SARM’s voor vrouwen – kuur schema’s, beste stacks & tips

door Thijs // 11 september, 2022  

Van SARM’s (Selective Androgen Receptor Modulators) wordt regelmatig beweerd dat ze veel vrouwvriendelijker zijn dan steroïden, waardoor er een heel nieuwe wereld zou kunnen opengaan van stoffen die vrouwen kunnen gebruiken zonder de gevreesde bijwerkingen van steroïden.

Het belangrijkste is dat SARM’s de reputatie hebben veel minder belastend voor het lichaam te zijn dan anabole steroïden, terwijl ze toch geweldige voordelen bieden.

Maar hoe waar is dit alles?

Zijn SARM’s echt een goede optie voor vrouwen die spieren willen opbouwen, hun kracht willen verbeteren en een strakker en gedefinieerd lichaam willen krijgen?

Wat zijn de nadelen van SARM’s voor vrouwen?

Ontdek dit alles en nog veel meer wanneer ik alles behandel wat u moet weten over SARM’s voor vrouwen.

In deze gids, zul je leren:

Voordelen van SARM’s voor vrouwen

Om de potentiële voordelen van SARM’s voor vrouwen te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat een SARM is en waarom het verschilt van een anabool steroid. Het is belangrijk in gedachten te houden dat alle SARM’s alleen geclassificeerd zijn als onderzoeksmedicijnen, en dat er nog geen enkele is goedgekeurd voor enig soort gebruik.

Hoewel de anabole eigenschappen van SARM’s enige overeenkomsten vertonen met die van steroïden, is hun androgene activiteit veel zwakker. Anabole steroïden binden zich aan vele androgeenreceptoren in het lichaam. SARM’s, zoals de naam al aangeeft, binden zich alleen aan geselecteerde receptoren.

Dit is hoe we zo’n grote vermindering van androgene bijwerkingen krijgen, terwijl we nog steeds voordelen zoals spiergroei krijgen. Elke SARM is anders, maar de meeste zijn ontworpen om zich te binden aan receptoren van het skeletspierweefsel.

De grootste voordelen van het gebruik van SARM’s voor vrouwen zijn:

 • Spiergroei: De meeste SARM’s zullen de groei van mager spierweefsel bevorderen. Dit is een van de belangrijkste doelen van het onderzoek naar SARM’s voor medisch gebruik voor spierafbraak, dus een cyclus gericht op het verkrijgen van magere spieren kan zo ongeveer elke SARM bevatten en de resultaten zullen indrukwekkend zijn – mits uw dieet is ontworpen voor het verkrijgen van massa in plaats van gewicht te verliezen.
 • Kracht: SARMs gebruikers zullen merken dat hun kracht toeneemt, en dit zal uw trainingen verbeteren. Als het uw doel is om spieren op te bouwen, zult u zwaardere gewichten kunnen heffen en uw sets en reps kunnen opvoeren; waardoor u sneller resultaten zult boeken.
 • Vetverlies: Sommige SARM’s worden vaak gebruikt in cutting-cycli omdat ze snel en efficiënt vetverlies kunnen bevorderen. De anabole eigenschappen van SARM’s ondersteunen de vetverbranding, terwijl ze je ook helpen de bestaande spieren te behouden. De beste cutting SARM’s zullen het lichaam aanmoedigen vet te verbranden voor energie, in plaats van spieren of glucose te verbranden. SARM’s kunnen uw stofwisselingssnelheid verhogen, wat op zijn beurt het vermogen van uw lichaam om vet te verliezen veel sneller stimuleert dan u van nature zou kunnen. Om maximaal vet te verliezen met SARM’s moet je een caloriearm dieet volgen, gecombineerd met regelmatige cardiotraining.
 • Voedingsefficiëntie: Veel SARM’s verbeteren de manier waarop het lichaam voedingsstoffen uit je voedsel gebruikt, wat betekent dat je lichaam voedingsstoffen beter opneemt, waardoor je het meeste kunt halen uit elke calorie die je eet.
 • Botdichtheid: Een ander mogelijk toekomstig medisch gebruik van SARM’s is de behandeling van osteoporose, en een verhoogde botdichtheid is ook zeer wenselijk voor atleten en bodybuilders om de spiergroei te ondersteunen en op termijn te helpen beschermen tegen osteoporose.
 • Uithoudingsvermogen en prestaties: Sommige SARM’s worden specifiek om deze reden door atleten geprefereerd. Verhoogd spieruithoudingsvermogen varieert tussen verschillende SARM’s, maar zowat elke SARM gaat uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen verbeteren tot op zekere hoogte. Dit is vooral nuttig in een cyclus van snijden waar je cardio trainingen langer en intenser dan normaal kunnen zijn.

