SARMS

Selectieve androgeenreceptormodulatoren (SARM’s) zijn de afgelopen jaren een buzz-woord geworden onder een breed scala van mensen: van bodybuilders tot professionele atleten, maar zijn SARM’s echt een veiliger en gezonder alternatief voor anabole steroïden?

SARMs-cycli lijken een aantrekkelijke optie met legitieme voordelen ten opzichte van anabole steroïden cycli met de manier waarop SARMs zijn ontwikkeld om alleen specifieke androgeenreceptoren aan te pakken, zodat we effecten krijgen die veel selectiever zijn zonder de bijbehorende slechte effecten van het hebben van niet-gerichte receptoren die problemen kunnen veroorzaken, zoals prostaatvergroting.

Maar het onderzoek naar SARM’s is nog niet zo ver, en vele zijn gekomen en gegaan in het proces van onderzoek en ontwikkeling bij farmaceutische bedrijven. Dit maakt SARM’s tot een grijs gebied, maar het heeft hun populariteit niet getemperd, die jaar na jaar toeneemt.

In deze gids leert u:

Wat zijn SARM’s?

SARM’s zijn onder topsporters en bodybuilders steeds populairder geworden als een potentieel veiliger en minder riskant alternatief voor anabole steroïden.

Er zijn twee soorten SARM’s: steroïdale en niet-steroïdale. Steroïdale SARM’s bestaan al meer dan 70 jaar, niet-steroïdale SARM’s zijn relatief nieuw. Niet-steroïdale SARM’s zijn in staat zich te binden aan androgeenreceptoren in de spieren en de botten, waar ze anabole effecten kunnen hebben.

Denk eraan: met SARM’s hebben we te maken met experimentele en onderzoekende stoffen waarvan zowel de voordelen als de nadelige effecten nog steeds worden vastgesteld, zowel in het laboratorium als onofficieel door degenen die ze gebruiken om hun prestaties te verbeteren.

Soorten SARM’s en hun voordelen

Alle SARM’s zijn selectieve androgeenreceptormodulatoren. Houd in gedachten dat andere verbindingen die niet in deze categorie vallen, maar soms op één hoop worden gegooid met SARMs (zoals Cardarine) ook in deze gids worden behandeld.

De reden hiervoor is dat zij zo vaak op dezelfde manier als SARM’s worden beschouwd voor gebruik bij prestatieverbetering – gewoon om één belangrijke reden: SARM’s en soortgelijke verbindingen bieden een reëel alternatief voor anabole steroïden.

Opmerking van de auteur: Hieronder staan enkele van de meest voorkomende SARM’s die je zult tegenkomen met hun halfwaardetijd:

 • Ostarine (Enobosarm, MK2866, S22) – 24 uur – De voornaamste gebieden waarop Ostarine uitblinkt is voor spieropbouw, vetverlies en verbeterde prestaties.
 • LGD-4033 (Ligandrol) – 24-36 uur – verbetert de spiermassa en spierkracht.
 • RAD140 (Testolone) – 20-24 uur – een van de krachtigste SARM’s. Het bindt zich aan de androgeenreceptoren en stimuleert spier- en eiwitcellen, wat resulteert in een verhoogde vetvrije spiermassa.
 • S23 – 12 uur – een krachtige SARM waarvan is aangetoond dat het de energie verhoogt, atletische prestaties verbetert en de spiergroei doet toenemen.
 • Andarine (S4) – 3-4 uur – voornamelijk bekend om zijn vermogen om spiergroei en vetverlies te versnellen en om kracht te vergroten.

Andere verbindingen die als SARM’s worden aangeprezen:

 • SR9009 (Stenabolic) – 4 uur – een Rev-ErbA-agonist die naar verluidt werkt als een metabolische modulator, met grote voordelen voor het stimuleren van uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen en trainingscapaciteit.
 • Ibutamoren (MK-677, Nutrabol) – 24 uur – een effectieve groeihormoonsecretagoog. Het werkt door de ghrelinereceptor na te bootsen, waardoor GH en IGF-1 worden gestimuleerd, wat leidt tot een sneller herstel en spiergroei.
 • GW501516 (GW1516, Cardarine, Endurobol) – 16-24 uur – een PPAR-agonist waarvan wordt gezegd dat hij het uithoudingsvermogen, de weerstand, de stofwisseling en het vetverlies verbetert.
 • YK-11 – 6-8 uur – een Myostatineremmer. YK11 hecht zich aan de androgeenreceptor om de productie van myostatine in de spier te helpen remmen, waardoor de spiergroei toeneemt.

Laten we ze nu in meer detail bekijken, zodat u de best geïnformeerde beslissingen kunt nemen over welke richting u op wilt gaan.

Testolon (RAD-140)

Testolon wordt momenteel beschouwd als de krachtigste SARM van alle beschikbare SARM’s, zelfs bij lage doses. De voordelen ervan liggen op de belangrijkste gebieden die voor bodybuilders van belang zijn: kracht en spiertoename.

Testolone wordt door het bedrijf Radius Health nog steeds ontwikkeld als behandeling voor borstkanker, spieratrofie en als veiliger alternatief voor testosteronvervangingstherapie.

Studies hebben aangetoond dat RAD-140 de vetvrije spiermassa uitzonderlijk goed doet toenemen door de androgeenreceptoren in het skeletweefsel aan te pakken. RAD-140 wordt verondersteld de meest androgene SARM te zijn, maar desondanks is de androgene activiteit slechts ongeveer 10% van die van testosteron. Klik hier voor mijn volledige RAD-140 kuurgids.

Ostarine (MK-2866)

Je kunt Ostarine onder verschillende namen zien: Enobosarm, Ostabolic, of gewoon MK2866, wat gewoon de naam van de chemische stof voor onderzoek is. Zoals de meeste SARM’s is Ostarine momenteel in ontwikkeling voor zijn potentieel bij de behandeling van aandoeningen zoals osteoporose en spieratrofie, naast andere aandoeningen.

De doelen van Ostarine die van belang zijn voor atleten en diegenen die geïnteresseerd zijn in de verbetering van hun lichaamsbouw zijn kracht en spiertoename, alsmede het bevorderen van een anti-katabole toestand in het lichaam – waarbij spieren niet verloren gaan. Ostarine heeft mogelijk een van de, zo niet de grootste anabole eigenschappen van alle momenteel beschikbare SARM’s.

