gedurende een periode van twee weken wordt over het algemeen beschouwd als een effectieve dosering voor steroïdengebruikers die snel gebruik willen maken van HCG om de leutiniserende hormoonniveaus terug te krijgen tot waar ze zouden moeten zijn. Voor meer informatie zie mijn diepgaande HCG nakuur gids.

SERMs vs HCG vs Aromatase remmers

Omdat HCG in feite oestrogeen verhoogt, moet het worden gecombineerd met een aromataseremmer om het oestrogeen te bestrijden. Dit kan leiden tot een aantal potentiële conflicten bij het toevoegen van een SERM in de mix, afhankelijk van welke verbindingen u selecteert of in staat bent om uw handen op te krijgen.

Er zijn bekende interacties tussen Arimidex en Nolvadex waarbij de een de ander kan tegenwerken, waardoor het in wezen zinloos is om deze medicijnen te combineren. Het kiezen van Aromasin als een AI in PCT samen met Nolvadex en HCG is niet bekend om deze negatieve interacties te veroorzaken. Het probleem dat de meeste bodybuilders worden geconfronteerd is niet altijd de mogelijkheid hebben om de specifieke drug van keuze te verkrijgen om de meest ideale en effectieve PCT combinatie te maken.

Om de verhoogde aromatase activiteit die HCG veroorzaakt te verzachten, wordt Aromasin beschouwd als de meest effectieve optie om te combineren met HCG in post-cyclus therapie, met de meest aanbevolen dagelijkse dosering van 25 mg terwijl HCG wordt genomen. Beide verbindingen moeten worden gestopt op hetzelfde moment. Dit kan worden gevolgd door enkele weken van Nolvadex in een dagelijkse dosis van tussen de 20 en 40 mg om de natuurlijke testosteron productie te stimuleren.

Ideale nakuur?

Terwijl er veel aanbevelingen, meningen en voorbeelden die er zijn met betrekking tot de meest ideale PCT-protocol, deze verschillen om redenen met inbegrip van het type, de lengte en de sterkte van de steroïde cyclus en uiteindelijk welke PCT-producten een individu is in staat om toegang te krijgen. Echter, een algemene aanbeveling voor de meest ideale post-cyclus therapie protocol te gebruiken in het algemeen kan worden beschouwd als volgt:

De eerste twee weken: HCG – 1000iu/E2D, Aromasin – 25mg per dag, Nolvadex – 40mg per dag

Vanaf week 3 en verder gedurende 2 tot 4 weken: Nolvadex – 20mg per dag.

Dit resulteert in een totale post-cyclus therapie periode van tussen de 4 en 6 weken, waarvan de duur zal afhangen van uw individuele vermogen om adequaat te herstellen.

Heb ik een nakuur nodig na het gebruik van SARMs?

Hoewel SARMs niet omzetten in oestrogeen zoals veel anabole steroïden doen, kunnen ze en bijna altijd zal leiden tot een onderdrukking van uw normale testosteron productie. Dit kan variëren van een milde onderdrukking tot bijna een volledige stopzetting van de activiteit van het lichaam in de productie van testosteron.

Dit laat u op groot risico van een testosteron crash zodra de cyclus is voltooid. En terwijl de normale oestrogeenniveaus niet stijgen met SARM’s vanwege aromatisatie, kunnen de niveaus van dit vrouwelijke hormoon toch stijgen om een andere reden: vanwege een onderbreking van je normale hormoonfunctie. Deze stijging van het oestrogeenniveau kan dan dezelfde bijwerkingen hebben als die van steroïden, zoals gyno.

Om dit te bestrijden, zullen sommige SARMs-gebruikers een aromatase-remmend geneesmiddel nemen tijdens de cyclus, maar dit kan het tegenovergestelde effect hebben in het verminderen van oestrogeenniveaus tot bijna nul. Mannen moeten nog steeds kleine hoeveelheden oestrogeen dus in de meeste gevallen vindt u de meeste AI drugs te zijn veel te krachtig om te gebruiken naast SARMs.

Arimidex en Letrozole zijn krachtige AI-medicijnen die door steroïdengebruikers worden gebruikt, maar SARMs-gebruikers kunnen beter het minder krachtige Arimistane in lage doses gebruiken, te beginnen bij 25 mg per dag, terwijl ze een SARMs-kuur doen.

Om te voorkomen dat de onvermijdelijke lage testosteron vindt u uzelf in aan het einde van een SARMs cyclus, post-cyclus therapie moet worden gestart de dag na het einde van uw cyclus. De korte halfwaardetijd van de meeste SARMs in vergelijking met steroïden betekent dat je niet hoeft te wachten dagen of weken voor het starten van post-cyclus therapie.