We kunnen niet kijken naar de voordelen van SARMs voor vrouwen zonder ook te overwegen hoe ze zijn superieur aan steroïden als het gaat om bijwerkingen. Het ontbreken van veel bijwerkingen op zich kan worden beschouwd als een van de grote voordelen van SARM’s, vooral als het gaat om vrouwelijke gebruikers die grote moeite hebben met het gebruik van de meerderheid van de steroïden als gevolg van de ernstige viriliserende bijwerkingen die ze veroorzaken.

Het ontbreken van virilisatie-effecten is een groot voordeel voor vrouwen. Dit komt doordat SARM’s selectief zijn met de androgeenreceptoren die ze aanpakken, in tegenstelling tot steroïden. Dit betekent dat vrouwen bij de meeste SARM’s geen verdikking van de stem of groei van lichaamshaar kunnen verwachten, en in het algemeen geen mannelijke trekken ontwikkelen

SARM’s voor vrouwen

Sommige SARM’s zijn beter geschikt voor vrouwen dan andere. De onderstaande vier SARM’s worden beschouwd als de beste keuze voor vrouwen als het gaat om een evenwicht tussen positieve effecten en mogelijke bijwerkingen.

Zoals de meeste SARM’s worden deze beschouwd als preklinische stoffen omdat er weinig – en soms geen – onderzoek is gedaan naar hun effecten (zowel positieve als negatieve) op mensen. Daarom gaat het gebruik van deze stoffen altijd gepaard met een zeker risico van het onbekende.

Ostarine (MK2866)

Ostarine is uitstekend in het verhogen van de eiwitsynthese en de stikstofretentie. Dit zal helpen bij spiertoename, maar ook bij spierbehoud tijdens het cutten. Ostarine is een nuttige SARM voor zowel bulking- als cuttingcycli.

Een ander voordeel van Ostarine is het potentieel voor gewrichtsgenezing en het bevorderen van de algehele gezondheid van de gewrichten (vandaar het potentiële gebruik als een osteoartritis behandeling).

Ostarine is een zeer gewenste SARM voor vrouwen om te gebruiken omdat het enkele van de positieve voordelen van steroïden heeft, maar het zal geen virilization bij vrouwen veroorzaken.

Hoewel Ostarine bekend staat als een bijwerking vriendelijke SARM, ervaren sommige gebruikers bij hogere doses brandend maagzuur, misselijkheid en maagklachten.

Met een halfwaardetijd van 24 uur kan Ostarine eenmaal daags worden ingenomen met goede resultaten. Klik hier voor mijn volledige Ostarine cyclus gids.

Cardarine (GW501516)

Cardarine is eigenlijk niet specifiek een SARM, maar werkt ongeveer hetzelfde. Cardarine is misschien wel de meest gebruikte SARM door vrouwen, en het wordt beschouwd als de beste keuze voor snijden of vetverlies als je een geripte lichaamsbouw wilt met minimale bijwerkingen.

Cardarine verbetert direct de vetverbranding door de verbranding van vet in plaats van glucose aan te moedigen. Stress voor de lever en spijsverteringsproblemen zijn mogelijke bijwerkingen van Cardarine. Klik hier voor mijn volledige Cardarine cyclus gids.