Zoals alle SARM’s bindt Ostarine zich aan androgeenreceptoren en alleen aan selectieve receptorplaatsen in spier- en botweefsel. Het is een SARM die zowel nuttig is voor vetverlies als voor gewichtstoename, en hoewel de winst waarschijnlijk niet die zal overtreffen die je met de krachtigste anabole steroïden kunt behalen, biedt Ostarine een alternatief dat het aantal en de ernst van de bijwerkingen in vergelijking met steroïden vermindert. Klik hier voor mijn volledige MK-2866 kuurgids.

Ibutamoren (MK-677)

Nutrobal is geen SARM, maar in plaats daarvan een ghrelinereceptor non-peptide agonist. Net als een SARM is het nog steeds een selectieve agonist, dus het richt zich alleen op specifieke gebieden van het lichaam.

Het kan de stimulatie van groeihormoon nabootsen, wat resulteert in een toename van menselijk groeihormoon en insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1), waardoor deze verbinding zeer nuttig is voor mensen die massa willen kweken.

Nutrobal stimuleert de menselijke groeihormoon HGH en IGF-1 productie dus in wezen is dit een SARM gemaakt voor groei en dat past bij bodybuilders zeer goed. Het heeft met succes aangetoond te resulteren in vetvrije massa winsten zonder verhoging van het niveau van vetmassa, wat betekent dat alle winsten zijn kwaliteit spieren. Niet alleen is uit studies bij mensen gebleken dat MK-677 de spiermassa kan vergroten, maar ook de botmineraaldichtheid kan verbeteren. Voor meer informatie zie mijn volledige MK-677 kuur gids.

Ligandrol (LGD-4033)

Ligandrol is nog steeds een van de populairste SARM’s voor mensen die op zoek zijn naar spiermassa van goede kwaliteit.

Ligandrol heeft een geschiedenis van menselijke klinische proeven die aantoonden dat het succesvol was in het vergroten van spiermassa en dit te doen zonder de winst van vet. Dit maakt Ligandrol tot een van de weinige SARM’s met een zeer duidelijke klinische geschiedenis bij mensen, waarin is aangetoond dat het doet wat we ervan verwachten en dat deze effecten positief werken in het menselijk lichaam.

Het belangrijkste medische onderzoek rond Ligandrol richt zich op het mogelijke gebruik ervan bij verouderingsgerelateerde spierafbraak, osteoporose en kanker, dus we kunnen verwachten dat deze SARM uitstekende anabole en spieropbouwende effecten heeft. Klik hier voor mijn volledige LGD-4033 kuur gids.

Cardarine (GW-501516)

Cardarine behoort tot een klasse van geneesmiddelen die zijn ontwikkeld voor de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, obesitas, diabetes type 2 en andere syndromen. Het is aangetoond in staat te zijn om indrukwekkend te verlagen cholesterolgehalte. Het wordt ook gewaardeerd door topsporters om een aantal specifieke redenen, zoals we zullen zien.

Cardarine is technisch gezien geen SARM, maar in plaats daarvan een Peroxisome Proliferator-Activated Receptor Agonist (PPAR). PPAR’s verschillen op verschillende manieren van SARM’s: ze binden androgeenreceptoren niet en ze zijn niet anabool.

PPAR’s zoals Cardarine hebben geen effect op testosteron. Zij worden vooral gebruikt voor de behandeling van stofwisselingssyndromen, vooral gericht op bloedsuiker en triglyceriden.

Dus zonder de gunstige anabole eigenschappen in vergelijking met een SARM, welke aantrekkingskracht heeft Cardarine voor bodybuilders en atleten? Dit is een samenstelling voor mensen die op zoek zijn naar iets anders dan een alternatief voor spieropbouwende steroïden. Uitzonderlijk verbeterde fysieke prestaties is waar Cardarine schittert. Klik hier voor mijn volledige GW-501516 kuur gids.

Stenabolic (SR-9009)

Dit onderzoeksgeneesmiddel dat positieve effecten heeft aangetoond op muizen in laboratoriumproeven, waaronder een verhoogd uithoudingsvermogen en verlagingen van cholesterol, angst, ontsteking en gewicht. Deze eigenschappen, als ze kunnen worden vertaald naar de mens, zijn aantrekkelijk voor atleten en in het bijzonder degenen die gericht zijn op uithoudingsvermogen activiteit.

Het hoofddoel van de ontwikkeling van dit geneesmiddel was het circadiane ritme te bestuderen, dat is hoe ons lichaam functioneert gedurende een 24-uurs cyclus van dag en nacht.

Voor atleten vertalen de voordelen van Stenabolic zich naar meer uithoudingsvermogen, kracht en een effectiever gebruik van glucose en vetten, waardoor uiteindelijk de prestaties worden verbeterd, zodat u langer kunt trainen en indien gewenst vet kunt verbranden als uw dieet dat doel ondersteunt. Voor meer informatie bekijk mijn volledige SR-9009 kuur gids.

Andarine (S4)

Andarine is een SARM die veel wordt gebruikt door atleten in verschillende disciplines.

Ik zou kunnen zeggen dat dit een SARM is die zowel geliefd als gehaat is om een aantal redenen, waaronder dat het niet zo krachtig is in anabole en androgene effecten in vergelijking met veel andere SARM’s, maar het feit dat het niet meer wordt onderzocht en veel proeven niet zijn gepubliceerd, waardoor deze SARM meer een mysterie is dan sommige anderen.

S4 is slechts een gedeeltelijke androgeenreceptor agonist in plaats van een volledige agonist zoals vele andere SARM’s zijn. Het onderzoek ervan is toegespitst op de prostaat, waarbij vroege dierresultaten een vermindering van het prostaatgewicht aantonen zonder verlies van spiermassa. Laboratoriumstudies zijn ook gericht op het potentiële gebruik ervan voor behandelingen van osteoporose en spierafbraak. Klik hier voor mijn volledige S4 kuur gids.

YK-11

YK-11 is een van de sterkste SARM’s die we nu beschikbaar hebben, met sommige mensen die het beschrijven als zijnde zo dicht als je zult krijgen bij een steroïde zonder dat het een anabole steroïde. Dat komt omdat net als de meeste andere SARM’s die we bekijken, YK-11 in feite een steroïde SARM is en gevormd is als een modificatie van DHT, en dit maakt YK-11 veel dichter bij de steroïden die we kennen dan veel andere veelgebruikte SARM’s.

Zoals met alle gewone SARM’s, is YK-11 ook verboden door dopingagentschappen en wereldwijde sportorganen als een prestatieverhogend middel. Dit vertelt ons dat YK-11 inderdaad zeer gunstige effecten heeft die atleten voordelen kunnen geven.