Nolvadex (Tamoxifen Citraat) en Clomid (Clomifeen) zijn de twee meest gebruikte PCT-medicijnen. Deze kunnen samen worden gecombineerd en gebruikt voor een 4 weken durende post cycle therapie cyclus bij doseringen van 20mg tot 50mg per dag voor elk medicijn, afhankelijk van het niveau van onderdrukking dat je hebt ervaren of hoe krachtig de SARM’s waren die je hebt gebruikt.

Veelgestelde vragen over nakuren

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een nakuur?

Nakuur is van cruciaal belang als je de winsten die je hebt gemaakt op je steroïde cyclus wilt behouden en om een natuurlijk functionerend endocrien (hormonaal) systeem te herwinnen, vooral als het gaat om het stimuleren van de testosteronproductie. Het verminderen van het effect van gyno is een hoge prioriteit van PCT.

Wanneer moet ik met en nakuur beginnen?

De timing van je nakuur hangt af van welke steroïden je hebt gebruikt en hoe langdurig ze zijn. Over het algemeen PCT begint 2 weken na uw laatste steroïde injectie, hoewel kortere acteren steroïden zoals Testosteron propionaat zal hebben u beginnen PCT binnen een paar dagen na het beëindigen van uw cyclus. Steroïden zoals Winstrol kan vereisen PCT om te beginnen in zo weinig als 12 uur.

Wat gebeurt er als ik geen nakuur doe?

Verschillende dingen kunnen gebeuren: u kunt verliezen de winsten die je zweette over tijdens uw cyclus, waardoor de hele zaak bijna een complete verspilling van tijd (en geld). Ernstiger als het gaat om uw gezondheid is echter dat uw testosteron niveaus kunnen worden uit whack voor een lange tijd na een steroïde cyclus, waardoor over problemen zoals gyno, hoge bloeddruk, geen libido en de lijst gaat maar door. Kortom: u niet wilt doen een steroïde cyclus zonder PCT dus denk niet over het nemen van shortcuts op dit gebied.

Hoe lang duurt een nakuur?

Een nakuur kan tussen de drie en zes weken duren, afhankelijk van de steroïde kuur die je gebruikt hebt en de nakuur producten die je zult gebruiken. Mijn ideale nakuur hierboven duurt tussen de vier en zes weken voor een standaard gebruiker.

SARMs vs SERMs – Wat is het verschil?

SARM’s binden zich selectief aan androgeenreceptoren en worden medisch gebruikt om aandoeningen zoals spieratrofie en obesitas te behandelen. Ze worden vaak gebruikt door bodybuilders en atleten om snel spiermassa op te bouwen, om te bulken en om te cutten.

SARM’s hebben een laag risico op bijwerkingen, hoewel sommige kunnen leiden tot enige onderdrukking van de natuurlijke hormonen, misselijkheid, evenals mogelijke gezichtsproblemen. SARM’s worden vaak gebruikt in plaats van steroïden, waarbij sommige SARM’s een vergelijkbaar effect hebben als anabole steroïden zonder de ernstigere bijwerkingen.

SERM’s daarentegen richten zich op specifieke oestrogeenreceptoren en worden daarom gebruikt voor de behandeling van ernstige aandoeningen zoals borstkanker, maar ook menopauze, osteoporose en onvruchtbaarheid. SERM’s blokkeren de effecten van oestrogeen in selectief weefsel. Bodybuilders gebruiken SERM’s in post-cyclustherapie om het verschijnen van gyno tegen te gaan dat ontstaat door verhoogde oestrogeenniveaus na een cyclus van steroïden.

Wat betekent “Anti-E”?

Dit is een afkorting van anti-oestrogeen, die ook wel eens oestrogeenantagonisten of oestrogeenblokkers worden genoemd. Anti-E is gewoon een meer gebruikelijke term die wordt gebruikt om de verschillende SERM’s en aromataseremmers aan te duiden die we tijdens PCT gebruiken om oestrogeen te verlagen en de testosteronproductie te verhogen.

Mijn conclusie en aanbeveling

Het kiezen van de juiste nakuur is gebaseerd op zo veel variabelen: je leeftijd, kuur lengte, steroïden die je gebruikt, doseringen gedurende kuur, tijd tussen kuren, en wat je gewoon kunt verkrijgen. Ik hoop dat deze gids de nakuren meer in detail helpt uit te leggen. Er zijn een aantal producten die ik hier niet noem omdat ik ze gewoon nooit heb gebruikt.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}