Stenabolic (SR9009)

Stenabolic is ook niet technisch een SARM, maar een klasse van verbindingen bekend als PPAR alpha modifier. Het wordt nog steeds vaak gezien als een SARM en gestapeld met echte SARM’s.

Stenabolic zal de metabolische activiteit verbeteren, wat leidt tot sneller vetverlies. Stenabolic kan ook voordelen hebben voor herstel en verbetering van de slaap. Uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen zullen worden verbeterd met deze verbinding, waardoor het nuttig is voor cutting en het stimuleren van atletische prestaties.

Stenabolic kan maagkrampen en spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige gebruikers. Klik hier voor mijn volledige SR9009 cyclus gids.

Andarine (S4)

Andarine is een uitstekende cutting SARM voor vrouwen. Het is efficiënt in het helpen zich te ontdoen van buikvet en visceraal vet in het bijzonder. U kunt ook verwachten dat een aantal mooie kracht winsten met Andarine, en een lichaamsbouw die is lean, toned en gedefinieerd.

Het herstel na de training wordt aanzienlijk verbeterd met Andarine, zodat u sneller klaar bent voor uw volgende training met minder spierpijn. Andarine kan bij sommige gebruikers problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken. Klik hier voor mijn volledige Andarine cyclus gids.

SARMs kuur schema’s voor vrouwen

SARMs cycli voor vrouwen zullen zich meestal richten op een van de drie belangrijkste doelen: snijden (vet verlies), het verkrijgen van spieren, of atletische prestaties. In de meeste gevallen zal u zitten kundig voor bereiken ten minste twee, en soms drie van deze doelstellingen binnen één cyclus.

Het zal je dieet en training zijn die je zullen helpen je resultaten in de richting te bewegen die je wilt gaan. In elk geval zullen de SARM’s die u selecteert om te gebruiken uw resultaten maken of breken, dus het is van cruciaal belang om uw cyclus goed te plannen, want zoals u zojuist hebt gezien, zijn niet alle SARM’s gelijk geschapen.

De meeste vrouwen zullen SARMs gebruiken voor een cyclus van 8 tot 12 weken. Het is niet aanbevolen om een cyclus langer dan 12 weken maximum. Je moet een pauze nemen van alle SARMs voor ten minste drie maanden na het einde van een cyclus.

SARMs Stacks voor vrouwen

Een enkele SARM die op zichzelf wordt gebruikt kan krachtige resultaten opleveren voor vrouwen, maar als je er twee combineert in een stack kun je nog meer profiteren van de complementaire effecten.

Omdat elke SARM iets anders op tafel kan brengen, kun je verbindingen stapelen die zijn gekozen om specifiek de persoonlijke doelen te bereiken die je hebt.

Na het beëindigen van een cyclus moet u een periode van minstens 12 weken zonder SARM-gebruik in acht nemen om uw lichaam in staat te stellen zich volledig te herstellen en gezondheidseffecten op lange termijn te helpen voorkomen.

Cardarine/SR9009 stapel

Twee van de beste SARM’s voor vetverlies of cutten gecombineerd in een stack zullen je vetverbrandingsresultaten superchargen. Cardarine – technisch gezien een PPAR-receptoragonist in plaats van een SARM – wordt vaak gestapeld met SR9009 – een PPAR-alfamodificator in plaats van een SARM – voor superieure resultaten.

Een cyclus van 8 weken is voldoende voor het bereiken van uitstekende vet verlies resultaten, met een getonede, gedefinieerde en gespierde lichaamsbouw haalbaar over deze periode van twee maanden. Idealiter begint u de cyclus bij een lage dosis, peilen van uw reactie, dan langzaam verhogen van de dosis gedurende de cyclus.

U kunt ervoor kiezen om de dosering geleidelijk terug naar beneden aan het einde van de cyclus om aan te moedigen uw lichaam aan te passen zonder de SARMs zodra de cyclus eindigt.