YK-11 bindt zich alleen aan androgeenreceptoren in spieren en botten en kan mogelijk goed zijn voor de gezondheid van de prostaat. Klik hier voor mijn volledige YK11 kuur gids.

SARMs Stacks

Iedereen die net begint met SARMs zou verstandig zijn om te beginnen met een enkele verbinding in het begin, net als wanneer je begint met anabole steroïden.

Als je meer dan één SARM neemt, kun je het precieze effect van elke SARM niet evalueren, en wat misschien nog belangrijker is, is het feit dat je niet in staat zou zijn te bepalen welke SARM welke bijwerkingen veroorzaakt, als die er al zijn. Dus hoewel SARM’s gestapeld kunnen worden, wordt dit niet aangeraden voor beginners.

Stel dat je al wat ervaring hebt met SARM’s en je wilt een stap verder gaan; dan begin je na te denken over stapelen en of het combineren van meerdere SARM’s echt extra voordelen oplevert en zo ja, welke SARM’s kun je dan het beste gebruiken in een stapel?

Net als bij steroïden hangt de samenstelling van een SARM-stack vooral af van je doelen: probeer je vet te verminderen of meer spiermassa te krijgen? Bepaal je doelen voordat je een SARM-stapel uitwerkt, zodat je een beslissing kunt nemen met deze doelen in gedachten.

Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste stacks waarvoor SARMs-gebruikers een stack zouden willen maken: cutten en bulken.

SARMs-stacks voor snijden

Omdat SARM’s oorspronkelijk werden onderzocht en getest voor de behandeling van ziekten waarbij spieren verloren gaan, zoals na de behandeling van kanker, spreekt het voor zich dat ze uitstekend zouden kunnen zijn voor cutting, waarbij je een calorietekort zult hebben en zoveel mogelijk vet zult verbranden terwijl je een slank lichaam behoudt, en idealiter geen van je bestaande slanke spieren zult verliezen.

Sommige cutting-stacks kunnen ook gericht zijn op spieropbouw, terwijl anderen zich puur op vetverbranding richten.

Een kwaliteitsstack van SARM’s voor het cutten kan zo simpel zijn als twee SARM’s die je gedurende een periode van 10 weken neemt: Cardarine (10mg per dag) en Ostarine (20mg per dag). Hoewel je geen PCT hoeft te doen na deze stack, wordt een pauze van minimaal vier weken aanbevolen voor herstel.

SARMs stapelen voor bulken

Er zijn verschillende SARM-stapelingsopties wanneer je doel is om massa op te bouwen en te bulken met vetvrije spiergroei. Ze zouden allemaal moeten resulteren in een snelle toename, maar houd er rekening mee dat deze stapels, in tegenstelling tot de basisstack voor cutten hierboven, vereisen dat u een PCT volgt.

Een bijkomend voordeel van stacks met SARM’s om te bulken is dat je meestal ook een grote verbetering in energie zult zien, wat je prestaties aanzienlijk zal verbeteren, wat uiteindelijk zal bijdragen aan het sneller verkrijgen van die spieren tijdens je krachtige workouts.

Een goed voorbeeld van een stapel SARM’s voor massabouw is het gebruik van Testolone en Ligandrol van 15 mg elk per dag gedurende twee maanden, gevolgd door een pauze van vier weken plus PCT.

Kracht is een ander gebied waarop je je kunt richten met een SARMs-stack. YK-11 en Ligandrol zullen grote voordelen bieden op dit gebied, door je gewichthefvermogen te stimuleren voor snellere winsten; dus in wezen kan dit ook worden beschouwd als een massaopbouwstack, maar alleen als je hard werkt in de sportschool.

U kunt deze stapel als een korte 6 weken cyclus en zie goede resultaten met Ligandrol op 20mg per dag en YK-11 op 10mg per dag. Aangezien YK-11 bijzonder krachtig is, zal deze stapel waarschijnlijk een PCT vereisen, en je moet minstens een pauze van een maand inlassen zonder de verbindingen te gebruiken om het herstel te bevorderen.

Hoe werken SARM’s?

SARM’s zijn in staat om androgeenreceptoren in verschillende delen van het lichaam selectief aan te pakken. Dit maakt SARMs zeer waardevol medisch waar behandeling potentieel kan worden aangepast of gepersonaliseerd om zeer specifieke voorwaarden te richten. Deze selectieve werking van SARM’s kan ook helpen bij het elimineren van bijwerkingen in andere delen van het lichaam die niet zijn gericht door de SARM.

Omdat SARM’s ontworpen zijn om gelijkaardige effecten te hebben als androgene geneesmiddelen zonder dezelfde bijwerkingen, zijn ze krachtig in de manier waarop ze veel specifieker kunnen zijn in de beoogde weefsels in vergelijking met bijvoorbeeld hormoonvervangingstherapie op basis van testosteron.

Dit is het uiteindelijke doel van SARM’s: maar op dit moment zijn ze nog in ontwikkeling en zijn ze nog niet 100% selectief met nul effect op niet-doelwit weefsel, wat betekent dat we nog steeds geen totale anabole effecten op de spieren en botten kunnen krijgen zonder enige androgene bijwerking en dit is meestal geconcentreerd op bijwerkingen met betrekking tot de prostaat bij mannen.

Desondanks geeft de werkelijk krachtige aard van sommige SARM’s een zeer indrukwekkende anabole tot androgene verhouding die testosteron in het stof kan achterlaten: RAD-140 bijvoorbeeld kan een verhouding tot 90:1 hebben, waardoor het extreem anabool is. Ter vergelijking, de anabole androgene verhouding van testosteron is standaard 1:1.

Bodybuilders die SARM’s gebruiken in hogere dan medische doses kunnen zeker virilisatie-bijwerkingen verwachten en het zijn deze bijwerkingen die zo vaak onbekend zijn bij mensen die nieuw zijn met SARM’s, die ervan uitgaan dat ze geen bijwerkingen hebben van anabole steroïden.

Zijn SARMs legaal?

SARM’s zijn niet goedgekeurd voor menselijk gebruik in de VS en andere landen. Hoewel ze in de jaren 1990 begonnen te worden ontwikkeld om medische problemen zoals spierherstel na kanker aan te pakken, zijn er nog steeds geen volledige klinische proeven met SARM’s op mensen uitgevoerd en veel SARM’s zijn door de farmaceutische bedrijven in hun ontwikkeling gestopt.

Verkopers van SARM’s proberen meestal door de mazen van het net te glippen door de supplementen te etiketteren als “uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden”, terwijl anderen de ingrediënten soms helemaal niet vermelden. Het label “alleen voor onderzoeksdoeleinden” komt in de meeste landen niet door de juridische controle en houdt de verkoper nog steeds aansprakelijk voor het overtreden van de wet als hij betrapt wordt op de verkoop van producten die SARM’s bevatten, en dit kan gepaard gaan met zeer zware straffen.

Atleten die op SARM’s worden getest en positief blijken te zijn, worden gestraft en gediskwalificeerd, wat erop wijst dat deze stoffen in de sportwereld op dezelfde manier worden behandeld als anabole steroïden.

Hoewel SARM’s zich juridisch in een grijs gebied bevinden, zijn er in een paar seconden tientallen websites te vinden die beweren SARM’s te verkopen, waarbij velen beweren de “hoogste zuiverheid” te bieden, maar het is vrijwel onmogelijk om de kwaliteit of zelfs de legitimiteit van deze ongereguleerde en niet-goedgekeurde producten aan te tonen.

Zijn SARM’s veilig?

Dit is tenslotte een van de belangrijkste redenen waarom atleten ervoor kiezen SARM’s te gebruiken in plaats van (maar soms naast) anabole steroïden. Over het algemeen worden SARM’s veiliger geacht dan steroïden. Hardcore, langdurig gebruik van steroïden kan leiden tot zeer ernstige gezondheidsproblemen, maar dat kan ook het geval zijn bij overmatig gebruik van welke stof dan ook.

De sleutel tot het behoud van een hoger niveau van veiligheid bij het gebruik van SARMs is niet te gek op de dosering, en een cyclus te volgen met een periode van goed herstel zonder het gebruik van enige verbindingen.

Hoewel steroïden zeer populair zijn, vooral onder hardcore bodybuilders, zijn ze niet voor iedereen weggelegd en zijn sommige mensen op zoek naar een mildere, potentieel minder gevaarlijke manier om prestatieverhogende stoffen te gebruiken om een voorsprong te krijgen.

Hoewel SARM’s de reputatie hebben veiliger te zijn dan steroïden, is dit niet noodzakelijkerwijs waar. Het is dus van belang precies te weten wat je met individuele SARM’s krijgt, in plaats van ze allemaal als hetzelfde te beschouwen.

Net zoals elk anabool steroid anders is, is dat ook het geval met verschillende SARM’s, maar in hun kern binden ze zich allemaal selectief aan androgeenreceptoren, zodat alleen specifieke delen van het lichaam profiteren van het effect van SARM’s.

De twee hoofdcategorieën van SARM’s zijn steroïdale en niet-steroïdale SARM’s. Als het gaat om de niet-steroïdale SARM’s die meestal worden gekozen voor prestatieverhogend gebruik, zijn sommige uitstekend voor spiergroei terwijl andere nuttiger zijn voor het helpen van spierherstel en herstel.

De meeste SARM’s zullen u veel van dezelfde voordelen bieden als steroïden:

 • Toename van spieren
 • Afname van vet
 • Verbeterde botdichtheid en kracht
 • Verbeterd uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen
 • Behoud van magere spieren terwijl vet wordt verminderd

De andere voordelen hebben betrekking op het gebied van de bijwerkingen, of in het geval van SARM’s het ontbreken van de belangrijkste negatieve bijwerkingen die we met steroïden ervaren en die je winst letterlijk teniet kunnen doen: het vasthouden van water en gynaecomastie als gevolg van aromatisering waardoor het oestrogeenniveau toeneemt.

Het ontbreken van deze gevolgen is een duidelijk voordeel van SARM’s, hoewel ze niet helemaal vrij zijn van bijwerkingen, ongeacht wat je misschien hebt gehoord.

Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer atleten belangstelling hebben voor SARM’s is dat ze niet de bijwerkingen hebben die het gebruik van anabole steroïden met zich meebrengt. Dit kan echter misleidend zijn voor mensen die weinig weten over SARM’s, want ze kunnen ook hun eigen gezondheidsrisico’s en nadelige effecten hebben.

Ook al zijn het geen anabole steroïden, SARM’s zijn nog steeds een gereguleerde stof door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) vanwege hun duidelijke prestatieverhogende effecten die atleten een onnatuurlijk voordeel geven.

Uit studies op muizen is gebleken dat sommige SARM’s zowel de bot- als de spiermassa kunnen doen toenemen en uit eerste proeven op mensen is gebleken dat de massa bij gebruik van SARM’s kan toenemen zonder dat het vetweefsel toeneemt. Andere proeven hebben meer verontrustende resultaten opgeleverd, waarbij de ontwikkeling van kanker in sommige gevallen heeft geleid tot stopzetting van het onderzoek.

Hieruit blijkt dat de werkelijke effecten van SARM’s, zowel op korte als op lange termijn, nog lang niet volledig bekend zijn, maar dat weerhoudt duizenden mensen er niet van ze te gebruiken en tevreden te zijn met de resultaten.

In tegenstelling tot anabole steroïden, die rechtstreeks worden geïnjecteerd of oraal worden ingenomen, worden de meeste SARM’s als ingrediënten in supplementen opgenomen, meestal naast andere ingrediënten. Daardoor zijn ze moeilijk op te sporen, zelfs voor nietsvermoedende kopers die zich misschien niet realiseren dat ze überhaupt SARM’s kopen en consumeren.

In de medische wereld worden SARM’s van nabij bestudeerd om na te gaan hoe doeltreffend ze kunnen zijn bij de behandeling van een hele reeks aandoeningen zoals verouderingsgerelateerde aandoeningen, osteoporose en kankergerelateerde wegkwijningssyndromen.

Een belangrijk aandachtspunt is het mogelijke gebruik van SARM’s om de skeletspieren van oudere mannen en vrouwen te versterken en zo het aantal breuken, de pijn en het algemene verlies aan levenskwaliteit, waarmee de meeste mensen op oudere leeftijd te maken krijgen, te verminderen.

Aan de hand van deze medische toepassing van SARM’s kunnen we duidelijk zien hoe ze aantrekkelijk zouden zijn voor jonge en fitte atleten en bodybuilders die geen leeftijdsgerelateerde skelet- of spierzwakte of degeneratie hebben, maar in plaats daarvan willen voortbouwen op de bestaande kracht en spieren om hun prestaties te verbeteren.

Vloeibare SARM’s vs. Capsules

Als u serieus overweegt om een of meer SARM’s te proberen, zult u, zodra u begint te onderzoeken waar u uw SARM’s vandaan kunt halen, waarschijnlijk de verbinding van uw keuze in twee vormen tegenkomen: vloeibaar en capsules.