 • Cardarine: Neem 10 mg per dag, dan geleidelijk verhogen tot 20 mg per dag.
 • Stenabolic: Neem 10mg per dag, verhoog het dan geleidelijk tot 20mg per dag.

Ostarine/Cardarine stack

Cardarine is een briljant middel om vet te verliezen, en Ostarine is geweldig in het helpen behouden van spieren. Deze dodelijke combinatie is ideaal voor het verbranden van vet en het verkrijgen van een gespierd lichaam, want het laatste wat je wilt is dat je in een katabole toestand terechtkomt waarin je spieren begint te verliezen.

Dit is een zeer eenvoudige stack te implementeren die moet komen met minimale bijwerkingen voor vrouwen. Een cyclusduur van 8 tot 12 weken is voldoende.

 • Cardarine: Neem 5-10 mg per dag. Eventueel verhogen van de dosering geleidelijk als de cyclus vordert, tot een maximum van niet meer dan 20 mg.
 • Ostarine: Begin met 10mg per dag. Verhoog de dosering geleidelijk met 2 mg per week, met een maximale dosis van 20 mg per dag.

Ostarine/Andarine stack

Ook hier combineren we een uitstekende vetverbrander in Andarine, met een spierbewarende stof in Ostarine. Dit zorgt ervoor dat er geen spierverlies optreedt terwijl u een calorietekort heeft en vet verbrandt. U kunt verwachten een mager, droog en hard lichaamsbouw tegen het einde van deze cyclus met het juiste dieet en workout plan.

 • Andarine: beginnen bij 12,5 mg per dag, te verhogen tot 25 mg maximale dagelijkse over een 8 tot 12 weken cyclus.
 • Ostarine: Begin bij 5mg tot 10mg per dag. Verhoog de dosering met 2 mg per week, met een maximale dosis van 20 mg per dag, afhankelijk van uw reactie.

Herstel na de kuur voor vrouwen

Het doel van post-cyclus therapie (PCT) voor mannen die anabole steroïden gebruiken is het ondersteunen en bevorderen van het herstel van de reguliere testosteronproductie die is beperkt of stilgelegd door het gebruik van steroïden. Het is duidelijk dat dit niet geldt voor vrouwen.

Vrouwen die anabole steroïden gebruiken, hoeven niet achteraf een protocol voor post-cyclustherapie te volgen. Bij SARM’s kan het abrupt stoppen van de cyclus bij sommige vrouwen problemen veroorzaken als lusteloosheid, depressie, acne en haaruitval. Dit is te wijten aan hormonen nodig om opnieuw in evenwicht te brengen.

Om deze reden kan het afbouwen van je dosis in plaats van een plotselinge stop helpen om deze effecten te verzachten. Hoewel dit geen vorm van PCT is, is het wel een strategie om bijwerkingen na de cyclus te verminderen – vooral als je SARM’s in hogere doses hebt gebruikt.

Het behouden van je winst na een SARMs-cyclus kan een andere uitdaging zijn als je doel was om spieren te kweken. De beste strategie is om goed te blijven trainen en voldoende calorieën en eiwitten te consumeren, consistent te zijn met uw dieet en training, voldoende te slapen en ervoor te zorgen dat uw herstel op schema ligt.

Risico’s en bijwerkingen

Het volledige scala en de ernst van mogelijke bijwerkingen van SARM’s is niet bekend. Sommige SARM’s zijn minder onderzocht en worden minder gebruikt dan andere. De meeste bekende bijwerkingen komen van persoonlijke ervaringen die SARMs-gebruikers melden. Dit betekent dat je mogelijk bijwerkingen kunt hebben die nog door niemand anders zijn gemeld, of dat je SARM’s kunt gebruiken en niet de bijwerkingen ervaart die sommige andere mensen wel hebben.

De relatief onbekende aard van SARM’s maakt ieders individuele ervaring een experiment op zich – en het is aan jou of je ervoor kiest dat risico te nemen. Wat algemeen wordt aangenomen is dat SARMs mildere bijwerkingen hebben dan anabole steroïden, en dat sommige bijwerkingen die door steroïden worden veroorzaakt helemaal niet voorkomen bij SARMs, of anderszins mild zijn.

De meeste regelmatig besproken bijwerkingen van SARM’s betreffen het gebruik ervan door mannen, en dan gaat het om de verlaging van het testosterongehalte bij sommige van de krachtigere SARM’s. Dit is geen probleem voor vrouwelijke gebruikers, maar er zijn andere mogelijke bijwerkingen waar je als vrouwelijke SARMs-gebruiker op voorbereid moet zijn.

Deze bijwerkingen kunnen enigszins worden vermeden door je SARMs-dosering op het laagste niveau te houden. Zoals je zou verwachten, is het zo dat hoe hoger je dosering is, hoe waarschijnlijker het is dat je sommige of alle bijwerkingen zult ervaren die geassocieerd zijn met de specifieke SARMs die je gebruikt.

Deze omvatten:

 • Acne
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus
 • Vermoeidheid
 • Verhoogde eetlust

Sommige individuele SARM’s kunnen een aantal unieke bijwerkingen hebben. Zo kan Andarine bij gebruik in hogere doses bij sommige mensen een gele tint aan het gezichtsvermogen geven. Je kunt het risico hierop minimaliseren door je dosis Andarine ruim onder de 50 mg per dag te houden. Lichtgevoeligheid is een andere mogelijke bijwerking van Andarine, maar het is niet bekend wat de oorzaak hiervan is en het zal meestal verdwijnen zodra je stopt met het gebruik van de SARM.

Ernstiger mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij langdurig gebruik, of door het gebruik van hoge doses SARM’s zijn stress en schade aan de lever, en een aantal cardiovasculaire gerelateerde problemen variërend van bloedstolsels tot hartaanvallen in de meest ernstige omstandigheden.

FAQs

Wat zijn SARM’s?

Selectieve Androgeen Receptor Modulatoren zijn verbindingen die zich alleen binden aan geselecteerde androgeenreceptoren, met name skeletspieren.

SARM’s hebben enkele anabole eigenschappen gemeen met steroïden, maar hebben aanzienlijk minder androgene activiteit als gevolg van deze geavanceerde methode van selectieve receptorbinding, in plaats van de wijdverspreide androgeenreceptorbindende activiteit van anabole steroïden.

SARM’s zijn in staat de groei van weefsel, waaronder spieren en botten, te stimuleren en worden onderzocht voor mogelijk gebruik als behandeling voor spieratrofie en osteoporose.

Zijn SARM’s legaal?

SARM’s hebben geen wettelijke goedkeuring voor gebruik als geneesmiddel voor welk doel dan ook – ze worden alleen beschouwd als onderzoeksverbindingen. Vanwege hun potentieel prestatieverhogende vermogen zijn alle SARM’s door het Wereld Anti-Doping Agentschap opgenomen in de lijst van verboden stoffen, waardoor ze illegaal zijn voor gebruik in sport of competitie op welk niveau dan ook.

Hebben SARM’s invloed op de botten?

Sommige SARM’s worden onderzocht als mogelijke behandelingen voor osteoporose vanwege de selectieve androgeenbinding in de skeletspieren die mogelijk de botsterkte en botdichtheid kan verhogen, zonder de bijwerkingen te veroorzaken die andere hormonale therapieën hebben. Met een verhoogde botmineraaldichtheid is er minder kans op botbreuken.

Welke SARM’s zijn het best voor vrouwen?

Sommige SARM’s kunnen ernstigere bijwerkingen hebben bij vrouwen, dus vrouwen kunnen zich het beste houden aan een paar SARM’s waarvan bekend is dat ze milder zijn. Dit zijn onder andere Ostarine, Cardarine, Andarine, en Stenabolic.