Chemisch gezien zijn ze allebei precies hetzelfde, waarbij de vloeibare vorm uiteraard de oorspronkelijke ruwe vorm van de SARM is, en de capsule een gefabriceerd product is in een vorm die iedereen kent – we weten tenslotte allemaal hoe we een capsule moeten innemen zonder twee keer na te denken, maar wat doe je met een SARM in vloeibare vorm?

Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden: hoe en waar je de SARM wilt kopen en de juridische aspecten ervan, en hoe je de SARM het liefst wilt gebruiken.

In de Nederland is de aankoop van SARM’s in vloeibare vorm technisch gezien legaal voor onderzoeksdoeleinden, en dit is de maas in de wet die veel mensen gebruiken om aan SARM’s te komen. Omdat vloeibare SARM’s helemaal niet zijn bewerkt nadat ze in het lab zijn ontwikkeld, zijn ze duidelijk niet ontworpen voor menselijk gebruik in een meer gecommercialiseerde vorm zoals we zien bij capsules.

Daarom zijn capsulevormen van SARM’s illegaal – ze zijn heel duidelijk verwerkt en gefabriceerd tot een product voor mensen om te gebruiken, maar bevatten een stof (de SARM), die niet wettelijk is goedgekeurd voor menselijk gebruik.

Als het gaat om de vraag wat beter is tussen vloeibare SARM’s of SARM’s in capsules, is er geen verschil. Op voorwaarde dat aan de capsules geen andere bestanddelen zijn toegevoegd, zijn deze twee vormen identiek wat hun effect op het lichaam betreft. Maar dit leidt tot een ander punt dat serieus in overweging moet worden genomen: omdat het niet legaal is SARM’s voor menselijk gebruik in capsulevorm te vervaardigen, gebeurt dit niet in erkende laboratoria.

In feite is het onwaarschijnlijk dat u precies weet waar en hoe uw SARM-capsules zijn gemaakt, en dit stelt u bloot aan het risico van niet alleen een product van potentieel lage kwaliteit, maar een product dat mogelijk gevaarlijk is als de fabrikant de capsules opzettelijk of onopzettelijk op de een of andere manier heeft verontreinigd of ze niet met een hoge kwaliteit heeft geproduceerd.

Als u het risico van slechte kwaliteit of potentieel gevaarlijke, ondergronds geproduceerde SARM’s-capsules wilt uitsluiten, dan is vloeibare SARM’s die u van onderzoekslaboratoria koopt waarschijnlijk de beste keuze.

Naast de vloeibare en capsule-formaten van SARM’s die de chemische stof in zijn oorspronkelijke vorm zijn zonder toevoeging van andere ingrediënten, zijn sommige SARM’s natuurlijk opgenomen in sommige fitnesssupplementen en dat is een andere weg die mensen kunnen overwegen wanneer ze overwegen welke SARM’s te nemen en hoe ze te consumeren.

SARM’s vs Anabole Steroïden vs Prohormonen

Met zo veel opties nu beschikbaar in de wereld van prestatieverhogende stoffen – die vrijwel elk aspect van fitness en lichaamsbouw doelen – waar moet je beginnen?

De drie hoofdcategorieën waar we naar kijken zijn anabole steroïden, SARM’s en prohormonen.

Iedereen lijkt een mening te hebben over welke de beste is, maar is een van deze soorten drugs echt beter dan de andere? Of hangt het helemaal van je doelen af?

Het is het beste om op de hoogte te zijn van de basisprincipes van elke categorie prestatieverhogende middelen, zodat we de belangrijkste voor- en nadelen van elk middel kunnen vergelijken voordat we een beslissing nemen over wat te gebruiken. Dit is ook verstandig als je al gebruik hebt gemaakt van een type drug en overweegt om iets anders te proberen, maar nog niet zeker weet of het je betere of mogelijk slechtere resultaten en bijwerkingen zal geven.

Als het gaat om het vergelijken van anabole steroïden met SARM’s, zijn er een aantal basispunten van verschil.

Ten eerste zijn SARM’s heel specifiek op spier- en botweefsel gericht en hebben dus minder prostaateffecten bij mannen en, voor vrouwen, minder virilisatie-bijwerkingen dan anabole steroïden, die meestal derivaten zijn van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

Het grote voordeel van SARM’s ten opzichte van steroïden is dat SARM’s niet worden omgezet in DHT of oestrogeen, ook al binden ze zich ook aan de androgeenreceptor. Dit betekent dat we niet de ernstige androgene bijwerkingen krijgen die we zien bij anabole steroïden, zoals borstweefselvergroting bij mannen, en het vasthouden van water.

SARMs zal ook niet onderdrukken natuurlijke testosteron productie ergens in de buurt van het niveau dat de meeste anabole steroïden doen, wat betekent dat uw hormonale systeem is het nemen van minder van een hit elke cyclus.

Veel mensen zullen zeggen dat SARMs veiliger zijn om te gebruiken dan steroïden, vooral om de bovenstaande redenen. Dit heeft een kern van waarheid, maar omdat SARMs nog steeds experimentele drugs zijn en veel ervan nog geen klinische tests bij mensen hebben ondergaan, zijn de langetermijneffecten nog onbekend en kunnen ze net zo gevaarlijk zijn als steroïden; immers, het gebruik van elk type drug in hoge doses voor prestatieverhogende doeleinden houdt altijd een risico in van zowel korte- als langetermijngevolgen voor de gezondheid.

Prohormonen zijn voorlopers van anabole steroïden. Prohormonen van testosteron en nandrolon worden algemeen gebruikt door sommige atleten en deze zijn detecteerbaar bij drugstesten. Net als SARM’s en steroïden zijn ook prohormonen verboden door de werelddopingorganisaties. Nadat een prohormoon is toegediend, is het lichaam in staat het om te zetten in een anabole steroïde.

De belangrijkste soorten prohormonen of anabole steroïdenprecursoren die worden gebruikt zijn Androstenedione, Androstenediol, Norandrostenedione, Norandrostenediol en Dehydroepiandrosterone (DHEA).

Het enige prohormoon dat in de VS zonder recept verkrijgbaar is, is DHEA, maar dit is ook door veel professionele sportorganen verboden als prestatiebevorderende stof, ondanks het feit dat DHEA een natuurlijk in het lichaam voorkomend hormoon is (net als testosteron, dat de basis vormt voor de meeste anabole steroïden).

DHEA kan indirect het niveau van steroïdhormonen als testosteron verhogen, dus in hoge doses kan het zeker een prestatieverhogend effect hebben; vandaar dat het ook verboden is.

Prohormonen hebben dezelfde effecten op het lichaam als anabole steroïden, zowel wat betreft de voordelen als de bijwerkingen, omdat ze in het lichaam worden omgezet in steroïden. Dit maakt deze twee soorten verbindingen in wezen hetzelfde, terwijl SARM’s in een categorie apart vallen.

Het zijn allemaal krachtige stoffen op zich, en een beslissing om een van deze categorieën verbindingen te gebruiken moet goed doordacht zijn, waarbij niet alleen naar de voordelen moet worden gekeken, maar ook naar de bijwerkingen – en dat is waar SARMs steeds meer een eerste keus wordt voor veel mensen die de ernstigste bijwerkingen van anabole steroïden willen vermijden.

SARMs bijwerkingen

Ondanks het populaire geloof dat SARMs niet zo schadelijk zijn als anabole steroïden, of dat ze niet met vergelijkbare of andere bijwerkingen komen, hebben deze verbindingen wel degelijk meer risico’s dan de meeste mensen denken.

Om te beginnen kunnen we SARM’s in wezen beschouwen als onderzoekschemicaliën. Velen zijn tijdens hun onderzoek en ontwikkeling door farmaceutische bedrijven ontwikkeld en vervolgens om uiteenlopende redenen stopgezet. Dat betekent dat de meeste SARM’s grotendeels ongetest zijn en een mysterie blijven, niet alleen wat betreft hun korte-termijneffecten, maar ook wat betreft de gevolgen die ze kunnen hebben voor de gezondheid op lange termijn.

De meeste SARM’s zijn niet eens onderworpen aan dierproeven, dus als het aankomt op het gebruik ervan bij mensen, hebben we het in wezen over niet-goedgekeurde en niet-geteste stoffen die nooit de strenge tests en proeven hebben ondergaan die andere geneesmiddelen in het verleden hebben ondergaan – zelfs steroïden niet.

Dit betekent dat de mogelijke bijwerkingen van SARM’s, hoewel vele ervan nu duidelijker worden naarmate meer mensen deze verbindingen uitproberen, nog steeds niet volledig worden begrepen en dat het vele jaren of zelfs decennia kan duren voordat we inzicht krijgen in de langetermijneffecten van SARM’s bij mensen die ze nu intensief gebruiken.

Laten we eens kijken naar de mogelijke bijwerkingen van een SARM-cyclus die bekend zijn:

Verhoogd risico op hartaanval en beroerte

Dit is een risicofactor die vaak wordt genoemd door regelgevende instanties, ook al is er weinig bewijs in de echte wereld bij mensen om dit echt te staven.

We weten dat dit risicofactoren zijn voor zware steroïdengebruikers en dat kan ook het geval zijn voor zwaar SARM-gebruik op de lange termijn – nogmaals, het handhaven van verstandige doseringen van uw gekozen SARM-verbindingen is de sleutel tot het verminderen van alle risico’s op bijwerkingen en het minimaliseren van gezondheidseffecten op de lange termijn.

Problemen met het gezichtsvermogen

Blinde vlekken en verminderd gezichtsvermogen bij weinig licht zijn een probleem gebleken bij sommige SARM’s, waarbij klinische proeven met Andarine S4 bij mensen hebben geleid tot visuele veranderingen, die een van de grootste zorgen baarden. Hoewel dit dus niet bij alle SARM’s een bijwerking is, is het er wel een om in de gaten te houden en nog een gebied waar het onderzoek nog niet toereikend genoeg is om te weten of andere SARM’s een risico voor de gezondheid van de ogen vormen.

Cholesterol

Van sommige SARM’s wordt gedacht dat ze de gezondheid van uw cholesterol kunnen verslechteren door het goede cholesterol, HDL, te verlagen. Dit kan het potentiële risico van hart- en vaatziekten met zich meebrengen.

De werkelijke effecten van SARM’s op het cholesterolgehalte worden nog steeds niet volledig begrepen omdat er geen gegevens over de lange termijn beschikbaar zijn, vooral met het off-label gebruik van deze verbindingen onder bodybuilders en atleten, en uit sommige proeven is zelfs gebleken dat één SARM, Ostarine, leidde tot een verlaagd cholesterolgehalte bij proefpersonen. In ieder geval is het verstandig om een cholesterolvriendelijk dieet te volgen met weinig verzadigde vetten en veel gezonde omega-3 vetzuren, zowel tijdens het gebruik van SARM’s als tijdens een pauze.

Kanker

Hoewel nog niet bekend is of SARM’s direct kunnen leiden tot het ontstaan van kanker bij mensen, is ten minste één SARM (Cardarine) door het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline uit de ontwikkeling genomen vanwege ernstige toxiciteiten, waaronder de ontwikkeling van meerdere soorten kanker bij muizen, die tijdens langetermijnstudies werden vastgesteld.

Leverbeschadiging

Van SARM’s wordt gedacht dat ze door toxiciteit een groot risico voor de lever vormen. Een mededeling van de FDA in 2017 vermeldde leverschade als een van haar belangrijkste zorgen over het gebruik van SARM’s in bodybuildingproducten.

Er is nog steeds veel discussie onder liefhebbers over de vraag of SARM’s levertoxisch zijn, aangezien de opmaak van hun chemische structuur theoretisch suggereert dat ze dat niet zijn, maar de waarschuwing van de FDA en ander bewijs suggereert dat leverschade inderdaad een risico is van het gebruik van SARM’s, ook al is het niet zo prominent als dat wat komt met sommige orale anabole steroïden die ernstig giftig voor de lever kunnen zijn.

We kunnen dus zien dat SARM’s zeker niet zonder risico’s voor de lever zijn, en bij gebruik in hogere doseringen, die meer voor de hand liggen bij topsporters, is het zelfs mogelijk om vergelijkbare of dezelfde bijwerkingen te krijgen als bij anabole steroïden.

Hoewel er nog zo veel onbekend is over SARM’s, is het een bijna zekerheid dat hoe meer SARM’s je neemt, hoe hoger de dosering, en hoe langer je ze blijft nemen, de onvermijdelijkheid van bijwerkingen vrijwel onmogelijk te vermijden is.

Omdat de weinige menselijke studies die tot nu toe met SARM’s zijn gedaan, zijn uitgevoerd met medische doses die veel lager zijn dan de doses die atleten gebruiken, zullen de bijwerkingen bij hogere doses nog wel enige tijd op zich laten wachten.