Ostarine en Cardarine zijn misschien wel de meest gebruikte SARM’s voor vrouwen, omdat het een uitstekende combinatie is voor vetverbranding en lichaamsverbetering, die bij de meeste vrouwen minimale bijwerkingen heeft.

Zijn SARMs veilig?

Alle SARM’s zijn nog steeds onderzoeksmedicijnen, dus er zijn geen harde wetenschappelijke gegevens beschikbaar over hun mogelijke risico’s op korte en lange termijn, en of ze veilig zijn of niet. Juist daarom is het gebruik van SARM’s op eigen risico. Autoriteiten zoals de FDA hebben gewaarschuwd dat sommige SARM’s een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes met zich mee kunnen brengen.

Bevatten voedingssupplementen SARM’s?

Gebleken is dat sommige supplementen SARM’s bevatten. In sommige gevallen zou dit opzettelijk kunnen zijn, terwijl het in andere gevallen een kwestie van onbedoelde besmetting kan zijn. Het is niet legaal om supplementen te verkopen of te kopen die een of meer SARM’s als ingrediënt bevatten. Sommige supplementenbedrijven zijn aangeklaagd en vervolgd voor de verkoop van producten die SARM’s bevatten in de VS.

Zijn SARM’s net zo goed als steroïden?

Steroïden hebben veel voordelen, maar op sommige gebieden kunnen SARM’s als een betere keuze worden beschouwd omdat ze gericht zijn op skeletspierweefsel terwijl ze niet interfereren met androgeenreceptoren elders – dus je krijgt wenselijke voordelen en veel minder bijwerkingen in vergelijking met steroïden.

Mijn conclusie en aanbeveling

SARM’s zijn een aantrekkelijke optie voor vrouwen die alle gebruik van anabole steroïden willen vermijden. Hoewel de onbekendheid en de mogelijke ernstige gezondheidsrisico’s niet kunnen worden genegeerd, gebruiken veel mensen SARM’s met minimale bijwerkingen. Dat wil echter niet zeggen dat ze veilig zijn. We kennen gewoon nog niet alle risico’s van langdurig gebruik van SARM’s.

Dan zijn er nog de juridische kwesties, vooral als je een wedstrijdsporter bent of betrokken bent bij een optreden waarbij je mogelijk op doping wordt getest.

In deze gevallen is het van cruciaal belang dat je het volgende in gedachten houdt: SARM’s zijn niet wettelijk goedgekeurd voor welk medisch of ander gebruik dan ook. Het zijn in dit stadium alleen onderzoeks- of experimentele drugs, waarbij veel meer onderzoek nodig is om te bepalen wat ze kunnen doen en welke risico’s ze kunnen opleveren.

SARM’s zijn nog steeds een verboden middel en daarom is het illegaal om ze te gebruiken voor bodybuilding, atletiek of enig ander doel. Als je betrapt wordt op het gebruik van SARM’s, kun je met dezelfde juridische gevolgen te maken krijgen als wanneer je steroïden zou gebruiken, die in veel landen vrij streng kunnen zijn.

De vraag die je jezelf dus moet stellen is: is het gebruik van een of meer SARM’s het risico voor je gezondheid waard? Is het de juridische risico’s waard?

Als je besluit dat de risico’s te groot zijn, zijn er altijd natuurlijke en legale SARM-vrije alternatieven die voor vrouwen vergelijkbare resultaten kunnen opleveren. Als je besluit door te gaan met een SARMs-cyclus, zul je uitstekende resultaten zien, maar je zult ook op je hoede moeten zijn voor bijwerkingen die een negatieve invloed kunnen hebben op zowel je resultaten als je gezondheid.

Over Thijs

Ik beweer niet alles te weten, maar wat ik hier deel zijn mijn persoonlijke ervaringen en kennis. Van anabole steroïden tot peptiden, HGH, insuline en supplementen. Ik heb het allemaal op een bepaald punt in mijn leven gebruikt en ik begrijp je.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}