Resultaten van SARM’s

Net als bij anabole steroïden kun je verschillende resultaten verwachten bij het gebruik van verschillende SARM’s. We weten dat sommige beter werken bij het afslanken en verbranden van vet, terwijl andere je helpen op te bouwen en sterker te worden.

Gebruikers van sommige SARM’s in prestatieverhogende doseringen kunnen een merkbare toename in spiermassa en spierkracht verwachten en deze toename zal van hoge kwaliteit zijn omdat SARM’s en de andere soortgelijke verbindingen die in deze gids worden beschreven geen waterretentie veroorzaken die zoveel van je winst op steroïden kan maskeren; voor gebruikers van SARM’s is dit een van de grootste voordelen en meest aansprekende voordelen ten opzichte van anabole steroïden.

Vet verliezen is een ander resultaat dat je met veel SARM’s kunt verwachten, vooral met degenen die zijn ontwikkeld om zwaarlijvigheid aan te pakken, waar ze in staat zijn het metabolisme en de verbranding van opgeslagen vet te bevorderen, zonder het lichaam in een katabole toestand te brengen waarbij je spierweefsel verliest.

Andere SARM’s vergroten je uithoudingsvermogen en je vermogen om vermoeidheid en spierpijn te bestrijden, en dit zijn de SARM’s die vooral door duursporters worden gewaardeerd.

Het gebruik van één SARM alleen zal u over het algemeen een aantal resultaten geven die u kunt verwachten, nadat u de ervaringen van andere mensen die de verbinding gebruiken hebt gehoord. Maar het is het stapelen van SARM’s en andere verbindingen samen dat uw resultaten op het gebied van spiertoename en prestaties echt kan superchargen, en voor gevorderde gebruikers is dit vaak de te volgen strategie – net zoals steroïdengebruikers meerdere verbindingen zullen stapelen om te profiteren van hun verschillende eigenschappen tijdens een cyclus.

Tijdens een goed geplande SARM-stapelcyclus verwacht u een uitstekende spierdefinitie te zien ontwikkelen als uw spieren harder worden en groeien, terwijl u efficiënter vet kunt verbranden en een merkbare boost krijgt voor uw kracht, uithoudingsvermogen en algehele vermogen om harder, langer en met minder uitval tussen trainingen te presteren dankzij een beter spierherstel en een lager risico op letsel.

SARM’s Nakuur

We weten dat alle anabole steroïdencycli moeten worden gevolgd door een vorm van nakuur (PCT) vanwege de meestal ernstige onderdrukking van de normale testosteronfunctie die steroïden veroorzaken. Bij SARM’s lezen we vaak dat ze geen bijwerkingen hebben en dat ze geen testosteron onderdrukken, maar dat is niet helemaal waar.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat lage doses van de meeste SARM’s het testosteron beïnvloeden, is bij de hogere doses die atleten en bodybuilders willen gebruiken voor prestatieverbeterende resultaten, onderdrukking een reële mogelijkheid en in feite zeer waarschijnlijk bij sommige SARM’s in het bijzonder, met name RAD-140, Ligandrol en YK11.

Het nemen van hogere doseringen Ostarine zal je ook in de positie brengen waarin PCT gunstig en zelfs noodzakelijk zal zijn, aangezien hogere doses van deze SARM, zeg ongeveer 25mg per dag, kunnen resulteren in echte testosteron onderdrukking. Ze zullen je niet zo veel onderdrukken als steroïden doen, die de testosteronproductie volledig kunnen stilleggen, maar de onderdrukking is vaak genoeg voor je om PCT nodig te hebben na de SARMs-cyclus.

Vrouwen die SARMs gebruiken zullen blij zijn te weten dat er geen noodzaak is om PCT te doen wanneer je SARMs gebruikt, zorg er gewoon voor dat je een pauze van minstens vier weken neemt tussen SARMs cycli.

FAQs

Is SARM een steroïde?

Er zijn twee soorten SARM’s, de eerste ontwikkelde SARM’s waren steroïden, maar de SARM’s die pas in de laatste twee tot drie decennia zijn ontwikkeld staan bekend als niet-steroïdale SARM’s.

Hoewel de meeste moderne SARM’s niet steroïdaal zijn, zorgen ze toch voor anabole activiteit in de spieren en botten en daarom worden ze zo gewaardeerd door fitness-enthousiastelingen, bodybuilders en zelfs professionele atleten die een alternatief willen voor anabole steroïden met een lager risico op testosterononderdrukking, geen oestrogene bijwerkingen en minder risico op andere bijwerkingen die gepaard gaan met steroïdengebruik.

Kunnen SARM’s in capsules worden geleverd?

Sommige SARM’s worden in capsulevorm gemaakt, hoewel dit niet legaal is omdat SARM’s door de autoriteiten in de VS en andere landen niet zijn goedgekeurd voor gebruik door mensen.

Hoewel SARM-capsules een gemakkelijke manier zijn om je dosis in te nemen, is er een risico van lage kwaliteit, onderdosering, overdosering of verontreiniging als de SARM-capsules in een onprofessionele omgeving zijn vervaardigd. Daarom kopen de meeste mensen SARM’s in vloeibare vorm van onderzoekslaboratoria, zodat je weet dat je het echte spul krijgt.

Soms worden SARM’s in supplementen opgenomen, maar deze moeten met voorzichtigheid worden genomen omdat je ook in deze gevallen zelden de herkomst van de SARM kunt achterhalen.

Veroorzaken SARMs haaruitval?

We weten dat een van de meest gevreesde bijwerkingen van anabole en androgene steroïden haaruitval of kaalheid is bij mannen die daar genetisch voor vatbaar zijn. Een van de meest aantrekkelijke dingen van SARMs voor veel mannen is, als we luisteren naar de marketeers die ze verkopen, dat SARMs geen risico vormen voor haaruitval.

Maar het is een feit dat SARMs bij sommige mensen wel degelijk haaruitval kunnen veroorzaken, net zoals steroïden dat kunnen. Deze bijwerking is vooral een probleem wanneer SARMs in hoge doses worden genomen – net zoals de meeste topsporters zullen doen. Bij lagere doses wordt het niet als een groot risico beschouwd.

Als je haarverlies ervaart bij het gebruik van SARMs, is het slechte nieuws dat het permanent zal zijn; tenzij je een soort effectief haarherstelplan hebt.

Kunnen SARMs een hartaanval veroorzaken?

De lange termijn effecten van SARMs zijn nog onbekend als het gaat om hun gebruik door mensen. We weten dat kanker een effect was toen SARMs aan muizen werden gegeven over een relatief lange termijn.

Een andere zeer ernstige zorg die veel mensen hebben over het gebruik van SARM’s is of ze van invloed zijn op de cardiovasculaire gezondheid en of ze mogelijk zelfs kunnen leiden tot hartaanvallen. In 2017 heeft de Amerikaanse FDA een waarschuwing afgegeven over SARM’s en verklaard dat ze het risico op een hartaanval en beroerte kunnen verhogen.

Zijn SARM’s verboden door het WADA?

Alle SARM’s zijn verboden door het Wereld Anti-Doping Agentschap en dat al sinds 2008. Ze staan in de categorie verboden stoffen onder Anabole middelen, dezelfde categorie waarin ook steroïden staan.

Dit betekent dat SARM’s nooit zijn toegestaan en dat alle drugtests die positief terugkomen op een SARM zullen worden behandeld volgens de regels van je specifieke sport.

Sinds SARM’s een verboden middel zijn geworden, zijn in de loop der jaren tientallen professionele atleten positief getest op SARM’s en zijn zij verboden of gestraft.

Kunnen SARM’s worden gevonden in voedingssupplementen?

Hoewel het niet legaal is om SARM’s in bodybuildingssupplementen te stoppen, is dit een wijdverbreide praktijk waarbij sommige supplementenmakers schaamteloos adverteren met het gebruik van SARM’s, en anderen een SARM niet eens als ingrediënt vermelden.

Dit laatste kan atleten die regelmatig dopingtests ondergaan, in gevaar brengen als ze een supplement hebben gebruikt dat onbewust SARM’s bevatte. Daarom is het alleen gebruiken van supplementen die afkomstig zijn van gerenommeerde bedrijven waar 100% van de ingrediënten zeker is, een must voor iedereen die aan dopingtests wordt blootgesteld, en ook als je SARM’s gewoon helemaal wilt vermijden.

Hoe lang duurt het voordat SARMs aanslaan?

Nieuwe SARMs-gebruikers kunnen de fout maken te geloven dat de resultaten net zo snel merkbaar zullen zijn als bij het gebruik van anabole steroïden, maar dit is eigenlijk niet het geval met SARMs. Ze werken gewoon niet zo snel als steroïden doen.

Steroïden zijn synthetische hormonen, meestal testosteron, dus hebben ze een krachtig effect op het lichaam en dat doen ze snel na toediening.
Niet-steroïde SARM’s daarentegen geven je niet de effecten van een krachtig hormoon zoals anabole steroïden doen en je zult SARM’s langer moeten gebruiken voordat je resultaten begint te zien, en dit vergt geduld.

Sommige SARM-verbindingen kunnen binnen ongeveer 4 weken merkbare veranderingen teweegbrengen, terwijl het bij andere wel 8 weken kan duren voor ze echt aanslaan en je de voordelen merkt.

SARMs vereisen daarom een langere termijn aanpak van hun gebruik, maar op de kop komen niet met dezelfde drastische negatieve effect op uw hormonale systeem en de algemene gezondheid dat steroïden doen.

Hoe lang moet je met SARMs kuren?

Rekening houdend met de langzamere effecten van SARMS op het lichaam, moet de minimale kuurlengte voor de meeste SARMs 8 weken zijn. Maar de meeste mensen zullen ervoor kiezen om langer te gaan, met 12 weken wordt standaard voor ervaren gebruikers. Een eenvoudige beginnerscyclus moet bestaan uit slechts één of twee SARM’s gedurende 8 tot 12 weken.

Het is belangrijk dat u zich geen zorgen maakt over het feit dat u geen onmiddellijke resultaten ziet en dat u zich concentreert op de voordelen op de langere termijn, waarbij consistentie de sleutel zal zijn tot het verkrijgen van die kwaliteitsspieren, of u zich nu op uw gemak voelt met cycli van 8 weken, 12 weken of iets daartussenin: consistent zijn op de lange termijn is wat u de resultaten zal geven.

Welke SARM’s zijn geschikt voor vrouwen?

Vrouwen kunnen de meeste SARM’s gebruiken en de meeste vrouwen zullen eerder de verbindingen willen gebruiken die het uithoudingsvermogen en vetverlies verbeteren, dan voor spiertoename. Ligandrol en Andarine worden vaak door vrouwen gebruikt om de spieren te verstevigen en het vet te verminderen, en dit kan bereikt worden met lage doses van slechts 5 mg per dag.

Wat is de beste SARM die goed samengaat met Clen voor gewichtsverlies en spiertoename?

Ik raad niet aan om Clenbuterol te combineren met SARM’s. Als je een werkende cut stack wilt, ga dan met deze:
Week 1-12 – 30mg/dag SR9009 (Stenabolic)
Week 1-12 – 50mg/dag S4 (Andarine) 25mg in de ochtend en 25mg 4-6 uur later
Week 1-12 – 20mg/dag GW-501516 (Cardarine) 30 minuten voor de training
Week 1-12 – 25mg/dag MK-2866 (Ostarine)
Week 13-15 – Mini Clomid nakuur met 50mg/dag en 20mg/dag GW-501516

Welke kuur of stack raadt u aan voor vrouwen op zoek naar uithoudingsvermogen te vergroten, spieren op te bouwen en vet te verliezen?

Als u op zoek bent naar een bepaalde SARM, zou ik zeggen 10-20mg/dag Cardarine gedurende 8 weken. Een andere optie is om een Anavar-kuur van 10 mg/dag te doen (splits Anavar in 2 doses per dag van 5 mg per stuk, eenmaal bij het ontbijt en nogmaals voor het slapen gaan) voor een periode van 8 weken. Met beide opties verwijder je eerst zoveel mogelijk vet op natuurlijke wijze, doe je aan cardio en gebruik dan een van de opties.

Mijn conclusie en aanbeveling

SARM’s zijn populair geworden bij bodybuilders die anabole steroïden willen vermijden vanwege de bekende bijwerkingen, en die geloven dat SARM’s diezelfde risico’s niet met zich meebrengen terwijl ze toch uitstekende prestatievoordelen bieden.

SARM’s zijn zowel nuttig voor de spieropbouw als voor het spierbehoud, aangezien een van hun hoofddoelen is katabolisme te voorkomen. Bij gebruik in combinatie met een geschikt dieet verminderen SARM’s het risico dat je als bodybuilder je verdiende spiermassa kwijtraakt.